Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ΔΝΤ: Δεν είναι μόνο το χρέος, είναι και τα λεφτά

Του Γ. Αγγέλη

Το ΔΝΤ θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο εξ αρχής. Η Έκθεση για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αυτή τη φορά δεν μένει στα λόγια, αλλά γίνεται προϋπόθεση για κάθε ουσιαστική συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο που έτσι κι αλλιώς δεν "συμπληρώνεται” χωρίς τα χρήματα του Ταμείου.

Τα "μηνύματα” προς τους ευρωπαίους εταίρους έρχονται το ένα μετά το άλλο μέσα στον τελευταίο μήνα και όλα υπογραμμίζουν το ίδιο πράγμα: ότι το Δ.Σ. του ΔΝΤ αυτή τη φορά – αντίθετα με ότι έκανε το 2010 και το 2012 – απαιτεί απτές αποδείξεις από την Ευρωζώνη, μαζί και
την Ελλάδα, για να κάνει αυτό που του ζητάνε.

Παραμονές του δημοψηφίσματος κοινοποίησε την Έκθεσή του με την οποία επιβεβαιώνει ότι θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και συνιστά την άμεση αναδιάρθρωσή του.

Λίγο πριν αρχίσουν οι επαφές των επικεφαλής των θεσμών με τους Έλληνες αρμόδιους υπουργούς η κα Lagarde επιλέγει να επαναφέρει το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους μέσα από συνέντευξή της στην επικαιρότητα.

Λίγες ώρες αργότερα, διαρρέει κείμενο που συζητήθηκε στο Συμβούλιο του ΔΝΤ πριν η κα Βελκουλέσκου ξεκινήσει για την Αθήνα, στο οποίο γίνεται επίσης ξεκάθαρο ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο προϋποθέτει το ξεκαθάρισμα με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, την ώρα που η κα Βελκουλέσκου πατούσε το πόδι της στην Αθήνα, "ανώνυμος” αξιωματούχος του ΔΝΤ ξεκαθάριζε για άλλη μια φορά ότι τα χρήματα που χρειάζονται για να συμπληρωθεί το πακέτο για την Αθήνα δεν πρόκειται να δοθούν αν δεν ξεκαθαρίσει με την ένα ή τον άλλο τρόπο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όσο για τη συμμετοχή της κας Βελκουλέσκου στις συζητήσεις στην Αθήνα, αυτές θα έχουν τον χαρακτήρα της προληπτικής… έγνοιας ότι το πακέτο της δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι συμβατό με την υπόθεση της ρύθμισης του χρέους.

Για ποιόν χτυπάει η καμπάνα; Προφανώς για το Βερολίνο αλλά και για την Αθήνα.

Η αυριανή έκδοση του "Κεφάλαιου” παρουσιάζει αναλυτικό ρεπορτάζ για το πως και τι της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο, τι όρους βάζει στην ελληνική κυβέρνηση που ενδέχεται να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, ποιές είναι οι απαιτήσεις από το Βερολίνο και σε ποιο βαθμό η άτυπη συμφωνία με την Ουάσιγκτον έχει προχωρήσει.

Και τέλος πόσο κρίσιμη είναι η οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ για να κλείσει το νέο πακέτο στήριξης που συζητείται σε Αθήνα και Βρυξέλλες.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: