Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020

Γιατί ο Κοροναϊός ρίχνει σκιές στην Παγκόσμια Οικονομία ΚΑΙ προσεχώς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πανικός του Κοροναϊού δεν είναι τόσο σοβαρός στο επίπεδο Δημόσιας Υγείας όσο στο επίπεδο της Παγκόσμιας Οικονομίας με άμεσο αντίκτυπο στις Χώρες όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα και με έμμεσο στις υπόλοιπες Χώρες. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς λόγους:

  1. Τα Λιμάνια της Κίνας έκλεισαν και η Οικονομία της Κίνας ήδη καταγράφει ζημιές πολλαπλάσιες ενός Ελληνικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Η βιομηχανική της παραγωγή έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα και η επανεκκίνηση της θα πάρει χρόνο για να αποκατασταθεί. Κατ'επέκταση θα πληγεί και το εισόδημα των Μισθωτών με επίπτωση στην εγχώρια κατανάλωση και φυσικά το τραπεζικό σύστημα. Η Κίνα θα αναγκασθεί να ρευστοποιήσει συναλλαγματικά διαθέσιμα και ενδεχομένως και Ομόλογα του Αμερικάνικου Δημοσίου με σοβαρότατες συνέπειες στην υπερχρεωμένη Αμερικάνικη Οικονομία η οποία ανανεώνει την επιβίωση της με έκδοση Ομολόγων. 
  2. Εργοστάσια στην Ευρώπη που στηρίζονται σε ανταλλακτικά από την Κίνα, ξεμένουν από αποθέματα και η συνέπεια θα είναι η πτώση της παραγωγής τους και η αύξηση του κόστους παραγωγής. 
  3. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν κτυπηθεί με μείωση του επιβατικού κοινού. 
  4. Ο τουρισμός έχει ήδη μειωθεί σημαντικά και εκφράζονται φόβοι για τις επιπτώσεις του πανικού στον καλοκαιρινό τουρισμό.
Επομένως δεν είναι καθόλου τυχαία η πτώση των Χρηματιστηρίων και η σημαντική άνοδος του Χρηματιστηρίου. ΑΝ η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πάρει αποφάσεις για στήριξη των Οικονομιών των Χωρών Μελών, ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ότι θα βιώσουμε ένα ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΡΑΧ χειρότερο από εκείνο που μας έφερε στα Μνημόνια. 

Μερικά σημαντικά σημεία προς σκέψη είναι τα ακόλουθα:

  1. Όλως τυχαίως ο ιός κτύπησε την πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης (Ιταλία) και μία απο τις πιό υπερχρεωμένες και σημαντικότερες παραγωγούς Χώρες της Ανατολής (Κίνα)
  2. Όλως τυχαίως ο πανικός ξεκίνησε μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση
  3. Όλως τυχαίως κτυπιούνται τα ομόλογα του Ευρωπαϊκου Νότου και υπάρχει επενδυτική κίνηση προς τα Ομόλογα του Ευρωπαϊκού Βορρά. 
Παρακολουθείτε τις εξελίξεις προσεκτικά, γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι μας οδηγούν σε πολύ μεγάλα αδιέξοδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: