Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017

25 Διεθνείς Εταιρείες κοιτούν Κρήτη, Ιόνιο για πετρέλαια

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ανάψει τα τηλέφωνα μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας, της ελληνικής διαχειριστικής εταιρείας υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ και των αρμόδιων υπηρεσιών της Κομισιόν. Αιτία το γεγονός ότι η Αθήνα περιμένει εναγωνίως τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ της προκήρυξης για τους νέους μεγάλους διαγωνισμούς έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σε δύο περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης και σε μία περιοχή στο Ιόνιο. 

Και παρότι η ελληνική πλευρά έχει κινηθεί με πρωτοφανή αντανακλαστικά για τα δεδομένα της
χώρας μας καθώς μέσα σε διάστημα λίγων μηνών από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες τον περασμένο Μάιο εστάλη μέσα στο καλοκαίρι στην ΕΕ προς δημοσίευση η πρόσκληση, εντούτοις η "Βρυξελλιώτικη” γραφειοκρατία αποδεικνύεται πιο χρονοβόρα από την... ελληνική. 

Ακόμη και έτσι πάντως, εάν όπως περιμένει η Αθήνα, η δημοσίευση της πρόσκλησης γίνει μέσα στην εβδομάδα, ή το αργότερο την επόμενη και πάλι ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει σε χρόνο ρεκόρ. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ολοκληρωθεί εξίσου σύντομα, εντούτοις όπως φάνηκε χθες και στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για το οικόπεδο 2 του διαγωνισμού του 2014, στόχος του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να συντομευτεί ο χρόνος των αναθέσεων. 

Θυμίζουμε ότι οι νέοι διαγωνισμοί γίνονται μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από δύο κοινοπραξίες: για την Κρήτη από την κοινοπραξία ExxonMobil, Total, ΕΛΠΕ και για το Ιόνιο από την κοινοπραξία Repsol, Energean. 

Πάντως η ΕΔΕΥ, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διαδικασία έχει θέσει ως στόχο στο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί να υπάρξει πιο διευρυμένο ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες, ούτως ώστε ο ανταγωνισμός να φέρει καλύτερες προσφορές προς όφελος του ελληνικού δημοσίου.

Και πράγματι οι πρώτες ενδείξεις είναι μάλλον ελπιδοφόρες. Την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες, στο Λονδίνο όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της AAPG, η ΕΔΕΥ είχε δικό της περίπτερο όπου παρουσίαζε τα δεδομένα και είχε ως στόχο να προσελκύσει νέους πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές. Στο ελληνικό περίπτερο λοιπόν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πέρασαν 25 διεθνείς εταιρείες, οι οποίες και πήραν υλικό και ενημερώθηκαν για το νέο διαγωνισμό. Μεταξύ των ονομάτων περιλαμβάνονται γνωστά ονόματα και μεγάλες εταιρείες όπως οι αμερικανικές Noble Energy, Anadarko Petroleum, Chevron κλπ. Βεβαίως είναι πρώιμο να μιλά κανείς για ουσιαστική εκδήλωση ενδιαφέροντος, εντούτοις είναι σαφές ότι η παρουσία τριών τεράστιων μεγεθών για την πετρελαϊκή βιομηχανία, όπως οι ExxonMobil, Total και Repsol, έχει κινητοποιήσει εκ νέου τα αντανακλαστικά του ανταγωνισμού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα την επόμενη εβδομάδα στελέχη της ΕΔΕΥ θα παραστούν στη συνάντηση που επίσης θα πραγματοποιηθεί επίσης στο Λονδίνο μεταξύ των "λαγωνικών”, των περίφημων scouters, που είναι επιφορτισμένοι με τις περιοχές Ευρώπη, Β. Αφρική. Πρόκειται για ένα τακτικό κλειστό event όπου οι συμμετέχοντες (συνήθως μηχανικοί πετρελαίου υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών τους) υπογράφουν σύμφωνο εμπιστευτικότητας και μεταξύ τους "ζυμώνονται” για τις εξελίξεις και γίνονται αποδέκτες νέων δεδομένων και πληροφοριών για αγορές που ανοίγουν, πιθανούς γεωτρητικούς στόχους κλπ. Τέλος εκτός από την πληροφόρηση τα στελέχη "ζυμώνονται” και για πιθανές ευκαιρίες συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: