Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Ιταλία: Στις 4 Μαρτίου οι βουλευτικές εκλογές

Η 4η Μαρτίου 2018 «κλείδωσε» ως ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία,όπως αποφάσισε το βράδυ της Πέμπτης το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

Νωρίτερα το απόγευμα, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, προχώρησε στη διάλυση των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου, Βουλής και Γερουσίας.

Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε συγκροτηθεί με κύριο άξονα το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και με τη στήριξη δυνάμεων του Κέντρου, που είχε κατέλθει στις εκλογές του 2013 υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, καθώς και μικρού
τμήματος της Κεντροδεξιάς, υπό τον Αντζελίνο Αλφάνο. Πρωθυπουργοί της διετέλεσαν κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2013-2018 οι Ενρίκο Λέτα, Ματέο Ρέντσι (νυν γραμματέας και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος) και Πάολο Τζεντιλόνι.

Η κυβέρνηση συνεργασίας προσπάθησε να αλλάξει να αναθεωρήσει το σύνταγμα αποδυναμώνοντας τη Γερουσία και διευκολύνοντας τη συγκρότηση πλειοψηφίας στη Βουλή, ώστε να υπάρχουν σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις, ωστόσο ο Ματέο Ρέντσι ηττήθηκε σε σχετικό δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο του 2016, παραιτούμενος στη συνέχεια από την πρωθυπουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: