Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Ήττα Σουλτάνου : Οι Πομάκοι της Θράκης γύρισαν την πλάτη στον Ερντογάν

Το μεγάλο κέρδος της Ελλάδας από την επίσκεψη Ερντογάν ήταν η στάση των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης.

Γράφει η Μαρία Γιαχνάκη 

Ο Ερντογάν από την επίσκεψή του στην Ελλάδα δεν κέρδισε απολύτως τίποτα. Ουσιαστικά ήρθε, είδε και απήλθε, αφού βέβαια δέχτηκε και μερικές ψυχρολουσίες από τον ωμό εκβιασμό Παυλόπουλου να δει την ατζέντα πριν την συνάντηση που επόταν με τον Τσίπρα. Άλλη μια ψυχρολουσία δέχθηκε, από την ετοιμότητα Τσίπρα για Λωζάννη και σεβασμό στους χώρους λατρείας και τέλος από την παταγώδη απουσία του μουσουλμανικού στοιχείου της Θράκης.

Δεν θέλουν τον Ενρτογάν οι μουσουλμάνοι της Θράκης και αυτό ήταν το μεγάλο κέρδος της
ελληνικής πλευράς για το οποίο δεν προσπάθησε καθόλου η ίδια η κυβέρνηση ,αλλά τους το δώρισε πλουσιοπάροχα το Πομάκικο κυρίως στοιχείο. το οποίο δυστυχώς η Ελλάδα έχει παραπετάξει χρόνια τώρα. Και όμως οι Έλληνες Πομάκοι , Έλληνες Μουσουλμάνοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και στο πλάι της Ελλάδας, της μητέρας Πατρίδα γι αυτούς.

Το προξενείο τους έχει καταπιέσει πολύ κατακαιρούς είτε γιατί τους εκβιάζει να μιλούν τουρκικά είτε γιατί τους επιβάλει να ζουν με τουρκικά ήθη και έθιμα, είτε γιατί τους παρακολουθεί ακόμη και στην ιδιωτική τους ζωή. Αυτοί όμως όπου μπορούν και καταφέρνουν ,δηλώνουν ξεκάθαρα την ελληνικότητά τους.

Αυτή τη φορά το απέδειξαν τρανταχτά, κάνοντας τους Τουρκόφρονες να καταπιούν την γλώσσα τους από την απουσία αυτή. Οι Πομάκοι γύρισαν την πλάτη στον «Σουλτάνο», αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια και η μεγάλη νίκη της Ελλάδας. Καμία άλλη. Διότι τα θέματα που έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν Αιγαίο, Κύπρος, Συνθήκη Λωζάννης, μειονότητα Θράκης και ήταν αναμενόμενα.

Μπορεί ουσιαστικά τα όσα είπε ο Σουλτάνος να μπήκαν από το ένα αφτί και να βγήκαν από το άλλο, ωστόσο διπλωματικός λόγος για να έρθει στην Ελλάδα δεν υπήρχε.

Το μόνο που μπορεί να θεωρήσει κανείς κέρδος από την πλευρά και των δυο χωρών είναι ίσως οι επιχειρηματικές επαφές που έγιναν κυρίως κατά το επίσημο γεύμα στην Αθήνα. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η παρουσία κάποιων επιχειρηματιών και κυρίως του Βαρδή Βαρδινογιάννη ο οποίος παρακάθισε στο δείπνο με τον Ερντογάν και σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησε αρκετά με το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου.

Η βαριά ήττα Ερντογάν από την επίσκεψή του ήταν λοιπόν στη Θράκη. 

Μετά τις κινητοποιήσεις που έγιναν για την υποδοχή του Σουλτάνου στην Κομοτηνή τελικά τον Τούρκο Πρόεδρο υποδέχτηκαν τουλάχιστον 1500 μουσουλμάνοι και φαντάστείτε ότι ήρθαν πούλμαν και εκτός Θράκης. 

Αυτοί που συνολικά τόσο στον χώρο του τεμένους όσο και στο μειονοτικό σχολείο υποδέχτηκαν τον Ερντογάν δεν ήταν πάνω από 1500 άτομα. Όμως στη Θράκη ζουν 120 χιλιάδες μουσουλμάνοι κι από αυτούς μόνο οι 1500 έσπευσαν να δουν από κοντά τον «ηγέτη» τους. Δεν ήταν σε καμία περίπτωση αποθεωτική υποδοχή του Σουλτάνου.

Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε τον πραγματικό του δικτατορικό χαρακτήρα διότι του ξέφυγε λίγο έξω από το μειονοτικό σχολείο που επέμενε ευγενικά αλλά επιτακτικά να μιλήσει στους οπαδούς του κάνοντας στην μπάντα τον Αμανατίδη. Ο υπουργός πάλι προσπαθούσε να σώσει την κατάσταση αλλά δεν το έχει ο άνθρωπος και φάνηκε ξεκάθαρα. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος, πάντως βοηθήθηκε και για το θέμα της Λωζάννης διότι αφού έβαλε επίσημα το θέμα στις επαφές του στην Αθήνα, προκάλεσε και την αντίδραση της Ευρώπης ουσιαστικά έκλεισε το θέμα δείχνοντας στους δικούς του ότι έκανα τα πάντα αλλά ορίστε οι αντιδράσεις, μου σηκώνουν τείχος. Βγήκε λοιπόν από την δύσκολη θέση. 
Πάντως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει το μήνυμα των Πομάκων της Θράκης και να τους εντάξει ομαλά και δίκαια στην ελληνική παρουσία αντάξια με τους υπόλοιπους Έλληνες και όχι να τους αφήνει έρμαια στα χέρια του τουρκικού προξενείου.

Φωτογραφίες: Μαρία Γιαχνάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: