Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

"Χρεώνουν" υψηλούς μισθούς σε… άνεργους!

Του Σπύρου Δημητρέλη

Αντιμέτωποι με τα παρατράγουδα της προσυμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων έρχονται πλέον πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι ταλαιπωρούνται προκειμένου να γλιτώσουν την πληρωμή φόρου για εισόδημα που δεν απέκτησαν ποτέ. Στις εφορίες έχουν αρχίσει να εμφανίζονται φορολογούμενοι οι οποίοι διαπιστώνουν ότι στη φορολογική τους δήλωση είναι προσυμπληρωμένα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις τα οποία όμως δεν έχουν αποκτήσει. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις ανέργων που εμφανίζονται να έχουν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ή και νεαρών φορολογούμενων που εμφανίζονται να έχουν εισόδημα από σύνταξη.

Οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτές τις αρνητικές εκπλήξεις όταν πηγαίνουν στους φοροτεχνικούς τους για την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης ή εισέρχονται οι ίδιοι στο taxisnet προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση. Εκεί διαπιστώνουν ότι στους κωδικούς για τις μισθωτές υπηρεσίες, τις συντάξεις, το εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα εμφανίζονται ποσά τα οποία δεν έχουν εισπράξει ποτέ. Για παράδειγμα, ένας άνεργος φορολογούμενος εμφανίστηκε να έχει εισόδημα ως μισθωτός από μια επιχείρηση ενώ μέσα στο 2013 δεν έκανε ούτε ένα μεροκάματο. Αντίστοιχα υπάρχουν περιπτώσεις φορολογούμενων που στον κωδικό του εισοδήματος από συντάξεις εμφανίζονται καταχωρημένα ποσά ενώ οι ίδιοι απέχουν σημαντικά από την ηλικία συνταξιοδότησης.

Μάλιστα οι κωδικοί αυτοί στις περιπτώσεις των μισθωτών είναι κλειδωμένοι με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να διορθώσουν ή να διαγράψουν τις σχετικές ενδείξεις με τα λανθασμένα ποσά. Ας δούμε και για ποιο λόγο έγιναν αυτά τα λάθη. Στα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών ταμείων που συνέταξαν τις σχετικές λίστες οι οποίες εστάλησαν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και περιλαμβάνουν τα εισοδήματα και τους παρακρατούμενους φόρους των μισθωτών και των συνταξιούχων έγιναν σε ορισμένες περιπτώσεις λάθη. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις συμπληρώθηκε λανθασμένος Αριθμός Φορολογικού Μητρώου με αποτέλεσμα να «χρεωθεί» το εισόδημα φορολογούμενος που δεν έχει καμιά σχέση με την επιχείρηση ή το ασφαλιστικό ταμείο που έκανε το λάθος στην συμπλήρωση των καταστάσεων

Τι πρέπει να κάνει ο φορολογούμενος

Στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος διαπιστώσει ότι έχει χρεωθεί με εισόδημα το οποίο δεν απέκτησε θα πρέπει να κάνει τα εξής:

-να πληροφορηθεί μέσω της φόρμας της φορολογικής δήλωσης για τον εργοδότη ή το ασφαλιστικό ταμείο που του χρεώνει λανθασμένο ή ανύπαρκτο εισόδημα.

-στην περίπτωση του εισοδήματος από σύνταξη μπορεί να παρέμβει στο σύστημα και να διαγράψει ηλεκτρονικά το ανύπαρκτο εισόδημα.

-αν είναι μισθωτός θα πρέπει να ενημερώσει τον εργοδότη που του «χρέωσε» το εισόδημα για το λάθος και να ζητήσει την επανάληψη της υποβολής με τα σωστά στοιχεία.

-αν δεν συνεργάζεται ο εργοδότης ή αν έχει διακόψει τη λειτουργία του τότε μπορεί να υποβάλει τη φορολογική δήλωση με επιφύλαξη και να προσκομίσει στην εφορία του παραστατικά τα οποία αποδεικνύουν ότι δεν έχει το εισόδημα που του χρεώνεται.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: