Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Επικίνδυνο παιχνίδι πιέσεων προς την Αθήνα

Ερωτήματα προκαλεί δημοσίευμα των Financial Times που θέτει εν αμφιβόλω το επίπεδο των κεφαλαιακών αναγκών για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες από τα stress test της ΤτΕ λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντηση της Τρόικας με την Τράπεζα της Ελλάδος. Το ποσό αυτό μέχρι σήμερα από όλους τους οργανισμούς που έχουν εκφραστεί εκτιμάται σε ένα ποσό κάτω από 6 δισ. ευρώ. Ξαφνικά όμως οι FT βάζουν ερωτηματικά στο ποσό μιλώντας για πολλαπλάσιες ανάγκες.

Ενδεικτικό του κλίματος που επιχειρείται ξανφικά να δημιουργηθεί είναι ότι πληροφορίες για επικείμενη εμφάνιση ανάλογων δημοσιευμάτων στον διεθνή τύπο είχαν φθάσει στην Αθήνα από την Πέμπτη το βράδυ.

Το δημοσίευμα των Financial Times αντίθετα με τις υπάρχουσες προβλέψεις όσον αφορά το αναγκαίο ποσό ανακεφαλαιοποίησης, αναφέρεται σε εκτιμήσεις για ένα ποσό της τάξης των 20 δισ. ευρώ. Δεν διευκρινίζει, βέβαια, αν στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνει πέραν των επιπλέον κεφαλαίων και εκείνα τα οποία προβλέπονται ήδη ότι θα καλυφθούν από τα business plans των τραπεζών. Γεγονός που αφήνει πολλά περιθώρια για δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας μέχρι να δοθούν οι διευκρινίσεις και να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την τρόικα.

Πληροφορίες του Capital.gr το τελευταίο δεκαήμερο έκαναν λόγο για διάσταση στο εσωτερικό της τρόικα ως προς το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων με τις δύο συνιστώσες της τρόικα (ΕΚΤ και Κομισιόν) να επιμένουν σε ένα ποσό της τάξης των 5 – 6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ φερόταν να επιμένει σε ενα εξαιρετικά αυστηρότερο σενάριο που ζητούσε πολλαπλάσιο ποσό.

Οι πληροφορίες αυτές ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν δημοσίως, αλλά σύμφωνα με καλά πληροφορημένους κύκλους των Βρυξελλών, συνδέονται με το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο επικεφαλής της BlackRock με την Christine Lagarde στην οποία είχε παρουσιαστεί όλο το πλαίσιο της αξιολόγησης του αμερικανικού οίκου για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Τραπεζικοί κύκλοι, σχολιάζοντας το δημοσίευμα σημειώνουν ότι η σύγχυση αυτή που δημιουργεί η αναφορά των FT, μπορεί να ερμηνευθεί ως πίεση αφ΄ ενός προς την κυβέρνηση και την ΤτΕ, ενόψει των τελικών αποφάσεων, καθώς δεν συμβαδίζει με καμία από τις εκτιμήσεις που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας και αφ΄ εταίρου απέναντι στην Ευρωζώνη, ώστε να επιταχυνθεί η δέσμευσή της για την διασφάλιση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ όπως υπαγορεύουν οι αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Η πίεση αυτή από πλευράς ΔΝΤ θεωρείται ως η πλέον αποτελεσματική για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση – παρά το προεκλογικό κλίμα - να “τρέξει” όλες τις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης, καθώς από την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί το στοίχημα της ταχύτερης επανεκκίνησης της οικονομίας μέσα στο 2014 και η ομαλοποίηση της αναχρηματοδότησης του χρέους. 

Τι αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της τρόικας, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της έχουν εμπλακεί σε μια νέα αντιπαράθεση σχετικά με την υγεία του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Σύμφωνα με τους FT η Αθήνα υποστηρίζει ότι το χρηματοπιστωτικό της σύστημα απαιτεί λιγότερα από 6 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια, ενώ οι διεθνείς επόπτες φέρονται να επιμένουν ότι χρειάζεται τουλάχιστον τριπλάσιο ποσό.

Στο ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι τα 6 δισ. ευρώ εκτιμώνται από την ελληνική κεντρική τράπεζα μετά από την ανάλυση της BlackRock και δόθηκαν στην τρόικα εν όψει της άφιξής τους στην Αθήνα.

Παράλληλα, οι FT σημειώνουν πως σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της τρόικας, η διαφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών είναι τέτοια που το ΔΝΤ έχει απειλήσει ότι θα δημοσιεύσει τις δικές του εκτιμήσεις για τις ανάγκες του τραπεζικού κλάδου (κοντά στα 20 δισ. ευρώ) εάν η Αθήνα προχωρήσει με το ποσό των 6 δισ. ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: