Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017

Γιατί είναι μακριά νυχτωμένοι, όλοι...

Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καθώς και το ΔΝΤ κάθε Φθινόπωρο προβλέπουν δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο τέλος της επόμενης χρονιάς και όσο πλησιάζει αυτό το τέλος τόσο η ανάπτυξη εκμηδενίζεται.

Το ΔΝΤ μάλιστα προχθές δημοσιοποίησε πως η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στις αρνητικές εκπλήξεις.

Αυτό σημαίνει πως στο τέλος κάθε στόχου τα αποτελέσματα που εμφάνιζε η ελληνική οικονομία ήταν χειρότερα από τις προβλέψεις του.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι 1,8% και το 2018 θα επιταχυνθεί σε 2,6%.

Και τούτο όταν στις προηγούμενες προβλέψεις, αυτές του Απριλίου, υπολόγιζε σε ανάπτυξη κατά 2,2% φέτος και κατά 2,7% το 2018. Να ληφθεί υπόψη πως οι νέες προβλέψεις είναι συμβατές με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το πιθανότερο είναι πως όλοι κάνουν λάθος πάλι για την Ελλάδα. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος παραμένουν υπεραισιόδοξες.

Αν θέλει κάποιος να έχει μια αντικειμενικότερη εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πέραν των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ (συνήθως γίνονται ακριβή με κανένα χρόνο καθυστέρηση...) θα πρέπει να κοιτάξει τους ισολογισμούς και τα άλλα στοιχεία εταιρειών που παίζουν κομβικό ρόλο στην ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: