Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014

Bloomberg: H Ελλάδα κλωτσάει την καρδάρα με το γάλα

Ο ευάλωτος χαρακτήρας των ελληνικών δεικτών ανάπτυξης αποκαλύπτεται ξανά, με αφορμή την πολιτική αβεβαιότητα που προξένησε η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα για εκλογή προέδρου δημοκρατίας.

Η αγωνία, των αγορών για τις προθέσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων, είχε καταστρεπτικές συνέπειες για τις μετοχές και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, σε μια νέα κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στην αξιοπιστία της χώρας.

Η πτώση των δεικτών ακολούθησε την αναγγελία για πρόωρες προεδρικές εκλογές, μια διαδικασία
που αν αποτύχει θα οδηγήσει σε διάλυση της παρούσας βουλής και άμεσες βουλευτικές εκλογές.

Η προοπτική της ενδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ, από μια τέτοια εξέλιξη έχει θορυβήσει τις αγορές όπως γράφει το Bloomberg, καθώς μια πιθανή συγκρουσιακή διαπραγματευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, εμπεριέχει τον κίνδυνο της εξόδου της χώρας από την ζώνη του ευρώ.

Ο δείκτης ASE, που είχε ανέβει κατά 18 μονάδες, μόλις τον περασμένο Μάρτιο, εν μέσω γενικής αισιοδοξίας για την Ευρωπαϊκή οικονομία, έκανε βουτιά 25 μονάδων, τοποθετώντας την Ελλάδα. στην τρίτη θέση των χειρότερων ευρωπαϊκών οικονομιών για φέτος, μόλις λίγο πάνω από την Ρωσία και την Πορτογαλία.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανησυχίας για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχουν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, για το σχέδιο της ΕΚΤ να αναζωογονήσει την Ευρωπαϊκή οικονομία

Το θέμα είναι η επίπτωση που θα έχει το κλίμα ανησυχίας για τα σχέδια της ΕΚΤ, που προσβλέπουν σε μια δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης, με την Ελλάδα να αποτελεί παραφωνία.

Όταν χάθηκε η αξιοπιστία του ευρώ, το 2012, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για να διασώσει το κοινό νόμισμα. Μέρος αυτών των προσπαθειών ήταν και η πρόταση του για εξαγορά του εθνικού χρέους των χωρών της Ευρωζώνης.

Η ελληνική πολιτική φέρνει πονοκέφαλο στις αγορές για άλλη μια φορά

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, η κύρια ανησυχία αυτή την στιγμή είναι πως μπορεί να επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση διάλυσης εξαετίας των πολιτικών αναταραχών. Όπως δηλώνει ο Gilles Guibout, του επενδυτικού οργανισμού AXA που διαχειρίζεται κεφάλαια 760 εκ ευρώ, «Η Ελλάδα δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, αλλά έχει ρόλο καταλύτη ως η κορυφή του παγόβουνου».

Όπως διατείνεται ο αρθρογράφος, αν και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Ελλάδα, δεν είναι επιτυχής, θα καμφθεί η ποριά μιας κυβέρνησης που παρά της δυσκολίες, κατάφερε να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα, ριζική αναδιάρθρωση του χρέους και να νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά της χώρας, όταν πριν από δύο χρόνια κανείς δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο ήταν εφικτό για την ελληνική οικονομία.

Αυτά τα επιτεύγματα ήταν ο λόγος που οι δείκτες των διεθνών οίκων αξιολόγησης σκαρφάλωσαν σε σημείο ρεκόρ για τα τελευταία τρία χρόνια τον περασμένο Μάρτιο.

Από τότε, μεσολάβησε η χρεοκοπία των πορτογαλικών τραπεζών, και μια αδύναμη ανάκαμψη στην ευρωζώνη, δοκίμασε την πίστη στις περιφερειακές αγορές της Ευρώπης και έστειλε τους δείκτες 37 μονάδες κάτω.

«Αν το ελληνικό χρηματιστήριο τιμωρηθεί αρκετά, ο Σαμαράς θα καταφέρει να εκλέξει τον υποψήφιο του στον τρίτο γύρο, και έτσι δεν θα έχουμε κάποιο καταστροφικό σενάριο» δηλώνει ο MaxBreier, υψηλόβαθμο στέλεχος της BMO Capital Markets Corp, στην Νέα Υόρκη. « Η ΕΚΤ θα έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα, αν οι εξελίξεις δεν είναι σε συμφωνία με τα σχέδια της, αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή».

Οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ως έχει στην παρούσα πολιτική συγκυρία, εμπεριέχουν πολλά ρίσκα για μακροχρόνιες επενδύσεις λέει ο Pierre Mouton του οίκου Notz, Stucki & Cie, στην Γενεύη, και αυτή άποψη δείχνει να αντανακλά το γενικότερο κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: