Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

Citi: Πάνω από τα 1.400 δολάρια ο χρυσός τα επόμενα χρόνια

Οι τιμές του χρυσού μπορεί να ενισχυθούν από το "new normal” των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η Citi. 

Όπως αναφέρουν σε note τους οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, οι επενδύσεις στο χρυσό για γεωπολιτικούς λόγους έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και φαίνεται πως σήμερα η αιτία αυτή είναι πιο ισχυρή από οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά την προηγούμενη δεκαετία. Ως εκ τούτου, η Citi εκτιμά πως οι τιμές του χρυσού θα ενισχυθούν πάνω από τα 1.400 δολάρια την ουγκιά για παρατεταμένη περίοδο μέχρι το 2020.

Η τράπεζα συγκαταλέγει τις εκλογές, τις στρατιωτικές επιθέσεις και τις μακροοικονομικές κρίσεις στα γεωπολιτικά γεγονότα – κλειδιά που θα σπρώξουν τους επενδυτές στον χρυσό. Και ενώ οι αναλυτές υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει ένα σταθερό πρότυπο για την απόδοση των τιμών του χρυσού εν μέσω παρόμοιων περιόδων παγκόσμιας αβεβαιότητας, έχει παρατηρηθεί ότι οι τιμές τείνουν να αυξάνονται πιο συχνά κατά την διάρκεια αυτών των περιόδων. 

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές είθισται να κινούνται προς ασφαλή assets όπως ο χρυσός, το ελβετικό φράγκο και το ιαπωνικό γεν κατά την διάρκεια γεωπολιτικών αναταραχών, καθώς τα παραδοσιακά assets όπως οι μετοχές και τα ομόλογα εμφανίζουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα. 

Οι τοποθετήσεις στο χρυσό λόγο γεγονότων φαίνεται να συμβαίνει πιο συχνά και μπορεί να είναι το "new normal”, αναφέρει η Citi. Όπως εξηγεί, βραχυπρόθεσμα, παρότι συναλλαγματικές ισοτιμίες και επιτόκια φαίνεται να κυριαρχούν στις προοπτικές των τιμών του χρυσού, εντούτοις το κίτρινο μέταλλο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους επενδυτές ως αντιστάθμισμα κινδύνου.

Η Citi εκτιμά πως η τιμή του χρυσού θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 1.270 δολαρίων την ουγκιά το 2018 πριν αρχίσει να ανεβαίνει στα 1.350 και 1370 δολάρια το 2019 και το 2020, αντίστοιχα. 

Α. Κίτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: