Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

Πρώην Χιλιαστές ομολογούν

Πηγή: "Οι εγκαταστάσεις των Χιλιαστών στην Βοιωτία ή Πως Ξεπουλιέται η Ελλάδα". Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας Ιερωνύμου (και νύν Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας). 

..Ανατριχιάζει κανείς με τις διηγήσεις και τα παθήματα πρώην Μαρτύρων του Ιεχωβά. Μια γεύση αυτής της εμπειρίας μας έδωσε, με τις συγκλονιστικές τους ομιλίες ο Γκύντερ Πάπε. Αλλά και ομολογίες Ελλήνων που είδαν το φως της δημοσιότητας στον ημερήσιο τύπο ή γράμματα τους που λαμβάνουμε συνέχεια διακατέχονται από την ίδια φρίκη. Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα:

"Συνδέθηκα με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά" στην Θεσσαλονίκη όταν ήμουν μόλις 15 ετών. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν στην πόλη αυτή παραπάνω από 20 μέλη της οργανώσεως. Με τράβηξε κοντά τους η
δίψα για την αλήθεια, που αναζητούσα μαζί τους μέσα στο λόγο του Θεού, τον οποίο μελετούσαν με ζήλο.Χαιρόμουν πολύ που μπορούσα να καταλαβαίνω την Αγία Γραφή, από τη μετάφραση που μου πρόσφεραν οι μάρτυρες. Έτσι μετά το βάπτισμα μπήκα στην οργάνωση κι αφιερώθηκα στον Θεό. Συγκαταλεγόμουν πλέον στον αριθμό των εκλεκτών που περιμέναμε και αγωνιζόμασταν να συμπληρωθεί. Τότε κάθε Μάρτυρας του Ιεχωβά μπορούσε να ανήκει στις 144.000 της Αποκαλύψεως και να συμμετέχει στο αναμνηστικό δείπνο που γίνεται κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του Ιησού Χριστού.

Το 1935 άλλαξε η θεωρία των Μαρτύρων του Ιεχωβά για τις 144.000. ώρα δίδασκαν ότι ένας μεγάλος αριθμός απ' αυτούς προοριζόταν να ζήσει επάνω στην γή. Θα αποτελούσαν τον όχλο της Αποκαλύψεως και θα ήταν οι υπηρέτες των 144.000. Ελάχιστοι θα ανήκαν στον αριθμό των εκλεκτών και μόνον αυτοί που είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν στο αναμνηστικό δείπνο. Εγώ συνέχισα να συμμετέχω στο αναμνηστικό δείπνο κάθε χρόνο. Μου ανάθεσαν μάλιστα και δραστηριότητες. Έγινα Πρεσβύτερος, δούλεψα ειλικρινά με όλη τη δύναμη της αγαθής μου προαιρέσεως, διότι ήθελα να διαδώσω παντού το φως της αλήθειας. Πρόθυμα υπέμεινα για τις πεποιθήσεις μου την εκτόπιση επί Μεταξά. Με ανάγκασαν να μετοικήσω στην Αλεξανδρούπολη. Για τον ίδιο λόγο αργότερα απολύθηκα  και από την δουλειά μου.

Μετά από σκληρό αγώνα 53 ετών, κατέληξα σε μια τραγική διαπίστωση. Κοντά στους Μάρτυρες του Ιεχωβά όχι μόνο δεν είχα βρεί την αλήθεια, αλλά έβλεπα καθημερινά α διαστρεβλώνεται συστηματικά και να κακοποιείται μπροστά στα μάτια μου με τους πιο χονδροειδείς τρόπους, κάθε έννοια της. Πολλές φορές θέλησα να την υπερασπισθώ, όπως μου το επέβαλλε η συνείδηση μου. Αλλά κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο. Η εταιρεία "Σκοπιά" απαγορεύει αυστηρά στα μέλη της κάθε βιβλική συζήτηση και έρευνα των διδασκαλιών της. Όποιος τολμήσει να παραβεί αυτή την αρχή εκδιώκεται χωρίς έλεος, στιγματίζεται σαν αποστάτης και ξεσηκώνει θανάσιμο μίσος εναντίον του" (Αντιχιλ. περισκ. Φεβρ. 1985)

"Όπως είναι γνωστό η εταιρεία "Σκοπιά" από το έτος 19654 προφήτευε στο όνομα του Ιεχωβά Θεού, ότι το έτος 1975 θα ερχόταν το τέλος του Κόσμου. Η συγκλονιστική αυτή προφητεία κηρύχθηκε και τονίστηκε επί 10 ολόκληρα χρόνια με χιλιάδες διαλέξεων και εκατομμύρια βιβλίων και περιοδικών.

"Τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, δηλαδή οι πρεσβύτεροι τμημάτων, περιφερειών και περιοχών, προέτρεπαν έντονα τους άλλους να ασχοληθούν κατεπειγόντως με το κήρυγμα αυτής της προφητείας, περιορίζοντας στο ελάχιστο όλες τις προσωπικές τους ανάγκες και ασχολίες αναβάλλοντας ακόμη και τον γάμο και το φοβερότερο ματαιώνοντας και την τεκνοποιία. Έτσι υπήρχαν ελπίδες να επιζήσουν της καταστροφής.

"Η δική μου στάση απέναντι στην ψευδοπροφητεία εκείνη ήταν πολύ επιφυλακτική, ακριβέστερα αρνητική. Η επιφύλαξη μου όμως έγινε γνωστή στην τοπική ηγεσία της "Σκοπιάς" η οποία άρχιζε να αλλάζει διαθέσεις απέναντι μου. Μυστικά διενεργούσε ανακρίσεις με σκοπό να συγκεντρώσει στοιχεία εις βάρος μου.

"Μετά την αποτυχία του 1975 η "Σκοπιά" γράφει και τονίζει ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά εσφαλμένα ερμήνευσαν και πίστευσαν όσα έγραφε η "Σκοπιά για το έτος αυτό. Όλοι οι εκπρόσωποι της κατά εντολή του Μπρούκλιν, έχουν ευθυγραμμισθεί σε αυτή τη γραμμή και χωρίς ίχνος ντροπής χλευάζουν  τους αδελφούς που είχαν φαντασθεί όπως ισχυρίζονται , το τέλος του κόσμου στο 1975 και τους καλούσαν κοροϊδευτικά "εβδομηκονταπεντάρηδες".

Μετά από όλα αυτά μου ήταν αδύνατο να παραμείνω στη θέση του πρεσβύτερου, διότι θα έπρεπε να διδάσκω πράγματα τα οποία δεν πίστευα. Έτσι υπέβαλα την παραίτηση μου.

Ένα πολύ βρώμικο και απατηλό παιχνίδι παίζει η Σκοπιά  εις βάρος της Νοημοσύνης, της αξιοπρέπειας και της πίστεως των Μαρτύρων του Ιεχωβά, οι οποίοι εκτός των άλλων είναι μια πλουτοφόρα πηγή, ένας σωστός πακτωλός για αυτήν. " (Αντιχιλ. Περισκ Μάρτιος 1985).

Σ'αυτή την Άγια πολυεθνική εκδοτική βιβλική και φυλλαδική εταιρεία "Σκοπιά", δαπανήθηκαν τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου.

"Καταγγέλλοντας αυτή την οργάνωση κάνω γνωστό σε όλο το κόσμο, ιδιαίτερα σ'αυτούς που δεν το γνωρίζουν, ότι αυτό το πνευματικό τέλμα με το γλοιώδες Κυβερνών Σώμα που σήμερα είναι γνωστό σε όλο το κόσμο σαν Μάρτυρες του Ιεχωβά, είναι οι παλαιοί Ρωσσελιστές, Σιωνιστές, με την επωνυμία Σπουδαστές των Γραφών και την προσωνυμία Χιλιαστές.

Στις συνεχόμενες αλλαγές της επωνυμίας αυτού του συνδικάτου, υπήρχε πάντοτε η σκοπιμότητα της προβολής   των ατόμων που κυβερνούσαν αυτή την οργάνωση και η υπεροχή του "αδιαβλήτου" στο χαρακτήρα τους.

¨Στην πολυκύμαντη ιστορία της απάτης που ασκούσαν πάνω σε άτομα, που το μόνο λάθος τους ήταν ότι αγαπούσαν τον Θεό, άλλαζαν τακτικά τις προσωνυμίες της οργάνωσης για να φαίνονται ανανεωμένοι, σαν το ιερό πουλί τον Φοίνικα.  

Η ιστορία αυτής της οργάνωσης, αρχίζει με τον πυρήνα που δημιούργησε ο Ράσσελ το έτος 1877. Αυτή η χρονολογία ήταν η δραστηριοποίηση του Ράσσελ, όταν συνέπραξε με τον προηγούμενο ψευδοπροφήτη Ν. Μπόρμουρ του "Εωθινού Κήρυκα".

Η προοδευτική συνεργασία τους που κατέληξε σε ιλαροτραγωδία, έφερε ανάγκες καινούργιων συνεργατών. Έτσι το έτος 1879 παρουσιάζεται στο προσκήνιο το νέο δημοσιογραφικό όργανο "Σκοπιά του Πύργου" που εκδότης ήταν πια μόνο ο Κάρολος Τεϊζ Ράσσελ. Εξουσιοδοτημένος στην προεδρία για την καινούργια αυτή εκστρατεία από τους ίδια με αυτόν εβραϊκής καταγωγής μετόχους, ίδρυσε την βιβλική και φυλλαδική εταιρεία "Σκοπιά".

"Ο πύρινος διωγμός του εβραϊκού στοιχείου στην Ευρώπη κατά το έτος 1878 έδωσε ανάγκες τέτοιες στους ομογενείς του εβραϊκού στοιχείου διεθνώς, που δραστηριοποίησαν αυτούς που κρατούσαν  στα χέρια τους τα τον πλούτο του χρυσού. Στην προσπάθεια τους να στελεχώσουν μια οργάνωση που να ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις τους, έκαναν ένα συνέδριο στην Βασιλεία της Ελβετίας το έτος 1877, διακηρύττοντας τον σκοπό και τις επιδιώξεις τους. Χαρακτήρισαν αυτήν την οργάνωση Σιωνιστική και διεκήρυξαν τους σκοπούς του Σιωνισμού με 4 άρθρα. Τα 206 μέλη των Μετόχων αυτής της Εταιρείας παραλληλίσθηκαν με τα 206 κόκκαλα του ανθρωπίνου σώματος.

'Έτσι από τότε μέχρι σήμερα, αποτελούν το Κυβερνών Σώμα, οι κατά καιρούς διορισμένοι μέτοχοι της εταιρείας "Σκοπιά". (Αντιχιλ. Περισκ. Μάρτιος 1986)

Ορθόδοξοι Έλληνες και Ελληνίδες

- Προσέξτε τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Τους έζησα από κοντά και υπήρξα θύμα τους για αρκετά χρόνια, τρέχοντας από σπίτι σε σπίτι και από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο, για τα συμφέροντα της οργανώσεως, διότι είχα και εγώ πιστέψει ότι έτρεχα για τα συμφέροντα του Ιεχωβά.

- Μέσα από το Χιλιαστικό κύκλωμα της χιλιαστικής οργανώσεως δίνουν και παίρνουν οι αναφορές, οι παρακολουθήσεις, τα δελτία, οι ώρες εργασίας, το εμπόριο των βιβλίων και περιοδικών και τα φακελώματα των Χριστιανικών Οικογενειών.

- Μέσα στο πρόγραμμα οι Γιαχωβίτες έχουν και τις συστηματικές συκοφαντίες των Κληρικών, τις οποίες αφού κατασκευάσουν, στη συνέχεια τις μεταφέρουν έντεχνα στον Ελληνικό Λαό.

- Η αγάπη των μαρτύρων του Ιεχωβά, είναι οι ξυλοδαρμοί, οι συκοφαντίες, το μίσος και οι τραμπουκισμοί.

- Μέσα στα βιβλία και στα περιοδικά τους επικρατούν οι αλλοιώσεις των εδαφίων της Αγίας Γραφής, διότι με αυτές η οργάνωση ξεγελάει τα θύματα της (όπως και εμένα) και νομίζουν ότι διδάσκονται διδασκαλίες της Αγίας Γραφής.

- Βαπτίστηκα Χιλιάστρια, φοίτησα και δίδαξα στη Σχολή Θεοκρατικής Διακονίας τους, διότι είχα τυφλωθεί και δεν μπορούσα να ελέγξω την κατάσταση.

- Ορθόδοξοι Χριστιανοί προσέξτε. Το να γίνει κανείς Μάρτυρας του Ιεχωβά ή μάλλον να παρασυρθεί κανείς στην οργάνωση τους είναι εύκολο.Το να φύγει όμως είναι πολύ δύσκολο. Όταν συνέλθεις και γνωρίσεις την αλήθεια, τότε για να μην ανοίξεις το στόμα σου και κάνεις αποκαλύψεις θα αντιμετωπίσεις στην αρχή υποσχέσεις και στη συνέχεια τις απάνθρωπες απειλές τους.

- Έλληνες και Ελληνίδες προσέξτε. Στην αρχή θα εμφανισθούν για να σε παρασύρουν με την Αγία Γραφή στα χέρια. Στη συνέχεια, αφού υποκύψεις, και γίνεις όργανο τους, θα σε τρελάνουν μ ε τις διδασκαλίες του μίσους και της εκδικήσεως. Θα φθάσεις στο σημείο να αρνηθείς Θρησκεία, Πατρίδα, και Οικογένεια και θα πετάγεσαι και στον ύπνο σου  βλέποντας εφιάλτες από μάχες, σφαγές, γιαταγάνια, νεκροκεφαλές. Πάνω από όλα θα βλέπεις ένα Θεό σαδιστή, έναν Θεό σφαγέα, και εκδικητή. Έτσι θα σε κρατούν κάτω από τον πλήρη έλεγχο τους.

- Σταθείτε πιστοί στον Τριαδικό Θεό της Αγίας Γραφής και στον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό της Χριστιανικής Εκκλησίας, διότι μόνο εκεί βρίσκεται η αλήθεια. Στην Ορθοδοξία και μόνο στην Ορθοδοξία και όχι στις ξενοκίνητες οργανώσεις. (Αντιχιλ Περισκ. 1986)

- Πως ερμηνεύουν την Αγία Γραφή;

- Μόνο στο σημείο αυτό θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο ολόκληρο. Την Αγία Γραφή την ερμηνεύουν όπως ακριβώς τους συμφέρει. Αλλάζουν τα νοήματα και τις προτάσεις του κειμένου της Αγίας Γραφής και μας τα παρουσιάζουν όπως συμφέρει στην "Σκοπιά". Βέβαια εμείς στην αρχή δεν ξέρουμε καλά - καλά να διαβάσουμε, όχι να ερμηνεύσουμε την Αγία Γραφή. Συνεπώς ακούμε εκείνα που μας λένε χωρίς αντίλογο. Σπάνιες περιπτώσεις να ερμηνευθεί το κείμενο όπως πρέπει. Είναι γνωστό δε ότι τα πολλά κεφάλαια είναι αντίθετα με το περιεχόμενο της διδασκαλίας και τους σκοπούς της "Σκοπιάς".

- Τι σημαίνει ο μύθος του βατράχου στους "Ιεχωβίτες";

-Αυτό είναι ένα πολύ πονηρό τέχνασμα των πολύ μελετημένων, μεγάλων και προνομιούχων Ιεχωβιτών. Χρησιμοποιούν πολλά τεχνάσματα για να σε μπλέξουν μέσα στα δίχτυα τους. Το να πάρουν κάποιον κοντά τους και να αρνηθεί την Ορθοδοξία, είναι για αυτούς προαγωγή και στην θέση και στο μισθό. Λένε λοιπόν στους καλά δασκαλεμένους τους: θα χρησιμοποιείτε την μέθοδο που συμβαίνει στον βάτραχο. Ο βάτραχος δεν μπαίνει απότομα μέσα στο ζεστό  νερό. Αν όμως τον βάλεις σιγά - σιγά ο βάτραχος δεν θα το καταλαβαίνει και θα ψηθεί ζωντανός. Έτσι θα κάνετε και εσείς σε όσους αντιδρούν σε αυτά που τους λέτε και σας αρνούνται.Σιγά-σιγά μέχρι να τους γυρίσετε τα μυαλά και να τους "ζεματίσετε" όπως το βάτραχο μέσα στο καζάνι. Μέχρι που να πετύχετε να τους κάνετε Ιεχωβίτες.

- Φοβούνται τις κατηγορίες εναντίον τους με τα δημοσιεύματα και τα κηρύγματα;

- Είναι τα μόνα που φοβούνται. Όχι μόνο τις δημοσιεύσεις και τα κηρύγματα, αλλά και κάθε τι που λέγεται εναντίον τους.  Για τούτο έχουν έτοιμη την απάντηση για κάθε κατηγορία. Μάλιστα στις πόλεις και περιοχές που παρακολουθούν ότι υπάρχει αντίδραση, βάζουν τους πλέον μορφωμένους για να διδάσκουν και να πληροφορούν τα επιτελεία τους. Απαντούν όχι σύμφωνα με την Αγια Γραφή, αλλά με κατηγορίες.

-Τα βιβλία τους έχουν το ίδιο περιεχόμενο;

-Τα βιβλία τους έχουν σχεδόν όλα το ίδιο περιεχόμενο. Αλλάζουν κάθε λίγο τους τίτλους τους. Σας φέρνω ένα παράδειγμα: Το βιβλίο τους "Λύχνος εις στους πόδας μου" που είναι ειδικό για το βάπτισμα και για τη διοργάνωση τους το είχαν μέχρι της παραμονής μου κοντά τους τρείς φορές εκδώσει με διαφορετικούς τίτλους. Τα ίδια κάνουν σε όλα τους τα βιβλία μετά παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος.

- Τι είναι το βάπτισμα των Ιεχωβιτών αφού δεν πιστεύουν στα Μυστήρια της Εκκλησίας;

- Λένε ότι οι άνθρωποι πρέπει να βαπτίζονται μεγάλοι, αγνοώντας την Ιερά Παράδοση που έχει θεσπίσει από τον 3ο-4ο αιώνα τον νηπιοβαπτισμό, για να μην πεθαίνουν αβάπτιστα τα νήπια. Όταν τελούν την βάπτιση κάνουν θεαματικές, θεατρικές ενέργειες για να εντυπωσιάζουν και να παρασύρουν.

- Γιατί βρίζουν τους Αγίους και τους Ιερείς;

- Όχι δεν τους βρίζουν. Δεν τους λατρεύουν, ούτε προσκυνούν τις εικόνες τους. Για τους Ιερείς, οι Ιεχωβάδες υποστηρίζουν ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Σατανά με το να μη διδάσκουν ότι υποστηρίζει η Σκοπιά.

- Κατά καιρούς έχουν διαψεύσει τον ερχομό της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού; Τι υποστηρίζουν στο σημείο αυτό;

- Έχετε πολύ δίκιο στην ερώτηση αυτή. Εδώ έχουν πολλές φορές γελοιοποιηθεί με τις διάφορες χρονολογίες που ορίζανε ότι θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία. Με τις ψευτιές αυτές έχασαν πολλούς οπαδούς. Λέγανε μάλιστα με μεγάλη χαρά ο 1975 ότι έρχεται η καταστροφή του κόσμου και άλλα πολλά. Τώρα δεν έχουν ορίσει καινούρια ημερομηνία. Το έχουν αφήσει στο Θεό. Αυτός γνωρίζει.  (αντιχιλ περισκ. Οκτ 1986)

- Μέσα σε αυτή την οργάνωση της απάτης ανέβηκα όλα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας, σε όλες τις θέσεις υπηρεσίας. Κατά την μακρά παραμονή μου , χόρτασα από αντιγραφική διδασκαλία και απέκαμα από φανατισμό μέχρι το 1981, όταν ήρθα σε ρήξη με το προεδρείο του τμήματος της Ελλάδας και τους μισθοφόρους και τους φονιάδες του πνεύματος. Αφού πέταξα στα μούτρα τους το προσωπείο της απάτης που μου είχαν φορέσει, τους εγκατέλειψα. Κατάγγειλα δημόσια αυτή την οργάνωση, σαν τη μεγαλύτερη απάτη των αιώνων και τους μισθοφόρους υπηρέτες της σαν κάπηλους της Αγίας Γραφής. Μετά από τη θέση που διατήρησα στο να μελετάω μόνο την Αγία Γραφή, απέρριψα όλα τα συγγράμματα της Εταιρείας "Σκοπιά" σαν περιττώματα. Έτσι με απέκοψαν από την επικοινωνία τους και λασπολόγησαν την προσωπικότητα μου με τους πιο χυδαίους χαρακτηρισμούς. Αυτό βέβαια ήταν επόμενο γιατί το πολίτευμα και η συνήθεια αυτής της οργάνωσης είναι η λάσπη (αντιχιλ. περισκ. 1985)

- Πληρώνουν οι χιλιαστές χρήματα στην "Εταιρεία" εκτός από την αγορά των βιβλίων; Δώστε μας ένα μικρό δείγμα εσόδων από τα βιβλία τους.

- Τα ποσά που εισπράττουν είναι αστρονομικά. Δεν μπορεί να τα συλλάβει το ανθρώπινο μυαλό. Απορώ πως τα Κράτη τους αφήνουν ανεξέλεγκτους και κυκλοφορούν. Δεν γνωρίζω αν οι εφορίες τους ελέγχουν και φορολογούν τα κέρδη τους. Όλοι οι χιλιαστές πληρώνουν στην εταιρεία "Σκοπιά" το κέρδος των βιβλίων που πουλάνε γυρίζοντας στους δρόμους. Δεν τα παίρνουν οι οπαδοί αυτά. Κρατούν βιβλία με τα οποία παρακολουθούνται όλα τα μέλη, τι βιβλία πουλάνε και το κέρδος πηγαίνει για την Εταιρεία.

Σας λέγω μερικά νούμερα για να δείτε στη Γερμανία και σε όλο το Κόσμο που πουλάνε βιβλία τι εισπράττουν, χωρίς να υπολογίζουν άλλου είδους κέρδη.

Από τα περιοδικά "Ξύπνα" και "Σκοπιά" εκδίδονται 17 εκατομμύρια κάθε βδομάδα. Το μήνα για το καθένα 69 εκατομμύρια και για τα δύο μαζί 136 εκατομμύρια περιοδικά...

Αλλά Πάτερ δεν σταματάμε εδώ. Κάθε μέλος υποχρεούται να αγοράσει το λεγόμενο "Βιβλίο του Έτους". Υπολογίζεται να το αγοράζουν 2,5 εκατομμύρια Χιλιαστές. ...Σας πληροφορώ δε ότι από τους εργαζόμενους για την έκδοση των βιβλίων κανείς δεν αμείβεται. Τους έχουν για ένα κομμάτι ψωμί, μια αλλαξιά ρούχα και ένα χαρτζιλίκι. Έχουν τεράστιες εκτάσεις γης και τρέφουν ζώα, πουλερικά, και άλλα για τους σκλάβους που έχουν στις εκτάσεις αυτές.

- Πως παίρνουν τους βαθμούς μέσα στην οργάνωση; Εσείς μέχρι ποίου βαθμού φθάσατε; Γιατί δεν θέλουν την Ελληνική Σημαία;

- Η οργάνωση δίνει βαθμούς στους οπαδούς της ανάλογα με τα διοικητικά, πνευματικά και οργανωτικά χαρίσματα τους. Ακόμη, με την δραστηριότητα και πάνω από όλα με την πώληση βιβλίων και περιοδικών της Εταιρείας. Εγώ έχω φθάσει μέχρι το βαθμό του "διακονικού υπηρέτη". Μου δόθηκε η ευκαιρία να γίνω και "πρεσβύτερος" αλλά δεν έγινα επειδή είχα αποφασίσει να φύγω, δεν ήθελα να διδάσκω στους ανθρώπους τις ψευτιές της οργανώσεως του Μπρούκλιν. Την ελληνική σημαία την μισούν και την θεωρούν είδωλο, διότι έχει σταυρό και είναι πολιτικό σύμβολο. (Αντιχιλ. Περισκ. Δεκ. 1986)

- Πέστε μου μερικά γεγονότα από τη ζωή που ζήσατε κοντά στους Ιεχωβάδες.

- Τι να σας προαναφέρω, Πάτερ Γεωργακάκη, από τη ζωή μου στη χολέρα αυτή. Είχαμε χάσει όλοι τον προσανατολισμό μας. Μας πήγαιναν από συνάθροιση σε συνάθροιση όπου πάντα ήμασταν τα ίδια πρόσωπα. Για να τα γράψω και να τα πω όλα θέλω πολύ χρόνο και κόπο. Κύριος σκοπός των συναντήσεων μας ήταν να αγοράζουμε τα περιοδικά τους, να τα προπληρώνουμε, να τα μοιράζουμε σε ανθρώπους για να γεμίζουν τα πορτοφόλια τους. Δεν μας επέτρεπαν να πούμε ελεύθερα την γνώμη μας. Μας έδιναν οδηγίες πως να συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους που μας καταδίωκαν. Μας δημιουργούσαν μέσα μας το μίσος κατά της Εκκλησίας, της Ορθοδοξίας, των Ιερέων και άλλων... (Αντιχιλ. Περισκ. Μαϊος 1986)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: