Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

Μας πήρε το ποτάμι... (Του Κώστα Στούπα)

Του Κώστα Στούπα ​

Μας πήρε το ποτάμι...

Από το περασμένο Καλοκαίρι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια επικοινωνιακή αντεπίθεση η οποία στοχεύει στην αλλαγή του κλίματος υπέρ της και προφανώς τη μείωση της χαώδους διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον όπως αυτή αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Αρκετοί αναλυτές συνδυάζουν την κίνηση αυτή με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το επόμενο Φθινόπωρο, με βασικό αφήγημα το τέλος των μνημονίων και την εξασφάλιση του "άβατου” των κεκτημένων του δημοσίου σε συνδυασμό με κοινωνικά μερίσματα για τους αδύναμους του ιδιωτικού τομέα.

Καθώς όμως από τις αρχές του 2019 θα πρέπει να υπάρξουν και νέες περικοπές συντάξεων το αφήγημα αυτό δεν μπορεί να σταθεί επικοινωνιακά μετά τα Χριστούγεννα του 2018.

Οι δύο στρατηγικές κινήσεις της κυβέρνησης στα πλαίσια αυτής της επικοινωνιακής αντεπίθεσης ήταν η επίδειξη φιλικού προφίλ προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις έστω και στα λόγια και η διανομή κοινωνικού μερίσματος 700 εκατ. που με διάφορα τρικ παρουσιάστηκε πως ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ.

α) Η επίδειξη του φιλικού προς τις ιδιωτικές επενδύσεις κλίματος βούλιαξε στα αλλεπάλληλα "λουκέτα” εμβληματικών επενδύσεων όπως οι Σκουριές, το Ελληνικό, η Πίτσος κλπ.

Οι προαναγγελίες αποχωρήσεων άρχισαν παράλληλα με την εκστρατεία του πρωθυπουργού που αφορούσε την επίδειξη "φιλίας” προς τον ιδιωτικό τομέα. Στην κυβέρνηση φαίνεται να αγνοούν πως στις επενδύσεις και την οικονομία τα λόγια είναι δωρεάν και αυτό που μετράει είναι οι πράξεις...

β) Μια μέρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού στη ζώνη της υψηλής τηλεθέασης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος προέκυψαν οι φονικές πλημμύρες στην Αττική και η τραγική επικοινωνιακή τους διαχείριση.

Την ώρα που λαϊκές συνοικίες οι οποίες στις εκλογές έδωσαν στην κυβέρνηση περί το 40% πνίγονταν στη λάσπη και μετρούσαν δεκάδες θύματα, ο πρωθυπουργός κήρυξε δημόσιο πένθος και αμέσως πέταξε για τη σύνοδο κορυφής στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας όπου φαίνεται πως... ξεχάστηκε. Για μικρότερες καταστροφές στο παρελθόν ξένοι ηγέτες έχουν διακόψει σημαντικές διεθνείς συναντήσεις για να βρεθούν κοντά στις εξελίξεις και τα θύματα.

Την τραγική εικόνα της κυβέρνησης συμπλήρωσαν οι στημένες ενδυματολογικά εμφανίσεις στελεχών της στην τηλεόραση καθώς και η παρουσία βουλευτών σε ξενυχτάδικα παρά την κατάσταση δημόσιου πένθους στην οποία έχει θέσει τη χώρα ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Μετά από μια μακρά περίοδο ευνοϊκής συγκυρίας για την κυβέρνηση όπου και χονδροειδή λάθη ακόμη εκλαμβάνονταν σαν υψηλή πολιτική που στόχευε σε συγκεκριμένες κατηγορίες, ο καιρός φαίνεται πως έχει γυρίσει κόντρα.

Πλέον, ακόμη και οι θετικές προσπάθειες πνίγονται από τις αντιφάσεις και την αδυναμία διαχείρισης της καθημερινότητας.

Φαίνεται πως οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν το χρόνο των πολιτικών εξελίξεων. Αν φανεί πως η κυβερνητική αντεπίθεση αντιστροφής του αρνητικού κλίματος έχει αποτέλεσμα και εδραιωθεί η μείωση της διαφοράς, θα τηρηθεί το βασικό σχέδιο για εκλογές το Φθινόπωρο του 2018 με αφήγημα το τέλος των μνημονίων και την υπόσχεση μονιμοποίησης του κοινωνικού μερίσματος.

Αν ακολουθήσει όπως πέρυσι διεύρυνση της διαφοράς με ενδυνάμωση του φορέα της Κεντροαριστεράς που απευθύνεται στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να πάμε σε εκλογές ακόμη και την Άνοιξη προκειμένου να διασφαλιστεί η δεύτερη θέση και ένας βασικός ρόλος την επόμενη μέρα.

Επιπλέον οι εξελίξεις στη Γερμανία με το ναυάγιο των προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο και στην Ελλάδα καθώς ενδέχεται να αλλάξει η στάση απέναντι στις εξελίξεις στην Ευρώπη και το απυρόβλητο με το οποίο προστάτευε την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα η καγκελάριος Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: