Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017

Θέμα ημερών οι υπογραφές για το «οικόπεδο 2» στο Ιόνιο

Του Κώστα Δεληγιάννη

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του θαλάσσιου «οικοπέδου 2» στο Ιόνιο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με βάση τους ίδιους κύκλους, η ημερομηνία διεξαγωγής της σχετικής τελετής έχει ήδη «κλειδώσει», ενώ σε αυτήν θα δώσουν το «παρών» υψηλόβαθμα στελέχη της κοινοπραξίας των Total, Edison και ΕΛΠΕ, στην οποία παραχωρείται το εν λόγω μπλοκ για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης άνοιξε πριν από δύο περίπου εβδομάδες, όταν και επισήμως ολοκληρώθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του από τα μέσα Σεπτεμβρίου τη θετική ολοκλήρωση του ελέγχου, η επίσημη ενημέρωση του ΥΠΕΝ έγινε στις 10 Οκτωβρίου.

Έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης θα ακολουθήσει η κύρωσή της από τη Βουλή. Όταν ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο, η κοινοπραξία θα μπορεί πλέον να ξεκινήσει έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή. Κάτι που η ίδια τοποθετεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

Σεισμικές έρευνες το 2018

Το «οικόπεδο 2» βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας και έχει έκταση 2.422 τετρ. χιλιόμετρα. Συγκαταλέγεται στα 3 μόλις θαλάσσια μπλοκ για τα οποία υπήρξαν προσφορές, από τις 20 περιοχές (από το Ιόνιο έως τη Νότια Κρήτη) που είχαν περιληφθεί στον διεθνή «γύρο» παραχωρήσεων που προκηρύχθηκε το 2014. Μάλιστα, ήταν το μοναδικό που προσέλκυσε διεθνές ενδιαφέρον, καθώς πέρα από τα Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΠΕ+0,58% στην κοινοπραξία δίνουν το «παρών» ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός Total και η ιταλική Edison.

Πηγές από την κοινοπραξία σημειώνουν πως στόχος των τριών εταιρειών είναι να αρχίσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα το πρώτο στάδιο μελετών στο συγκεκριμένο «οικόπεδο», ξεκινώντας το 2018 τις σεισμικές έρευνες. Στο επόμενο βήμα προβλέπεται η επεξεργασία των δεδομένων που θα συλλεχθούν, ώστε να εντοπιστούν τα σημεία που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αν και αυτό το στάδιο ολοκληρωθεί με επιτυχία, τότε το 2020-2021 προβλέπεται να ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις στους υποψήφιους «στόχους».

Θετική ένδειξη εν όψει νέων παραχωρήσεων

Η άμεση υπογραφή της σύμβασης υποδεικνύει πως το ΥΠΕΝ θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίες έγκρισης των παραχωρήσεων για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, αίροντας τις όποιες ενστάσεις για γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Τέτοιες ενστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εκφράσει τον Σεπτέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος της Total Patrick Pouyanne, όταν είχε βρεθεί στην Αθήνα ως μέλος της επιχειρηματικής αποστολής που συνόδευε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας.

Επίσης, αποτελούν θετική ένδειξη για τον διεθνή πετρελαϊκό κλάδο, εν όψει των διαγωνισμών που πρόκειται να προκηρυχθούν άμεσα, για τρία νέα θαλάσσια «οικόπεδα». Τα «οικόπεδα» αυτά βρίσκονται νοτιοδυτικά-δυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο, ενώ οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί δρομολογήθηκαν έπειτα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ και την εταιρεία Energean Oil, αντίστοιχα. Το «παράθυρο» για την υποβολή προσφορών για τα τρία μπλοκ θα ανοίξει λίγο μετά τη δημοσίευση των δύο προκηρύξεων στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που αναμένεται να γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: