Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Είμαστε ήδη στη δραχμή;

Του Κώστα Στούπα

Όταν κλείνουν οι τράπεζες στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστούν μήνες για να ξανανοίξουν. Όσοι υποστηρίζουν πως θα ανοίξουν την Δευτέρα είτε δεν ξέρουν τι τους γίνεται είτε λένε για πολλοστή φορά ψέματα. 

Δεν έχει κανένα νόημα να ανοίξουν οι τράπεζες αν δεν έχουν τίποτα να δώσουν. Τα υπόλοιπα του ELA εξαντλούνται και είναι θέμα χρόνου να εξατμιστούν...

Ανοιχτές τράπεζες χωρίς χρήματα είναι το ίδιο με τις κλειστές τράπεζες συν το γεγονός πως θα κινδυνεύουν να καταστούν στόχοι αγανακτισμένων που θα ζητούν καταθέσεις, μισθούς και
συντάξεις...

Το κλείσιμο των τραπεζών την περασμένη εβδομάδα αποτελεί την αρχή της ελληνικής κατάρρευσης. Μιας κατάρρευσης που οδηγεί σε κατάργηση των μισθών, των συντάξεων και ό,τι έχει απομείνει από καταθέσεις...

Ακόμη και αν γίνει ένα θαύμα και η ΕΚΤ αυξήσει τον ELA ο τρόμος που έχουν προκαλέσει στους Έλληνες οι ουρές στα ATM θα τους οδηγήσει να εξαφανίσουν οποιαδήποτε ρευστότητα σε ώρες. Ο φόβος αυτός θα κρατήσει για χρόνια...

Θα περιγράψω όσο πιο απλά μπορώ γιατί οι μισθοί και οι συντάξεις που καταβλήθηκαν πριν ένα μήνα την 1η Ιούνη ήταν οι τελευταίοι και τελευταίες της εποχής της ευημερίας με δανεικά.

Οι περισσότεροι Έλληνες στην 1η Ιουλίου 2015 δεν πληρώθηκαν ή έλαβαν έναντι το οποίο εισπράττουν με όριο αναλήψεως 50 ευρώ την ημέρα. 

Ο ίδιος, αυτό το μήνα, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες, δεν μπορώ να πληρώσω τον ΟΑΕΕ για το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών, τον ΦΠΑ και προφανώς δεν έχει κανένα νόημα να τρέξω να υποβάλω τη φορολογική μου δήλωση. 

Κατά συνέπεια μπορώ ασφαλώς να συμπεράνω πως οι συντάξεις και οι μισθοί του επόμενου μήνα δεν μπορούν να πληρωθούν. Εκτός αν ο κ. Τσίπρας έχει βρει πετρέλαιο στα θεμέλια του Μεγάρου Μαξίμου.

Το πιθανότερο είναι οι τράπεζες την επόμενη εβδομάδα να κλείσουν ερμητικά επ’ αόριστο. Κάθε οικονομική δραστηριότητα θα νεκρώσει για καιρό.

Η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα προκειμένου να ξεγελάσει την "πείνα" των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων θα μοιράσει βεβαιώσεις οφειλών οι οποίες δεν θα έχουν καμιά αξία.

Μια χώρα με νεκρή οικονομία χωρίς ευρώ είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να σχεδιάζει τη νέα δραχμή. Αν και δεν προβλέπεται νομική φόρμουλα εξόδου από το ευρώ, αυτή θα βρεθεί. 

Στη δραχμή η χώρα μπορεί να βρεθεί μόνο από ατύχημα. Αυτό θα συμβεί γιατί σε διάστημα ημερών μετά τη Δευτέρα το κλείσιμο των τραπεζών θα φέρει ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ...

Ήδη, παρατηρούνται μεγάλα προβλήματα στις εισαγωγές. 

Αν και στο μυαλό κάποιων στην κυβέρνηση υπάρχει σχεδιασμός να υφαρπάξουν την ψήφο για το ΟΧΙ και να οδηγήσουν τη χώρα στη δραχμή, δεν θα προλάβουν γιατί θα τους προλάβει η ανθρωπιστική κρίση.

Οι επόμενες διαπραγματεύσεις με Μέρκελ, Ολάντ και Σόιμπλε θα αφορούν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Σε αυτές τις συνθήκες οι εξελίξεις θα καταστούν ανεξέλεγκτες για την κυβέρνηση.

Η ζημιά στη χώρα θα έχει γίνει όμως...

Η ζημιά θα είναι οικονομική αφού από το Φθινόπωρο ακόμη και εντός ευρώ η χώρα θα χρειαστεί να ξεκινήσει να χτίζεται εξ αρχής πάνω στα ερείπια. 

Η ζημιά είναι πολιτική, κοινωνική και ηθική αφού ο κ. Τσίπρας επέλεξε αντί να διχάσει το συνονθύλευμα που τον έφερε στην εξουσία να διχάσει την ελληνική κοινωνία για να καλύψει τα λάθη του. 

Μοιραία όποια κυβέρνηση και να βγει από αυτήν την λαίλαπα, η μόνη επιλογή που θα έχει να προστατέψει τη χώρα από την ανθρωπιστική κρίση θα είναι η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: