Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Marc Faber: Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει

Ο Marc Faber (Γεννημένος στις 28 Φεβρουαρίου 1946) είναι 
Ελβετός επενδυτής με έδρα την Ταϋλάνδη. Εκδότης του
 Gloom Boom & Doom Reportnewsletter και Διευθύνων
 σύμβουλος της Marc Faber Ltd που δραστηριοποιείται 
 σε συμβουλές επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων
Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και θα πρέπει να κάνει στάση πληρωμών, δηλώνει ο γνωστός επενδυτής Marc Faber στο CNBC, προσθέτοντας ότι στην περιοχή παίζεται ένα "γεωπολιτικό παιχνίδι σκακιού".

Ο επενδυτής, ο οποίος είναι γνωστός για τις απαισιόδοξες απόψεις του, σημειώνει στο CNBC ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν μπορεί να διασωθεί.

"Ακόμα και αν η Ελλάδα αναπτύσσεται 10% ετησίως για τα επόμενα δέκα χρόνια,
δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της", δηλώνει στο CNBC.

"Έχει χρεοκοπήσει. Καλύτερα να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και να μην κλωτσάμε το τενεκεδάκι να πάει παρακάτω στον δρόμο. Η Ελλάδα θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών".

Ο Faber δηλώνει ότι μολονότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να υιοθετήσει ένα παράλληλο νόμισμά, υπάρχουν και γεωπολιτικοί παράγοντες και δεν υπάρχει όρεξη στην Ευρώπη να αφεθεί η χώρα να βγει από το ευρώ. 

"Προσωπικά θεωρώ ότι δεν είναι τόσο πολύ ένα οικονομικό θέμα όσο ένα πολιτικό θέμα", δηλώνει στην εκπομπή "Squawk Box" του CNBC Europe. 

"Η Ευρώπη και ιδίως το ΝΑΤΟ αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θέλουν η Ελλάδα να φύγει (από την Ευρωζώνη) καθώς αν γίνει αυτό άλλοι θα αρχίσουν να χτυπούν την πόρτα της χώρας – όπως οι Ρώσοι ή πιθανώς οι Κινέζοι. Είναι σε μεγάλο βαθμό ένα γεωπολιτικό παιχνίδι σκακιού που παίζεται".

Ο μεγαλοεπενδυτής υποστηρίζει παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινδυνεύει να χάσει πολλά εάν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών και σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι σε ισχυρή θέση να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους για το πρόγραμμα διάσωσης και τις αποπληρωμές χρέους.

"Νομίζω ότι η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αναλάβουν τεράστιες ζημιές στα δάνεια τους προς την Ελλάδα και τις αγορές ομολόγων που έχουν κάνει (εάν χρεοκοπήσει)", σημειώνει. 

"Νομίζω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Αν δεν θέλουν να πληρώσουν τι θα κάνεις; θα εισβάλεις και θα τους κρεμάσεις;" δηλώνει χαρακτηριστικά.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: