Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Βαρουφάκης: Ο λαός είπε όχι, η συμφωνία θα οδηγήσει σε συνέχιση της χρεοδουλοπαροικίας

Είμαστε εδώ γιατί οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν. Και απέτυχαν γιατί οι εταίροι αρνήθηκαν να συζητήσουν το δημόσιο χρέος, υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Βουλή.

Αντί να γίνει αυτό, συνέχισε, μας επιβάλλουν πρώτα τα μέτρα και μετά τη συζήτηση για το δημόσιο χρέος. Υποστήριξε ότι υπάρχουν emails που δείχνουν ότι μπορεί οι εταίροι να μην αρκούνται σε όσα ψηφίζονται σήμερα και να ζητηθούν και άλλα.

Πρέπει να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα η συμφωνία αυτή να είναι βιώσιμη, σημείωσε, ο κ. Βαορυφάκης. Όπως είπε χωρίς ξεκάθαρη αναδιάρθρωση χρέους αυτό δεν γίνεται. Εκτίμησε ότι τα μέτρα θα κοστίσουν 20 δισ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ.

Οσον αφορά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων σημείωσε ότι τα ποσά που αναφέρονται είναι «επιστημονική φαντασία».

Μίλησε για απειλή να μην υπάρξει συμφωνία με τον ESM γιατί το ΔΝΤ πιέζει για το χρέος απειλώντας να μην μετέχει, ενώ χώρες στην Ευρώπη δεν θα συμφωνήσουν στο πρόγραμμα καθώς θέτουν προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Επίσης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δυστυχώς για άλλη μια φορά μας πηγαίνουν για αναδιάρθρωση μετά την αποτυχία του προγράμματος (σσ. ουσιαστικά προεξόφλησε την αποτυχία του τρίτου μνημονίου προτού καν αυτό συμφωνηθεί και προφανώς πριν υπογραφεί η σχετική συμφωνία…)

Η συμφωνία θα οδηγήσει σε συνέχιση της χρεοδουλοπαροικίας

Όπως τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, οι ισχυροί απαιτησαν όρους που δεν είχαν δικαίωμα να απαιτήσουν. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι μια νέα συνθήκη των Βερσαλλιών.

Μαζί με την καγκελαρία φτιάξαμε το πρόγραμμα – γέφυρα για να βγάλουμε εκτός τον δόκτωρα Σόιμπλε την 20η Φεβρουαρίου. Το ΔΝΤ τον επανέφερε, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: