Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Στο Μαξίμου "μυρίζει" μπαρούτι- καλύτερες μέρες με μείωση φορολογίας τάζει ο Τσίπρας

Της Νίκης Ζορμπά

Πλειστηριασμοί, συνδικαλιστικός νόμος και ΔΕΗ, δημιουργούν έκρυθμο κλίμα με αλυσιδωτές κοινωνικές αντιδράσεις οι οποίες προκαλούν τεράστια αμηχανία στην Κυβέρνηση. 

Και τούτο γιατί δεν πιάνει ούτε ως "αντίδοτο" το fast-track κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης ( καθόσον άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη, δεν έχει). 

Αντιθέτως, η διενέργεια πλειστηριασμών, η συμφωνία για τη ΔΕΗ και οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση ως "προαπαιτούμενο" για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, πυροδοτούν σκηνές που το Μαξίμου ( ως κυβερνώσα ...Αριστερά), θα ήθελε πολύ να εξαφανίζονται με το κλείσιμο του τηλεοπτικού δέκτη. 

Χαμός στο Εργασίας

Εγένετο χθες και η πρώτη "οδομαχία" μεταξύ Κυβέρνησης και ΠΑΜΕ, του συνδικαλιστικού βραχίονα του Περισσού, όπου σε Μαξίμου και Υπουργείο Εργασίας, εκτυλίχθηκαν επεισοδιακές εικόνες. Κλούβες μπροστά από την Ηρώδου Αττικού, ρολά που έσπασαν στο υπουργείο, ρίψη χημικών, ανοιγμένα αστυνομικά κεφάλια και λοιπά καθόλου ευτράπελα, δεν ενθουσιάζουν προφανώς την Κυβέρνηση. 

Η πίεση εξ Αριστερών που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εγκαλείται από "όμορους" χώρους για χρήση των ίδιων μεθόδων καταστολής τις οποίες στο παρελθόν το κόμμα του κατήγγειλε με διαφόρους "φιλιππικούς", αναγκάζει την κυβέρνηση σε μερικές αναδιπλώσεις και σε "ρητορικά" κανακέματα. 

Ο κ. Τζανακόπουλος φερ ειπείν χθες, από την αίθουσα ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών, απέφυγε να επιτεθεί στους αντιδρώντες, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως μόλις η κυβέρνηση εξηγήσει επαρκώς και αναλυτικά τις "κατακτήσεις" της για τους εργαζομένους στο πλαίσιο της γ΄ αξιολόγησης, τότε οι αντιδράσεις, θα καμφθούν. 

Τα μπρος- πίσω με το συνδικαλιστικό νόμο

Η περιβόητη τροπολογία για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου ( απαιτείται πλέον για την κήρυξη απεργίας το 50%+1 των ενήμερων οικονομικά μελών πρωτοβάθμιων Σωματείων), κατατέθηκε νύχτα σε ένα ...διαστημικό νομοσχέδιο. Αποσύρθηκε ομοίως νύχτα και άρον -άρον γιατί μεταξύ άλλων και το διαδικαστικό κομμάτι, ο τρόπος που επιχειρήθηκε να περάσει η αλλαγή, έφερε "ξεφωνητό" της κυβέρνησης. 

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες, απέδωσε την απόσυρση σε διαδικαστικές ενστάσεις, είπε πως θα επανακατατεθεί έως τις 12/01 ( λήγει το deadline από τους Θεσμούς προκειμένου να έχουν νομοθετηθεί όσα συμφωνήθηκαν) και μίλησε για "νομοτεχνικές βελτιώσεις". 

Ουσιώδεις αλλαγές πάντως, δεν πρόκειται να υπάρξουν. 

Αναβολή πλειστηριασμών

Οι αντιδράσεις για τους πλειστηριασμούς σε συνδυασμό με την επέτειο δολοφονίας του Γρηγορόπουλου και της έλευσης Ερντογάν αύριο, κρίθηκαν από την Κυβέρνηση ως εκρηκτικός συνδυασμός και κατόπιν συνεννόησης Τσίπρα- Τόσκα, αποφασίστηκε η αναβολή τους ( επισήμως, το "μπαλάκι" ερρίφθη στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι η αστυνόμευση δεν επαρκεί). 

Και άδειασμα Τζανακόπουλου σε Φίλη

Μεταξύ Νίκου Φίλη και Ηρώδου Αττικού πάντως, "κάνει" πολλά νεύρα. 

Όπως εγκαίρως έχει αναφέρει το Capital.gr , οι σχέσεις του πρώην υπουργού Παιδείας με τα "κεντρικά" βρίσκονται στο ναδίρ, με στελέχη κομματικά και κυβερνητικά εδώ και ημέρες ( από την πρώτη παρέμβαση Φίλη κατά της συμφωνίας της Σαουδικής Αραβίας) να αφήνουν αιχμές περί "προσωπικής ατζέντας". 

Σε συνεννόηση πάντως με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Φίλης (παρά την ...παραφιλολογία περί κοινού βηματισμού) ουδόλως βρίσκεται και η ενόχληση του Μαξίμου για τις διαρκείς αντιπολιτευτικές αντιδράσεις του, έχει πλέον αρχίσει να γίνεται ορατή και από τις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. 

Χθες, ο κ. Τζανακόπουλος "άδειασε" διςτον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, προσεκτικά μεν , δηλητηριωδώς δε, πρώτον δηλώνοντας ότι με την κριτική του για τα υψηλά πλεονάσματα "κρούει ανοιχτές θύρες" και δεύτερον υπενθυμίζοντας πως το νομοθετικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς, το ξέρει πολύ καλά αφού και ο ίδιος το ψήφισε. 

Έρχεται μείωση φορολογίας

Τούτων δοθέντων, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να μην πάει εντελώς χαμένη επικοινωνιακά η απρόσκοπτη και έγκαιρη ολοκλήρωση της γ΄ αξιολόγησης. 

Εξ΄ ού και χθες το βράδυ, από βήματος του συνεδρίουτου ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου "Η ώρα της ελληνικής Οικονομίας", ο πρωθυπουργός, εξήρε τα οφέλη του κλεισίματος της διαπραγμάτευσης, την ανάκαμψη -δια στοιχείων - της οικονομίας ενώ ομολόγησε πως η υψηλή φορολογία ταλανίζει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους πολίτες, υποσχόμενος άμεση (το '19) μείωση φορολογικών συντελεστών, μόλις η χώρα βγει και με τη βούλα, από την κρίση.

Ένεση αισιοδοξίας αναμένεται να χορηγήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και από το Περιφερειακό Συνέδριο που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα, με την (πάγια) συμμετοχή του μισού υπουργικού συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: