Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΣ…ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ: Ποιο εθνικό πλούτο υποθηκεύουμε για 50 δισ. ευρώ

Μπορεί να αποφεύχθηκε η έδρα … Λουξεμβούργου αλλά όχι και η ευρωπαϊκή εποπτεία στο νέο Ταμείο εγγυοδοτήσεων στο οποίο το ελληνικό δημόσιο θα υποθηκεύσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισ., ενός ποσού… «μυθικού» για την σημερινή καθημαγμένη από την ύφεση ελληνική οικονομία και τις αξίες που έχει στην κατοχή του το δημόσιο.

Ο επανεκλεγείς μόλις χθες πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μάλιστα τόνισε ότι θα δημιουργηθεί ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο στο Ταμείο που θα αποφασίσει ποια στοιχεία ( τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ) θα μεταφερθούν σε αυτό, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το συγκεκριμένο όργανο θα βρίσκεται υπό «ευρωπαϊκή επιτήρηση».

Ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν δήλωσε πως ο στόχος των 50 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, οπότε τα στοιχεία αυτά θα μείνουν μέσα στο ταμείο για.. 30 χρόνια, όσο διαρκούν και τα δάνεια.

Αυτή τη φορά η αξιοποίηση δεν θα γίνει με τον τρόπο που ξέραμε από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά με«νομισματοποίηση» των στοιχείων αυτών προκειμένου να «δημιουργηθούν» τα 50 δις από τα οποία τα 25 θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενώ τα υπόλοιπα θα μοιραστούν κατά το ήμισυ για την απομείωση του χρέους και επενδύσεις.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, τα πάνω κάτω θα έρθουν με αυτή την διευθέτηση τόσο στις κρατικές επιχειρήσεις όσο και στις τράπεζες (σε μετόχους και καταθέτες) καθώς το ταμείο αναμένεται να πάρει προίκα από κρατικές εταιρίες, μέχρι θυγατρικές τραπεζών αλλά και μελλοντικά έσοδα από υδρογονάνθρακες.

Σε ότι αφορά στις τράπεζες, εντός του ταμείου θα είναι τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, όπωςη ακίνητη περιουσία τους και οι θυγατρικές τους σε Ελλάδα και εξωτερικό (όπως για παράδειγμα την Finansbank της Εθνικής τράπεζας στην Τουρκία για την οποία υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον). Στα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι βρίσκεται η πώληση των θυγατρικών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αναπόφευκτη δημιουργία μικρότερων σχημάτων, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση στην αξία του χαρτοφυλακίου και των μετοχών τους.

Η δεύτερη κατηγορία στοιχείων είναι εν πολλοίς τα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, τα εκατοντάδες ακίνητα, οι βραχονησίδες αλλά και οι μετοχές των ΔΕΚΟ.

Εκτιμάται ότι η τρίτη κατηγορία στοιχείων θα είναι τα μελλοντικά έσοδα από διαγωνισμούς υδρογονανθράκων σε ξηρά και θάλασσα, με απώτερο στόχο οι παραχωρήσεις αυτές να μειώνουν σταδιακά το χρέος.

Δεδομένης της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα είναι πάντως καθησυχαστικό ότι στη συμφωνία προβλέπεται η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει ως τις 22/7 στη Βουλή την κοινοτική οδηγία BRRD που ορίζει ότι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες σε κάθε περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: