Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

Η Ρωσία θα δώσει σιτηρά στο Ιράν και θα πάρει πετρέλαιο

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η Ρωσία ελπίζει ότι θα μπορέσει να συνάψει σύντομα μια συμφωνία με το Ιράν για να προμηθεύσει στη χώρα αυτή σιτηρά και βιομηχανικό εξοπλισμό, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλιουκάγεφ.

«Η συμφωνία δεν θα αφορά μόνο σιτηρά, υπάρχουν εκτεταμένοι κατάλογοι αγαθών.

Περιμένουμε να επιτευχθεί μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Ουλιουκάγεφ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Τον Ιανουάριο, το Ρόιτερς είχε μεταδώσει πως η Μόσχα και η Τεχεράνη συζητούν μια συμφωνία ανταλλαγής εμπορευμάτων, στο πλαίσιο της οποίας η Μόσχα θα αγόραζε μέχρι 500.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου ημερησίως με αντάλλαγμα ρωσικό βιομηχανικό εξοπλισμό και προϊόντα.

Ο Ουλιουκάγεφ δεν ανέφερε πότε ενδέχεται να αρχίσουν οι παραδόσεις στο Ιράν, αλλά δήλωσε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως η Ρωσία συζητάει να παράσχει στο Ιράν μεταξύ άλλων εξοπλισμό για τις βιομηχανίες του πετρελαίου και του αερίου, αγροτικά μηχανήματα, αυτοκίνητα, αεροπλάνα και ηλεκτρικές γεννήτριες.

Πηγές έχουν δηλώσει πως η αξία αυτής της συμφωνία ανταλλαγής πετρελαίου με προϊόντα ενδέχεται να ανέλθει σε 20 δισεκ. δολάρια. Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει πως μια τέτοια συμφωνία θα δημιουργούσε «σοβαρές ανησυχίες» και θα ήταν ασύμβατη με τις συνομιλίες μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: