Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Χτυπούν οι καμπάνες στην οικονομία...

Της Δήμητρας Καδδά

Υπό συνθήκες ασφυξίας "υποδέχθηκε" τους ελέγχους κεφαλαίων η ελληνική οικονομία, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δίδονται τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα. Αποκαλύπτουν κρατικά "φέσια" 18 δισ. ευρώ περίπου προς ιδιώτες και φορείς του "ευρύτερου" δημοσίου, αλλά και ταχεία πλέον αλλαγή του οικονομικού κλίματος. 

Τα στοιχεία επισφραγίζουν ότι, πριν κλείσουν οι τράπεζες, η οικονομία είχε ήδη αρχίσει να διαβαίνει το δρόμο της ύφεσης. Και τούτο όταν η επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη στο – παρωχημένο πλέον – σενάριο συμφωνίας τον Ιούνιο με άμεση χρηματοδότηση ήταν για ΑΕΠ 0,5% φέτος.

Το ΙΟΒΕ στους πρόδρομους δείκτες του Ιουνίου που συγκέντρωσε πριν από την επιβολή τραπεζικής αργίας και την απόφαση για Δημοψήφισμα (22/6) δείχνει νέα πτώση του οικονομικού κλίματος στις 90,7 μονάδες (από 91,4 τον Μάιο), σε χαμηλό διετίας. Στην έρευνα του ΙΟΒΕ πιο χαρακτηριστική είναι η μεγάλη μείωση ειδικά στο σκέλος των προβλέψεων των καταναλωτών (στο -46,8 από -43,6) οι οποίες συντηρούσαν και συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να συντηρούν όλο το μετεκλογικό διάστημα την πτώση του Γενικού Δείκτη σε χαμηλά επίπεδα (ο δείκτης καταναλωτή ήταν στο -30 τον Φεβρουάριο).

Κρατικός "δανεισμός" από την αγορά 

Η άλλη "είδηση" που έφερε χθές στην επιφάνεια η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ είναι τα κρατικά "φέσια" 18 δις ευρώ περίπου προς ιδιώτες και προς φορείς του δημοσίου. Το Ταμείο, μετά από στοιχεία που του παρείχε η κυβέρνηση, υπολογίζει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα (όχι μόνο από τον Φεβρουάριο του 2015 αλλά και μέσα στο 2014) το κράτος:

· Έχει "δανειστεί" 10,7 δισ. ευρώ από φορείς του ευρύτερου δημοσίου, από ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ προκειμένου μέσω repos να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.

· Έχει δημιουργήσει "φέσια" προς την αγορά, δηλαδή ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου 7 δισ. ευρώ. Ο λόγος για τα "φέσια" που ξεπερνούν σε καθυστέρηση τους τρεις μήνες. Δηλαδή δεν συνεκτιμάται τι δεν πληρώθηκε το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου στερώντας κρίσιμη ρευστότητα από την αγορά που πλέον έχει αποκοπεί από τραπεζική χρηματοδότηση…

Οι "αντοχές" της οικονομίας φαίνονται και από τις επίσημες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ. Το ΑΕΠ του Α τριμήνου μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το τελευταία τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι του α΄ τριμήνου του 2014.

Η ανεργία στο α΄ τρίμηνο του 2015 αυξήθηκε στο 26,6% έναντι 26,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2014.Ο αποπληθωρισμός καλά κρατεί με τον δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Μάιο στο -2,1% ενώ ο τζίρος στο Λιανικό Εμπόριο τον Απρίλιο συνέχιζε την πτώση κατά -3,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: