Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Παίζει με τη φωτιά η Τουρκία: Απειλεί τις ΗΠΑ ότι πλέον συνεργάζεται με Ρωσία και Ιράν

Παίζει με τη φωτιά η Τουρκία και «απειλεί» τις ΗΠΑ ότι συνεργάζεται πλέον με Ρωσία και Ιράν.

Οποιαδήποτε επιπλέον στήριξη των ΗΠΑπρος την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην Τουρκία, απείλησε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από το Βιετνάμ, ο Γιλντιρίμ επεσήμανε ότι η Άγκυρα συνεργάζεται με τη Ρωσία και το Ιράν στη Συρία και ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος για τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά από την Τουρκία.

«Μιλάμε για δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος για προβλήματα. Φυσικά, αν υιοθετήσουν διαφορετική στάση από αυτή που μας έχουν υποσχεθεί στο θέμα των YPG, θα είναι πρόβλημα», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η Άγκυρα θεωρεί τις YPG παρακλάδι του παράνομου στην Τουρκία Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη συνεχιζόμενη στήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στις YPG στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ επιχείρηση για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από το προπύργιό τους στη Συρία, τη Ράκα, έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία στην Άγκυρα.

Ο Γιλντιρίμ σημείωσε επίσης ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στις επαρχίες Εφρίν και Ιμπλίμπ της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: