Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Η "κατάρα" του 2018

Του Γιώργου Κράλογλου 

Αυτό που δεν θα ζήσουμε το 2018 είναι επιστροφή της οικονομίας και της πολιτικής στην κανονικότητα. Αυτό που θα ζήσουμε θα μοιάζει με "κατάρα". 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει. Αλλά δεν θα παραδώσει, αυτό που συνηθίζαμε στη μεταπολίτευση να χαρακτηρίζουμε "καμένη γη". Θα παραδώσει μια Ελλάδα που όχι δεν θα ανορθώνεται. Δεν θα διορθώνεται. Ούτε οικονομικά. Ούτε και πολιτικά.

Τον Ιανουάριο του 2018 το ψέμα "επισημοποιείται" με πλήρη νομοθετική κάλυψη. 

Θα το καταλάβουμε με προσεκτική ανάγνωση των πολυνομοσχεδίων που θα ψηφίσουν οι 153 διατεταγμένοι του "Ναι σε όλα". Επαναλαμβάνουμε. Με προσεκτική ανάγνωση.

Στην τρίτη αξιολόγηση (μαζί με τα "προσύμφωνα", για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης) θα φανούν
οι λόγοι για τους οποίος αποκλείεται να επανέλθει η αποταμίευση στις Τράπεζες (αποκρατικοποίηση-απολύσεις-, εργασιακά, ασφαλιστικά, αφορολόγητο, επιδόματα, αποπολιτικοποίηση του Δημοσίου). 

Θα φανούν οι λόγοι για τους οποίους η αγορά ακινήτων που ξέραμε είναι παρελθόν για την Ελλάδα (μέγεθος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, διατήρηση ΕΝΦΙΑ, διατήρηση αντικειμενικών αξιών, έλευση φόρων μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κόκκινα δάνεια) . 

Τον Μάιο-Ιούλιο του 2018, (με την τέταρτη αξιολόγηση και τα προαπαιτούμενα που θα έλθουν –πακεταρισμένα – από τις Βρυξέλλες και θα περάσουν στη Βουλή χωρίς καν να τα ανοίξουμε...) θα φανούν και οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους (ακόμη και σε επίπεδο μικρού εργαστηρίου) δεν θα δούμε επέκταση, εκσυγχρονισμό ή πρόσληψη έστω και με μαύρα (φορολογικά, εισφορές, κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ, φορολογικές απαλλαγές). 

Ωστόσο εμείς θα συνεχίσουμε να ακούμε για νούμερα ανάπτυξης το 2018 και για πλήθος επενδυτών και επενδύσεων που θα έχουμε χρέος να πιστέψουμε γιατί έτσι λέει η κυβέρνηση.

Αλλά πόσες επενδύσεις και πόσους επενδυτές έταξε ο Αλέξης Τσίπρας από το καλοκαίρι του 2016 έως και το Φθινόπωρο του 2017 μετά από τρία ταξίδια (δικά του και αρμοδίων υπουργών) στην Αμερική, στην Αυστραλία και στη Γαλλία. 

Πόσες Αμερικανό-ελληνικές Επιτροπές για επενδύσεις θα άνοιγαν δρόμους στους επενδυτές (ομογενείς και Αμερικανούς) ανακοινώθηκαν αλλά κανείς δεν έμαθε τι απέγιναν μέχρι σήμερα; 

Τι βλέπουμε; Επενδυτές να φεύγουν από την Ελλάδα του 2017, να μετακομίζουν στην Τουρκία και τον Τσακαλώτο, ξανά στην Αμερική να ξαναφέρει..., από το 19ο Ετήσιο Συνέδριο Invest in Greece, τους επενδυτές του 18ου Συνεδρίου... που μάλλον χάθηκαν στον δρόμο... 

Η τρίτη αξιολόγηση της 22ας Ιανουαρίου 2018 μαζί με την τέταρτη του Μαΐου- Ιουλίου είναι αυτές που θα δέσουν "οπισθάγκωνα" την οικονομία της Ελλάδας, μέχρι το τέταρτο μνημόνιο ή μέχρι και το 2023 εκτός μνημονίου. Μετά βλέπουμε... 

Εμείς όμως οφείλουμε να πιστέψουμε (γιατί έτσι διατάζει ο ΣΥΡΙΖΑ) ότι έρχονται οι άσπρες ημέρες και νέα έκρηξη ανάπτυξης. 

Τον Μάιο του 2018 θα κληθούμε να πιστέψουμε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισε την κρίση από την Ελλάδα. Σκίζει (σε τρεις μήνες) τα μνημόνια. Μείωσε την ανεργία. Έφερε επενδύσεις και επενδυτές. Και δικαίωσε την πρώτη φορά αριστερά στην Ελλάδα...

Εάν τα πιστέψουμε και άρα δείξουμε έτσι... πως θέλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ άλλη μια τετραετία έχει καλώς. 

Εάν, όμως, δεν τα πιστέψουμε και κάνουμε του κεφαλιού μας, βλέποντας λύση στην Ν.Δ. με σύμπραξη ίσως και των (εκτός ΣΥΡΙΖΑ) προοδευτικών δυνάμεων... την πάθαμε. Και καλά να πάθουμε αφού πάμε γυρεύοντας... 

Από τον Μάιο θα λουστούμε τόσες αποκαλύψεις για σκάνδαλα και πολιτικές βρωμιές (μαζεμένες από τον ΣΥΡΙΖΑ για επίθεση και για άμυνα στις παρόμοιες επιθέσεις της αντιπολίτευσης) που θα νομίζουμε πως είμαστε, υπό κατοχή, στην Κόζα Νόστρα. Όχι την σημερινή αλλά εκείνη του 1992...

Σκάνδαλα με ξετύλιγμα του κουβαριού της διαπλοκής που θα εξευτελίσουν (για μία ακόμη φορά) τη χώρα σε όλο τον πλανήτη (τηλεοπτικές άδειες, πόθεν εσχές, εκκρεμότητες υποθέσεων στη δικαιοσύνη, εξοπλισμοί, αναθέσεις έργων σε κρατικοδίαιτους, αλλαγές –ετοιμάζονται– στην πολιτική κρατικών προμηθειών).

Και μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό σκανδάλων, καταγγελιών, και πολιτικής ξεγύμνωσης η αντιπολίτευση θα αρθρώνει λόγο πολιτικής βούλησης για επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα... Για επιστροφή στην Ελλάδα των επενδυτών που έφυγαν... Επιστροφή των ελληνικών επιχειρήσεων της διασποράς… Των εκατοντάδων χιλιάδων νέων που έριξαν μαύρη πέτρα. Των ανέργων σε δουλείες τους .. Είναι ή δεν είναι "κατάρα" να αναζητάς , ανάμεσα σε όλα αυτά, ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο; Μακάρι να μην συμβούν αλλά θα συμβούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: