Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Νέα μείωση στους μισθούς των υπαλλήλων απαιτούν οι δανειστές

Προ των πυλών το ενιαίο μισθολόγιο. 

Νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο, με ένταξη των επιδομάτων στον βασικό μισθό, αλλά και κινητικότητα των υπαλλήλων με βάση το πτυχίο, επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του τους δανειστές και έχει προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των αιτημάτων σε ό,τι αφορά στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών ανέφεραν χθες ότι οι δανειστές επιδιώκουν να ανοίξει σταδιακά η μισθολογική «ψαλίδα» μεταξύ των διοικητικά ανώτερων και κατώτερων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει η λογική του εξισωτισμού.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι αντίθετος σε μία τέτοια εξέλιξη και ήδη αναζητά τα ισοδύναμα μέτρα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, στο υπουργείο Εσωτερικών δεν αποκλείουν την ένταξη των επιδομάτων στον βασικό μισθό.

Παραδέχονται ότι και αυτή η πρόταση οδηγεί σε μείωση μισθών, αλλά -όπως υποστηρίζουν - περιορισμένης έντασης (5%-10% συνολικά) με το «χαμένο» εισόδημα να κατευθύνεται στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων μέσω της αύξησης των εισφορών (καθώς η επιδοματική πολιτική είχε επίπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία).

Για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων, το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την Ημερησία, σχεδιάζει να τη «σπάσει» εξαντλώντας τη σχέση προσφοράς - αναγκών. Συγκεκριμένα, επιδιώκει στοχευμένες μετακινήσεις υπαλλήλων μετά την καταγραφή των επιστημονικών ειδικοτήτων. Έτσι, η κινητικότητα θα είναι απόλυτα εξαρτημένη από το πτυχίο και τις ανάγκες των φορέων.

Εν τω μεταξύ, κανονικά θα γίνουν οι προσλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων, για τις οποίες υπήρχε προγραμματισμός ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, έχουν ήδη δρομολογηθεί 2.771 προσλήψεις στις οποίες θα προστεθούν και οι 4.500 που έχουν εξαγγελθεί για τον χώρο της Υγείας. Οι επαναπροσληφθέντες ανέρχονται σε 5.312, οι οποίοι θα αφαιρούνται από το όριο των προσλήψεων που θα έχει δικαίωμα η ελληνική πλευρά να πραγματοποιεί, έως το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: