Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

Η μυστική συμφωνία που φέρεται να υπέγραψε ο υιός Ταλαμπανί με τον ηγέτη της Χάσντι Σάμπι, για το Κιρκούκ

Το Rûdaw, το οποίο σημειωτέον απηχεί τις απόψεις της πλευράς Μπαρζανί, δημοσιεύει σήμερα καταγγελία του βουλευτή του κουρδικού κόμματος Γκοράν στο ιρακινό Κοινοβούλιο Μεσούντ Χαϊντάρ, σύμφωνα με την οποία ο πρώην γενικός γραμματέας της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (ΥΝΚ) Μπαφίλ Ταλαμπανί υπέγραψε μυστική συμφωνία με τον διοικητή των δυνάμεων πολιτοφυλακής Χάσντι Σάμπι.

Σύμφωνα με τον Μεσούντ Χαϊντάρ, η συμφωνία προβλέπει την αποχώρηση των πεσμεργκά από τις
θέσεις που κατέχουν σήμερα στις θέσεις που κατείχαν το 2014, τότε που άρχισε ο αγώνας εκδίωξης του Ισλαμικού Κράτους από περιοχές που κατέλαβε, ενώ τις είχε εγκαταλείψει ο ιρακινός στρατός, ανάμεσα στις οποίες και το Κιρκούκ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει εννέα άρθρα και υπογράφεται από τους δύο προαναφερθέντες.

Στο χάρτη φαίνονται οι περιοχές από τις οποίες αποσύρονται οι πεσμεργκά

Τα άρθρα είναι τα εξής:

  • Οι δυνάμεις του Ιράκ θα εγκατασταθούν και πάλι στις περιοχές που βρίσκονται εκτός της συνταγματικά κατοχυρωμένης επικράτειας του Κουρδιστάν, από τις οποίες θα αποχωρήσουν οι πεσμεργκά που τις κατέχουν σήμερα [σ.τ.μ.: από το 2014].
  • Συμπεριλαμβανομένου του Κιρκούκ, 17 πόλεις και κωμοπόλεις θα παραδοθούν στην κεντρική κυβέρνηση.
  • Για τη διακυβέρνηση της πόλης του Κιρκούκ θα συγκροτηθεί αντιπροσωπευτική κοινή διοίκηση. Οι 15 κουρδικές συνοικίες θα διοικούνται από Κούρδους και οι άλλες 25 από άλλες ομάδες.
  • Οι στρατηγικές τοποθεσίες και εγκαταστάσεις του Κιρκούκ θα παραδοθούν στην κεντρική κυβέρνηση, ανάμεσα σ’ αυτές η στρατιωτική βάση Κ1 και οι πετρελαιοπηγές.
  • Θα ανοίξει το διεθνές αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγιας.
  • Η κεντρική κυβέρνηση θα πληρώνει τους μισθούς των υπαλλήλων της Σουλεϊμανίγιας και του Κιρκούκ.
  • Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ θα πληρώνει τους μισθούς των πεσμεργκά της περιφέρειας Σουλεϊμανίγιας.
  • Θα ιδρυθεί διοικητική υπερπεριφέρεια Χαλέπτσε-Σουλεϊμανίγιας-Κιρκούκ.
  • Για τη νέα υπερπεριφέρεια θα συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση.
Σχόλιο

Να υπογραμμιστεί ότι από τις επίμαχες περιοχές δεν αποσύρονται μόνο οι πεσμεργκά του ΥΝΚ αλλά και του KDP, άρα επαληθεύεται το χθεσινό μας άρθρο που μιλά για συνολική συμφωνία των Κούρδων με τη Βαγδάτη.

Όσον αφορά τη συμφωνία του υιού Ταλαμπανί, αυτή είναι ιδιαίτερη συμφωνία, μια που προβλέπει την ίδρυση νέας κυβέρνησης.

Η συμφωνία αυτή, αν τελικά υλοποιηθεί, στην ουσία διχοτομεί την συνταγματικά κατοχυρωμένη Αυτόνομη Διοίκηση του Κουρδιστάν και ιδρύει νέα διοικητική δομή. Αν γίνει αυτό, θα έχουμε μια κυβέρνηση στην Ερμπίλ με επιρροή Μπαρζανί και μια κυβέρνηση στη Σουλεϊμανίγια, με επιρροή οικογένειας Ταλαμπανί. Δεν πρέπει να θεωρηθεί απλώς μια κλασική «κόντρα» των φατριών Μπαρζανί-Ταλαμπανί, δηλαδή KDP-YNK. Είναι μια απόπειρα της οικογένειας Ταλαμπανί να ελέγξει το ΥΝΚ, στο οποίο έχουν αναπτυχθεί διάφορες τάσεις.

Επίσης, μέσω αυτής της συμφωνίας και της διαχείρισης της εξουσίας στη νέα κυβέρνηση, θα επιδιωχθεί να περιοριστεί η αυξανόμενη επιρροή του κινήματος Γκοράν, που έχει ξεπεράσει σε εκλογική επιρροή το ΥΝΚ.

Φυσικά υπάρχουν και οι γεωπολιτικές πτυχές, τις οποίες θα δούμε σε επόμενο σχόλιο.

Αναδημοσίευση από infognomonpolitics.blogspot.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: