Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

Προς κλιμάκωση στην Καταλονία: Έκανε πίσω ο Πουτζντεμόν για τοπικές εκλογές

Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ) της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν έκανε τελικώς πίσω και δεν πρόκειται να διαλύσει το καταλανικό περιφερειακό κοινοβούλιο, προκηρύσσοντας πρόωρες τοπικές εκλογές, σε μια απόφαση που φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από πλευράς Βαρκελώνης και για προσωρινή άρση της αυτονομίας της από πλευράς της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα το απόγευμα, πηγές της Τζενεραλιτάτ τόνιζαν ότι ο κ. Πουτζντεμόν θα διέλυε το τοπικό κοινοβούλιο και θα προκήρυσσε πρόωρες τοπικές εκλογές για τις 20 Δεκεμβρίου, απόφαση που
ενδέχετο να οδηγούσε σε αποκλιμάκωση της κρίσης με την Μαδρίτη, πιθανόν και σε ακύρωση της ψηφοφορίας στη Γερουσία της Ισπανίας για άρση της αυτονομίας της Καταλονίας.

Ωστόσο, υπό την πίεση πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της άμεσης κήρυξης ανεξαρτησίας και στηρίζουν την καταλανική κυβέρνηση στο τοπικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της περιφέρειας ανέκρουσε πρύμναν και ανέφερε ότι πλέον είναι αδύνατο να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, καθώς αυτές θα συνδυάζονταν με αναστολή της κήρυξης ανεξαρτησίας.

Ο ηγέτης της Καταλονίας δήλωσε ότι εξέτασε τη δυνατότητα προκήρυξης πρόωρων τοπικών εκλογών, ωστόσο την απέρριψε.

«Ήμουν έτοιμος να προκηρύξω εκλογές αν δίνονταν εγγυήσεις. Δεν υπάρχει κάποια εγγύηση που να δικαιολογεί την προκήρυξη εκλογών σήμερα», συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι πλέον «επαφίεται στο καταλανικό κοινοβούλιο να προσδιορίσει τις συνέπειες από την εφαρμογή, σε βάρος της Καταλονίας, του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος», το οποίο επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας της περιφέρειας.

Η Γερουσία, άνω σώμα του ισπανικού κοινοβουλίου και μόνο αρμόδιο για ζητήματα επέμβασης της κεντρικής κυβέρνησης στις τοπικές κυβερνήσεις των 17 Αυτόνομων Κοινοτήτων (Περιφερειών) της Ισπανίας, συζητεί ήδη και αναμένεται να ψηφίσει την Παρασκευή την καθαίρεση της καταλανικής κυβέρνησης υπό τον κ. Πουτζντεμόν και την ανάληψη της εξουσίας στην περιφέρεια απευθείας από την κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Κάτι τέτοιο θα σημάνει τον άμεσο έλεγχο της καταλανικής αστυνομίας, των δημόσιων μέσων ενημέρωσης στην Καταλονία και του περιφερειακού κρατικού ταμείου από την κυβέρνηση Ραχόι ή διορισμένους εκπροσώπους της.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: