Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΤΟ… ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ – Τι θα κληθούμε να πληρώσουμε από Σεπτέμβριο

Δυσάρεστες εκπλήξεις για σκαφάτους και τζιπάτους. 

Ανελέητα φορολογικά χτυπήματα θα δεχτούν οι φορολογούμενου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Το φθινόπωρο θα είναι φορτωμένο με έξτρα φόρους.

Μετά τον Σεπτέμβριο θα κληθούν, ούτως ή άλλως, να εκπληρώσουν και άλλη μια φορολογική υποχρέωση οι πολίτες.

Φόρος εισοδήματος: Όσοι φορολογούμενοι υπέβαλαν φορολογική δήλωση έως και 18 Ιουλίου θα πρέπει να πληρώσουν την 1η δόση στο τέλος Ιουλίου, την 2η στο τέλος Σεπτεμβρίου και την 3η στο
τέλος Νοεμβρίου. Όσοι φορολογούμενοι έκαναν δήλωση από τις 19 Ιουλίου και μετά θα πληρώσουν την 1η δόση τέλος Αυγούστου, την 2η δόση τέλος Σεπτεμβρίου και 3η δόση τέλος Νοεμβρίου. Να υπογραμμιστεί ότι οι δύο επόμενες δόσεις δεν αλλάζουν.

Όμως υπάρχουν και δυσάρεστες εκπλήξεις.

Φόρος πολυτελείας: Όσοι έχουν ήδη υποβάλλει τις φορολογικές τους δηλώσεις και εμπίπτουν στις διατάξεις για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης ( Ι.Χ, πισίνες, σκάφη) θα πρέπει να αναμένουν νέο ραβασάκι από το taxisnet.

Για τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2014, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επαναπροσδιοριστεί με βάση τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 4334/2015 και για το λόγο αυτό, η φορολογική διοίκηση θα εκδώσει εκ νέου πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

Επομένως οι φορολογούμενοι που ήδη υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 δεν απαιτείται να προβούν σε συμπληρωματική δήλωση.

Οι νέες διατάξεις για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης ορίζουν ότι επιβάλλεται στο ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την κυριότητα ή κατοχή σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των πέντε μέτρων ενώ παράλληλα αυξάνεται από 10% σε 13% ο εφαρμοζόμενος συντελεστής για Ι.Χ άνω των 2.500 κυβικών,αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, καθώς και για δεξαμενές κολύμβησης (εσωτερικές και εξωτερικές).

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα υπολογίζεται πλέον ως το γινόμενο της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την κατοχή ή κυριότητα των ανωτέρω ειδών επί συντελεστή 13%.

Επιπλέον, για τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των πέντε μέτρων ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης του σκάφους επί συντελεστή 13%.

ΕΝΦΙΑ: Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι έως τις 30 Ιουνίου θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα (στο πλαίσιο εφαρμογής και σχετικής επιταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας) και στη συνέχεια θα γίνονταν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου ο φόρος να γίνει πιο δίκαιος.

Βρισκόμαστε στο τέλος Ιουλίου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντικειμενικές τιμές δεν πρόκειται να αλλάξουν πριν τον Οκτώβριο ή και Νοέμβριο με αποτέλεσμα να αργεί και η οριστικοποίηση της νέας μορφής του ΕΝΦΙΑ. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους εταίρους ότι ο φόρος ακινήτων του 2015 και 2015 είτε λέγεται ΕΝΦΙΑ είτε αλλάξει θα πρέπει να αποφέρει όσα απέφερε και το 2014, δηλαδή τουλάχιστον 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους αν οι φορολογούμενοι δουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ πριν τον Οκτώβριο και κατά συνέπεια ο φόρος θα πληρωθεί το πολύ σε έως πέντε δόσεις, εφόσον βέβαια γίνει χρήση της δυνατότητας πληρωμής δυο δόσεων τους πρώτους δυο μήνες του νέου έτους που δημοσιονομικά μπορούν να μετρήσουν για το 2015.

Τέλη κυκλοφορίας: Έως το τέλος του τρέχοντος έτους πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: