Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017

Barclays: Κρίσιμο 48ωρο στην Καταλανική κρίση

Μετά από αναφορές που έδειχναν προς την κλιμάκωση της κρίσης και την κήρυξη περιφερειακών εκλογών, ο Puigdemont δήλωσε την Πέμπτη το απόγευμα ότι θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο της Καταλονίας να αποφασίσει την ανεξαρτησία την Παρασκευή, σημειώνει η Barclays σε νέο της report. Όπως επισημαίνει, δεδομένου ότι το κοινοβούλιο της Καταλονίας έχει την πλειοψηφία βουλευτών υπέρ της ανεξαρτησίας, φαίνεται πιθανότερο να επιλέξει να δηλώσει μονομερώς την ανεξαρτησία. Με άλλα λόγια, η κλιμάκωση της σύγκρουσης φαίνεται πλέον πιο πιθανή από ποτέ.

Επίσης, την Παρασκευή, η ισπανική Γερουσία συνεδριάζει για να ψηφίσει το άρθρο 155 του εθνικού Συντάγματος, όπου το PP έχει την πλειοψηφία να εγκρίνει το μέτρο. Μετά από αυτό, η επίσημη δημοσίευση το Σάββατο της απόφασης Art 155 στο Επίσημο Δελτίο του Δημοσίου θα το ενεργοποιούσε αποτελεσματικά, δηλαδή θεωρητικά δίνοντας προθεσμία έως το Σάββατο για την περιφερειακή κυβέρνηση να επανεξετάσει ενδεχομένως τη θέση της. Όπως δήλωσε ο Rajoy, σύμφωνα με το άρθρο 155, ο πρόεδρος της Καταλονίας και η κυβέρνησή του θα απομακρυνθούν και θα αντικατασταθούν από αξιωματούχους που θα διοριστούν από την κεντρική κυβέρνηση. Αυτό θα είναι προσωρινό έως ότου διεξαχθούν νέες περιφερειακές εκλογές εντός έξι μηνών.


Όπως τονίζει η Barclays, συνεπώς, τα πιο πρόσφατα γεγονότα καταδεικνύουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής μονομερούς δήλωσης ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο και της έγκρισης του άρθρου 155 από την ισπανική Γερουσία. Παρ 'όλα αυτά, η υψηλή αβεβαιότητα παραμένει και η πιθανότητα να αλλάξει την τελευταία στιγμή στάση η καταλανική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ένα κρίσιμο στοιχείο όσον αφορά την εφαρμογή του Άρθρου 155 είναι ότι δεν διασφαλίζεται ότι η κεντρική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ασκήσει αμέσως τον πλήρη έλεγχο των περιφερειακών εκτελεστικών εξουσιών. Η Καταλονία έχει πολύ υψηλό βαθμό αυτοδιοίκησης, αντίθετα με ορισμένες από τις πιο αποκεντρωμένες περιφέρειες στην Ευρώπη και αλλού. Η Καταλονία έχει την πλήρη ευθύνη για το αστικό δίκαιο, την αστυνομία, την παιδεία, την υγειονομική περίθαλψη, τη βιομηχανία, το εμπόριο, το περιβάλλον, την έρευνα, την τοπική αυτοδιοίκηση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα μέσα ενημέρωσης και πολλούς άλλους κλάδους. Στην πιθανή περίπτωση ανυπακοής ορισμένων περιφερειακών δημοσίων υπαλλήλων στην προσωρινή κυβέρνηση, δεν είναι σαφές πώς η κεντρική κυβέρνηση θα μπορούσε να ασκήσει έλεγχο, καθώς η περιφερειακή διοίκηση έχει πολύ λίγους δημόσιους υπαλλήλους από την κεντρική κυβέρνηση (αυτοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, υπαλλήλους της φορολογικής υπηρεσίας και μέλη της εθνικής αστυνομίας και φρουράς).

Όσον αφορά τις μελλοντικές περιφερειακές εκλογές, η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήγαγε το GESOP για την El Periodico de Catalunya (16-19 Οκτωβρίου), δείχνει ότι ένα νέο Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα είναι πολύ παρόμοιο με το σημερινό. Η πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, 70-73 από τις 135, θα πήγαινε σε κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας. Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι το 48% των ψήφων θα υποστηρίξει τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας, σχεδόν όπως έδειχναν όπως και με τις δημοσκοπήσεις πριν από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου. Στα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας, το ERC θα αυξηθεί σε 43-44 βουλευτές ενώ το PDeCAT θα μειωθεί στους 18-19 βουλευτές. Το πιο ριζοσπαστικό CUP θα παραμείνει γενικά αμετάβλητο με 9-10 βουλευτές.

Συνολικά, η Barclays εξακολουθεί να εκτιμά ότι η ανεξαρτησία παραμένει εξαιρετικά απίθανη βραχυπρόθεσμα, καθώς θα απαιτούσε σημαντικές συνταγματικές αλλαγές. Τα μη αποσχιστικά κόμματα της Ισπανίας - το PP, το PSOE και το Ciudadanos - κατέχουν πάνω από τα δύο τρίτα των εδρών στο ισπανικό κοινοβούλιο (254 από 350). Κατά την άποψη της Barclays, αν και η συνταγματική μεταρρύθμιση του σημερινού περιφερειακού συστήματος χρηματοδότησης είναι πιθανή, οι αλλαγές αυτές μπορεί να μην περιλαμβάνουν την επιλογή της ανεξαρτησίας, καθώς δεν την υποστηρίζει κανένα από τα τρία μη διαχωριστικά κόμματα.

Ελευθερία Κούρταλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: