Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014

Οι ΗΠΑ παίζουν με τη φωτιά

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Για καταστροφικές συνέπειες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα μίλησε χθες ο επικεφαλής της ρωσικής τράπεζας VTB μετά την επιβολή των νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Την άποψη αυτή δίχως αμφιβολία συμμερίζονται τραπεζίτες και πολιτικές ηγεσίες στην Ευρωζώνη-ΕΕ, χωρίς να μπορούν να το πουν επί του παρόντος ανοικτά, καθώς η Σύνοδος Κορυφής των 28 επέλεξε σε πιο συγκρατημένους τόνους να δηλώσει ότι ακολουθεί την Ουάσιγκτον.

Πρόκειται δίχως υπερβολή για παιχνίδια με τη φωτιά, σε ένα ήδη σε ακραίο βαθμό επιβαρημένο παγκόσμιο κλίμα: Ηδη η συνεχής μείωση της ποσοτικής επέκτασης από τη Fed έχει επιβραδύνει την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα και πλήττει τις εξαγωγές της ΕΕ. Αν προσθέσουμε στο παραπάνω δεδομένο τη βροχή των εξοντωτικών κυρώσεων που επέβαλαν ή σχεδιάζουν να επιβάλουν οι
αμερικανικές αρχές σε μεγάλους τραπεζικούς ομίλους στη Γαλλία και τη Γερμανία μαζί με τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και θα εκτοξεύσουν στα ύψη το κόστος της ενέργειας, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια χιονοστιβάδα πολιτικών επιλογών που μόνον ένας αφελής μπορεί να πιστέψει ότι θα θίξουν επιλεκτικά και χειρουργικά τη Ρωσία του Πούτιν.

Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψουμε ότι στην Ουάσιγκτον υπάρχει άγνοια κινδύνου ή συνειδητή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Πολλοί σκέπτονται τη χειρότερη υπόθεση εργασίας, την εκτίμηση της ηγεσίας των ΗΠΑ ότι υπάρχει μη αντιστρέψιμη διολίσθηση προς μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, με την αμερικανική πλευρά να προσπαθεί με πολιτικούς όρους να προκαλέσει την εκτόνωση μέσω μιας ελεγχόμενης προληπτικής ανάφλεξης, ή ακόμη να αξιοποιήσει τον έλεγχο που ασκεί σήμερα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα για να επιμερίσει το κόστος σε εταίρους και αντιπάλους.

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ με τα δεδομένα εσωτερικά προβλήματα στην ΕΕ- Ευρωζώνη, στην Ομάδα BRICS, αλλά και στην Ομάδα του G-20 πιστεύουν ότι ουδείς μπορεί να τους στερήσει την πρωτοβουλία κινήσεων σε αυτή την απαλλοτρίωση των χρηματοπιστωτικών μηχανισμών και εργαλείων απέναντι στη Ρωσία αλλά και στην ΕΕ-Ευρωζώνη, που με την ένταση που έχει προσλάβει τους τελευταίους μήνες παραπέμπει στην επιθετική τακτική του Πολέμου Αστραπή (Blitzkrieg) που χρησιμοποίησε επιτυχώς ο γερμανικός στρατός στην αρχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: