Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Δεν λένε να γεμίσουν τα "τεφτέρια" της διαπραγμάτευσης

Της Δήμητρας Καδδά

Μετά από πολλές, πολλές αναβολές, αναμένεται σήμερα να φτάσει στην Αθήνα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου ολοκληρώνοντας το "κουαρτέτο" των "επικεφαλής" των δανειστών. Στόχος είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να αρχίσουν σταδιακά και οι διαπραγματεύσεις "υψηλού επιπέδου" οι οποίες όπως αναφέρουν στο βασικό σενάριο θα γίνονται με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για την ολοκλήρωση της "επί της αρχής συμφωνίας" και με την Ελλάδα να επιμένει στο βασικό ορόσημο της 20ης Αυγούστου.

"Δεν θέλουμε δάνειο γέφυρα, προτιμητέα είναι η συμφωνία τώρα", αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου". Ωστόσο, δεν αντιτίθενται πλήρως στο σενάριο ενός μικρού περιθωρίου χρόνου που θα έδιδε μία απόφαση της ΕΚΤ για αναβολή πληρωμών, όπως έγραψε χθες το Capital.gr.

Αργούν τα τεχνικά κλιμάκια

Και ενώ το "πράσινο φως" από το ΔΝΤ για εκκίνηση διαβουλεύσεων που δόθηκε χθες το βράδυ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ανοίγει το δρόμο για τις επίσημες "υψηλού επιπέδου" διαβουλεύσεις στην Αθήνα (σ.σ. ατύπως εδώ και πολύ καιρό οι διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα δια ζώσης και εξ αποστάσεως) σε τεχνικό επίπεδο, η δουλειά που απομένει να γίνει είναι πολύ... μεγάλη.

Μπορεί οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο "τεχνικών" κλιμακίων να συνεχίζονται σήμερα για 4η ημέρα απρόσκοπτα και σε "πολύ καλό κλίμα" όπως διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές και εκπρόσωποι της ΕΕ, αλλά αυτό που γίνεται όλο και πιο αντιληπτό είναι ότι είναι μακρόσυρτη η συλλογή στοιχείων.

"Τα τεφτέρια της αποτίμησης της οικονομίας και των τραπεζών δεν λένε να... γεμίσουν", εξηγούν αρμόδια στελέχη. Και τούτο διότι είναι τεράστιος ο απολογισμός της κρίσης και των capital controls. Δίδουν ως παράδειγμα την χθεσινή έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που κάνει λόγο για απώλεια 2,8 δισ. ευρώ για κάθε εβδομάδα κλειστών τραπεζών, για ύφεση 2%- 4% αλλά και για πρωτογενές έλλειμμα 1% φέτος.

Νέα ραντεβού σήμερα για ΑΔΜΗΕ- δημοσιονομικά

Έτσι, σήμερα η μεν διαπραγμάτευση στο ξενοδοχείο με εκπροσώπους υπουργείων επικεντρώνεται –σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές– και στην ενέργεια με αιχμή του δόρατος τον ΑΔΜΗΕ και το δημοσιονομικό πεδίο, αλλά προγραμματίζονται νέα ραντεβού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και σε τράπεζες.

Επιπλέον στοιχεία απαιτούνται –αναφέρουν αρμόδια στελέχη– για την αποτίμηση της κρίσης στα ασφαλιστικά ταμεία και στο πεδίο της υγείας.

Και παράλληλα, αποτιμάται η κατάσταση στις τράπεζες. Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο γύρο ραντεβού των δανειστών στις συστημικές τράπεζες, όπου ολοκληρώνεται μία πρώτη αποτίμηση με επίκεντρο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις επιπτώσεις των κεφαλαιακών ελέγχων, την κατάσταση στις καταθέσεις, στα ομόλογα αλλά και στη θέση των τραπεζών στα Βαλκάνια.

Το τέλος χρόνου για τα τεχνικά κλιμάκια έχει προσδιοριστεί την Παρασκευή (με πιθανά κάποια ραντεβού το σαββατοκύριακο) για να παραδώσουν πλήρως τις σκυτάλες στους "επικεφαλής" προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα... 

Πάντως, χθες το απόγευμα η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στην αντιπροεδρία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι χθες στα τεχνικά κλιμάκια οι συζητήσεις αφορούσαν στα ενεργειακά, στο πλαίσιο αδειοδοτήσεων, στα δημοσιονομικά και στα φορολογικά και έγιναν "σε πάρα πολύ καλό κλίμα".

"Η εικόνα που έχω είναι ότι η διαπραγμάτευση προχωρά ήρεμα, πηγαίνουμε καλά μέχρι νεωτέρας", ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ πριν από τη σύσκεψη για τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.

Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις στο ξενοδοχείο γίνονται υπό τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη. Στην Αθήνα βρίσκονται από την Κυριακή – Δευτέρα οι υπόλοιπες αποστολές και αρμόδια στελέχη δεν αποκλείουν να έχουν γίνει και να συνεχισθούν άτυπες πρώτες επαφές και σε επίπεδο "κορυφής", δηλαδή με τους επικεφαλής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, της ΕΚΤ Ράσμους Ρέφερ και του ESM Νίκολα Τζιαμαρόλι. Υπό διαμόρφωση τελεί και το χρονοδιάγραμμα ραντεβού με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα.

Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα αφορούν σε 2 κείμενα που γράφονται παράλληλα. Στο νέο μνημόνιο των 180 περίπου σελίδων όπως το καταμετρούν κυβερνητικές πηγές αλλά και στις νέες δανειακές συμβάσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο το μεγαλύτερο "αγκάθι" για την κυβέρνηση είναι τα νέα προαπαιτούμενα με την ελληνική πλευρά να κάνει συνεχώς σαφές ότι τα περί νέων προαπαιτούμενων δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής [12/07/2015], ούτε από τις επιστολές του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου προς ESM, ούτε από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.

Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται είτε μέτρα που δεν υπάρχουν "ρητά" στη συμφωνία όπως οι παρεμβάσεις στους αγρότες και στο ασφαλιστικό (πρόωρες), είτε δεσμεύσεις της συμφωνίας όπως οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, στην αντιστάθμιση των αποφάσεων του ΣτΕ για το συνταξιοδοτικό, η αναστροφή/αντιστάθμιση μονομερών ενεργειών ή "υπόλοιπα" της απόφασης του Eurogroup, όπως η ενίσχυση του δημοσιονομικού συμβουλίου και το πάγωμα της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: