Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Καλλιέργεια Λεβάντας: Επένδυση χαμηλού κόστους με καλή απόδοση. Κατάλληλη για μη ποτιστικά χωράφια

Το έδαφος

Η λεβάντα κυρίως καλλιεργείται σε στραγγιζόμενα εδάφη με μικρή ή μεγάλη κλίση τα οποία δεν συγκρατούν νερό που λιμνάζει. Κατάλληλα είναι ακόμα και πορώδη ή αμμουδερά εδάφη.

Το pΗ πρέπει να είναι 6-8. Αν έχουμε διαφορετικό ρΗ αυτό μπορεί να διορθωθεί με κάποια επέμβαση, σχετικά οικονομική. Πριν από κάθε καλλιέργεια βλέπουμε τα χωράφια που πρόκειται να
φυτευτούν και εξετάζουμε την καταλληλότητα τους.

Δεν είναι απαραίτητο να είναι ποτιστικά τα χωράφια γιατί η καλλιέργεια είναι ξηρική. Μετά τη σωστή φύτευση τα φυτά μπορούν να αντέξουν σε κάθε κλιματολογική κατάσταση και να αποδώσουν ικανοποιητικά.

Η φύτευση

Το χωράφι πρέπει να είναι οργωμένο και σβαρνισμένο καλά. Επίσης να είναι υγρό ώστε να γίνει καλή προσαρμογή του νέου φυτού στο χώμα. Δεν πρέπει να γίνεται φύτευση σε περιόδους παγετού γιατί δεν έχουμε καλή πρόσφυση του φυτού στο χώμα, ενώ υπάρχει δυσκολία στην ανάπτυξη του φυτού και πιθανή απώλεια φυτών.

Η λεβάντα φυτεύεται σε δύο περιόδους ανάλογα με τον τύπο των φυτών και την ποικιλία τους:

α) Η Lavantule Angustifolia Hybrid (κλώνος Γαλλικής Λεβάντας) παράγεται σαν φυτό σε θερμοκήπιο από μοσχεύματα κάτω από απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας (σύστημα αυτόματης υδρονέφωσης) μέσα σε δίσκους ριζοβολίας. Μπορεί να φυτευτεί τον Απρίλιο-Μάιο εφόσον υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης με πότισμα για το πρώτο καλοκαίρι και τον Οκτώβριο-Νοέμβριο χωρίς υποστήριξη ποτίσματος. Τα φυτά της έχουν τις ρίζες τους αναπτυγμένες μέσα σε μικρή ποσότητα τύρφης που τα βοηθάει να προσαρμοστούν καλύτερα στις πρώτες ημέρες μετά την φύτευση. Η ποικιλία αυτή φτάνει το ύψος των 1,10 m και φυτεύεται ανά 50-60 cm σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 1,4-1,5 m. Ανά στρέμμα φυτεύονται 1200-1300 φυτά. Η φύτευση γίνεται με το χέρι.

β) Η Λεβάντα Βουλγαρίας, η οποία παράγεται σαν φυτό σε υπαίθριο χώρο όπου και ποτίζεται με μπεκ. Μπορεί να φυτευτεί μόνο τον Οκτώβριο-Νοέμβριο γιατί τότε είναι έτοιμη. Τα φυτά της είναι γυμνόριζα (ρίζες χωρίς χώμα) γιατί ξεριζώνονται από τον υπαίθριο χώρο όπου αναπτύχθηκαν και δεν μπορούν να "κουβαλήσουν" μαζί τους το αρχικό χώμα τους. Η ποικιλία αυτή φτάνει το ύψος των 0,60 m και φυτεύεται ανά 30 cm σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 1,40-1,50 m. Ανά στρέμμα φυτεύονται 2200-2300 φυτά. Η φύτευση γίνεται με μηχανή του καπνού. 

Η καλλιέργεια

Η φροντίδα που χρειάζεται το χωράφι είναι σχετικά λίγη και με μικρό κόστος. Θέλει δύο σκαλίσματα μηχανικά (καλλιεργητή ή φρέζα) την άνοιξη.

Δεν χρειάζεται λίπανση της καλλιέργειας ούτε και ράντισμα, γιατί πρόκειται για φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό σε ασθένειες που δεν το πλήττουν τα έντομα ενώ αντέχει ακόμα και σε θερμοκρασία -25C.
Επειδή η φροντίδα που χρειάζεται η καλλιέργεια της λεβάντας είναι λίγη και κυρίως μηχανική, είναι φανερό ότι ένας παραγωγός μπορεί να καλλιεργήσει και να παρακολουθήσει πολλά στρέμματα. Η ζήτηση για τα προϊόντα της λεβάντας προέρχεται από βιομηχανίες με παγκόσμια δράση και πολύ λίγο εξαρτάται από τη σχετικά μικρή Ελληνική παραγωγή. Έτσι κίνδυνος κορεσμού δεν είναι ορατός ειδικά από την εξάπλωση της καλλιέργειας στην Ελλάδα.

Τελικό προϊόν

Ως τελικά προϊόντα η λεβάντα δίνει: α) μπουκέτα λουλουδιών τα οποία πωλούνται αποξηραμένα, β) αποξηραμένη δρόγη από τα άνθη που προκύπτει μετά από τρίψιμο των αποξηραμένων μπουκέτων, γ) αιθέριο έλαιο το οποίο προκύπτει από την απόσταξη των υγρών λουλουδιών μετά το κόψιμο ή των αποξηραμένων λουλουδιών.

Οι εφαρμογές που έχουν τα προϊόντα λεβάντας είναι πολλές και έχουν να κάνουν με μεγάλους κλάδους της εγχώριας και παγκόσμιας αγοράς όπως φαρμακοβιομηχανίες, αρώματα, καλλυντικά, απορρυπαντικά, εντομοαπωθητικά, σαπουνοποιίες, κηροποιίες, τρόφιμα, κ,λ.π.


Απόδοση

Οι αποδόσεις έχουν σχέση με την ποικιλία που καλλιεργείται, με τη σύσταση του εδάφους, το μικρο-κλίμα της περιοχής και την περιποίηση που έχει κάθε χωράφι. Ειδικότερα για τις ποικιλίες που διατίθενται:

α) Η Lavantule Angustifolia Hybrid παράγει με κατάλληλες συνθήκες και σε πλήρη παραγωγή το 3ο έτος και μετά σε δρόγη ξηρή 60-100 kg/στρέμμα και σε αιθέριο έλαιο 8-16 kg/στρέμμα. (500-1600 €/ΣΤΡΕΜΜΑ)

β) Η Λεβάντα Βουλγαρίας (ΓΥΜΙΜΟΡΙΖΑ) παράγει αντίστοιχα σε δρόγη ξηρή 30-60 kg/στρέμμα και σε αιθέριο έλαιο 5-10 kg/στpέμμα.(300 - 1000 €/ΣΤΡΕΜΜΑ). Οι ελάχιστες τιμές είναι για ξηρική καλλιέργεια και οι μέγιστες τιμές για καλλιέργεια με ποτιστική υποστήριξη. Η εταιρία μας αναλαμβάνει τη συγκομιδή από το χωράφι, την απόσταξη της και την αγορά του αιθέριου ελαίου (χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό για τον παραγωγό). Η παραγωγή διαρκεί έως και 20 έτη. Τον πρώτο χρόνο παίρνουμε απόδοση στο 20%, τον δεύτερο χρόνο στο 50% και από τον τρίτο χρόνο και μετά την κανονική 100%. Καλλιεργούμε την ποικιλία Lavantule Angustifolia Hybrid σε διάφορα μέρη της Ελλάδας από το 2005 (οκτώ έτη). Έχει δοκιμαστεί έτσι σε διάφορα μικροκλίματα, σε διαφορετικά εδάφη, με διαφορετικά υψόμετρα 100-800 m. Η Λεβάντα Βουλγαρίας καλλιεργείται στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια κυρίως σε μέρη με μεγάλο υψόμετρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: