Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Αριστεροί είναι όχι κορόιδα...(του Κώστα Στούπα)

Η στήλη παραμένει αισιόδοξη για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα της χώρας στο βαθμό που αυτή παραμείνει προσκολλημένη στον κορμό της Δύσης, με τη συμμετοχή της σε ισχυρά κλαμπ χωρών και συμμαχίες όπως το Ευρώ, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Οι τελευταίες εξελίξεις μετά τη χρεοκοπία του 2010 και ιδίως μετά την "κωλοτούμπα” του εθνολαϊκιστικού μετώπου το 2015 ενίσχυσαν αυτήν την εκτίμηση.

Το υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό που έχει εξοριστεί από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω της κομματικής παρασιτοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει το στυλοβάτη την αναγέννησης όταν επιστρέψει αφού θα έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις προσέλκυσης...

Η Ελλάδα είναι ευλογημένος τόπος καθώς χωρίς μεγάλη προσπάθεια μπορεί να έχει έσοδα από
φυσικούς πόρους όπως ο ήλιος και η θάλασσα. Επιπλέον μπορεί να ενισχύσει αυτά τα έσοδα εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική της θέση στη Ν.Α. Μεσόγειο σαν εναλλακτικός ενεργειακός κόμβος στο Ρώσικο μονοπώλιο αλλά και σαν την εγγύτερη στην ανερχόμενη Ασία πύλη της Ε.Ε.

Για να μεγιστοποιηθούν αυτά τα οφέλη χρειάζεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία να απελευθερωθούν από το κράτος δυνάστη των συντεχνιών, των κολλητών και εν γένει των παρασίτων...

Αυτές οι εκτιμήσεις όμως αφορούν το μακροπρόθεσμο μέλλον, αυτό που θα προκύψει μετά τις αποφάσεις που θα προκαλέσει το επικείμενο σοκ της κατάρρευσης του τελευταίου σοβιετικού τύπου συστήματος στην Ευρώπη...

Υποστηρίζουμε πολλά χρόνια τώρα ότι οι εξελίξεις καταδεικνύουν πως η Ελλάδα οδηγείται σε μια εμπειρία ανάλογη με αυτήν που υπέστησαν οι κοινωνίες των σοβιετικών καθεστώτων μετά την κατάρρευση του "σιδηρούν παραπετάσματος”.

Αυτό πλέον μοιάζει βέβαιο, καθώς η χώρα μετά το σοκ της χρεοκοπίας του 2010 απέτυχε να μεταρρυθμιστεί και να μετασχηματιστεί ταχύτερα και με λιγότερο οδυνηρό τρόπο.

Βραχυπρόθεσμα οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες καθώς το κλίμα ευφορίας που διάγει η διεθνής οικονομία θα μπορούσε να διατηρήσει την ψευδαίσθηση πως τα χειρότερα της ελληνικής χρεοκοπίας του 2010 είναι πίσω για αρκετό καιρό, από μερικούς μήνες ως 1-2 χρόνια.

Μεσοπρόθεσμα όλοι οι δείκτες της οικονομίας και της κοινωνίας επιβεβαιώνουν το χειρότερο απ’ όλα τα πιθανά σενάρια.

Πριν από μερικές εβδομάδες είχα καταγράψει τα στοιχεία που καταδεικνύουν πως η Ελλάδα σε σχέση με το Κατά Κεφαλήν Εισόδημα βρίσκεται πίσω πλέον από αρκετές χώρες της άλλοτε κομμουνιστικής Ανατολικής Ευρώπης. Χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία έχουν αφήσει πίσω την Ελλάδα, ενώ το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν και άλλες όπως η Βουλγαρία...

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι άσχετη με την αδυναμία της ελληνικής κοινωνίας να μειώσει το ρόλο του κράτους στην οικονομία. Παρά κάποιες δειλές κινήσεις την περίοδο 2010-2015, την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ολική επαναφορά του κρατισμού.

Την εβδομάδα που πέρασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) σε συνεργασία με το Καναδικό Ινστιτούτο Frazer και το Atlas Network δημοσιοποίησαν τα στοιχεία που αφορούν τους δείκτες οικονομικής ελευθερίας που επιβεβαιώνουν την επιδείνωση της κατάστασης.

Ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας μιας χώρας είναι συνυφασμένος με την οικονομική ευημερία και τις ανεπτυγμένες κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες. Τα παραπάνω Ινστιτούτα έχουν πλήθος μελετών και στοιχείων που το επιβεβαιώνουν αυτό.

"Η οικονομική ελευθερία με απλά λόγια ορίζεται ως η δυνατότητα τα άτομα και οι οικογένειες να λαμβάνουν τις δικές τους οικονομικές αποφάσεις, χωρίς να υφίστανται έλεγχο από το κράτος ή από φορείς του παρεοκρατικού καπιταλισμού. Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας μετρά αυτήν τη δυνατότητα αξιολογώντας 42 μεταβλητές σε μία κλίμακα από το 0 (χείριστη πολιτική) έως το 10 (βέλτιστη πολιτική)...”

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επιδείνωση των δεικτών οικονομικής ελευθερίας και είναι χαρακτηριστικό πλέον πως κινούμαστε αντίθετα από τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης των οποίων η βελτίωση των εισοδημάτων και των οικονομικών συνθηκών είναι παράλληλη με τη βελτίωση των δεικτών οικονομικής ελευθερίας.

Οι ενδείξεις συγκλίνουν πως η Ελλάδα οδηγείται αργά μεν αλλά σταθερά σε ένα σοκ σαν αυτό που πέρασαν τη δεκαετία του ‘90 κοινωνίες όπως της Τσεχίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Ένα βασικό χαρακτηριστικό και αυτών των χωρών ήταν η φυγή όσων μπορούσαν να φύγουν από τη χώρα και η εξαθλίωση των υπολοίπων. Χαρακτηριστικό και αυτών των οικονομιών ήταν ο νεκρός χρόνος που ακολούθησε το σοκ της κατάρρευσης. Χρειάστηκε να περάσουν 15-20 χρόνια μετά τις αρχές της δεκαετίες του ΄90 για να δουν οι άνθρωποι σημάδια βελτίωσης στη ζωή τους. Σήμερα μπορείτε να διαπιστώσετε πως ελληνικές εταιρείες όπως π.χ. το ΙΚΕΑ, τα Jumbo κλπ αυξάνουν ταχύτερα τις πωλήσεις στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία σε σχέση με την Ελλάδα.

Το έγκλημα εναντίον της Ελλάδας ξεκίνησε με τα σοσιαλιστικά πειράματα της δεκαετίας του ‘80 υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου και ολοκληρώνεται από το τίναγμα της ψόφιας γάτας που επιχειρεί η ελληνική αριστερά μετά το 2015 με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η μεγαλύτερη απόδειξη του αδιεξόδου της ελληνικής οικονομίας είναι η απουσία τραπεζικών καταθέσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, αν και όταν δημιουργηθούν ποτέ προϋποθέσεις προσέλκυσης επενδύσεων.

Αυτό που κάνουν όλες οι κυβερνήσεις μετά το 2010 με κορυφαία την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αναλώνουν μέσω της φορολόγησης τις τελευταίες καταθέσεις με στόχο να συντηρήσουν, για όσο χρόνο αυτές επαρκούν, τα προνόμια των πελατών τους.

Τα σημάδια εξάντλησης μετά το 2015 είναι κάτι παραπάνω από εμφανή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: