Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Εις το πυρ το παραδοξότερον

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη

Ο μέχρι χθες ασκών «το πρωτεύθυνον ως ανεύθυνον» υφυπουργός Παιδείας βγαίνει από το κυβερνητικό παιχνίδι για τις ποδοσφαιρικές φανέλες και ο Πανούσης επιβεβαιώνεται μετά θάνατον για τις νεοελληνικές τρέλες. Μίλησε με την παιγνιώδη υφολογία του, την εκρηκτική αρχαΐζουσα καλλιέπεια και την «καθιδρυμένη αντάρτικη ασέβεια» για μπάλα και χάθηκε η μπάλα. Είναι πολλοί οι οπαδοί-ψηφοφόροι. Όλα τ’ άλλα είναι για να πλέκεται story.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «αριστοφανική σάτιρα» τις δηλώσεις του για Ολυμπιακό και Άρη, που εκτόξευσαν τις αντιδράσεις στο φεγγάρι. «Ό,τι είναι σάτιρα δεν καταδικάζεται, γιατί δεν έχει ποτέ προσωπικό χαρακτήρα».

Είναι καλλιτέχνης; Παραφράζοντας τον Jacques Mercanton («Οι ώρες του Τζέιμς Τζόις»), «Δεν είναι παρά ένας Ιλιαδορωμηός (σ.σ.: Ιρλανδός στο πρωτότυπο) παλιάτσος, ένας μεγάλος χωρατατζής που σπάει πλάκα με το Σύμπαν»;

Αταξινόμητος είναι αλήθεια o συνήθης ύποπτος της επινοημένης παραδοξολογίας, με τα σπουδάσματά του, το συναμφότερον, τα στεατοπυγικά μέζεα, τις ρητορικές φιοριτούρες, που δηλώνει εν ταπεινή αλαζονεία ότι διδάσκει στο Παρίσι, αν και ξεφυτρώνουν αμφισβητήσεις, μέμφεται τα «δυτικοβριθή μας ασπόνδυλα ξεφτέρια» και τ’ αποστομώνει με «Μισγάγκεια απερινόητη», «Θεοείδεια παρακατιανή», «Ελλάς, γελάς, αποφράς», «Μέσα στο σάμαλι η Αχειροποίητος», «Χέσαιτο ει μαχέσαιτο», «Λ.Ο.Κ. Λόγοι οβρίμων καταδρομών», «Άθλια άθλα θέμεθλα», «Νυν... αιωρούμαι», «Ο Ζουράρις καταδίδει… τον Ζουράρι».

Αταξινόμητος ο πυρίκαυστος με τον παθιασμένο αγώνα του για το Βραχάσι, αλλά και υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, ενώ διέπρεψε και στις διαδηλώσεις για τη FYROM στη Θεσσαλονίκη το 2008. Και βαρύς και light, την τέχνη της πολιτικής προσαρμογής κελαηδάει, καθώς έχει καλύψει όλα τα υπαρκτά ιδεολογικά φάσματα εν Ελλάδι. 

Δεν είναι η σκωπτική ελευθεροφροσύνη που θα ‘πρεπε να σκανδαλίζει, ούτε ο ηδονισμός της πρόκλησης, που βρίσκει καταφύγιο σε μια γλώσσα κωδικοποιημένη, ασυνάρτητη και επηρμένη, αλλά τι ακριβώς κάνει ο υφυπουργός Παιδείας και τι αφήνει έπειτα από έναν χρόνο στα υπουργικά θρανία. Δηλώσεις, σίγουρος πως θα θαμπώσει, την παράσταση θα απογειώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: