Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ – ΙΤΑΛΙΑ: Τι συμβαίνει και στέλνει στρατό στα Ιταλικά σύνορα – Το τελεσίγραφο της Ρώμης

Η Ρώμη προειδοποιεί την Αυστρία ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη μεταξύ τους σχέση στην περίπτωση που αποφασίσει να επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους και αναπτύξει στρατό στα σύνορα, προκειμένου να σταματήσει τη εισροή μεταναστών.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Μάρκο Μινίτι τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία κατεπείγουσα κατάσταση στο μεθοριακό πέρασμα Μπρένερ, στις Άλπεις, όπου θα εφαρμοστούν τα μέτρα. «Ειλικρινά αιφνιδιάστηκα από τα σχόλια του Αυστριακού υπουργού Άμυνας», του Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μινίτι.

«Πρόκειται για μια αδικαιολόγητη και πρωτοφανή πρωτοβουλία που, αν δεν διορθωθεί άμεσα, θα έχει αναπόφευκτα συνέπειες στη συνεργασία (των δύο χωρών) στον τομέα της ασφάλειας», συνέχισε.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Αυστρίας μετά τις δηλώσεις του Ντόσκοζιλ για την ανάπτυξη στρατιωτών στα σύνορα.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Αυστριακός υπουργός ανακοίνωσε ότι η Βιέννη σχεδιάζει να αποκαταστήσει «λίαν συντόμως» τους ελέγχους και να αναπτύξει στρατιώτες στα σύνορά της με την Ιταλία, αν δεν επιβραδυνθεί η ροή των μεταναστών.

«Αναμένω ότι πολύ σύντομα θα χρειαστούν έλεγχοι στα σύνορα καθώς και μια αποστολή στρατιωτικής αρωγής», δήλωσε ο Ντόσκοτσιλ. Τα μέτρα αυτά θα είναι «αναπόφευκτα, αν η ροή (των μεταναστών) προς την Ιταλία δεν επιβραδυνθεί».

Αξιωματούχοι του αυστριακού υπουργείου Άμυνας είχαν δηλώσει νωρίτερα την Τρίτη πως τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα έχουν μετακινηθεί κοντά στα σύνορα με την Ιταλία και είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν έλεγχοι στο πολυσύχναστο αλπικό πέρασμα.

Η Αυστρία, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση στα τέλη του 2015, επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορά της με την Ουγγαρία και είχε ανακοινώσει ότι ήταν έτοιμη να κάνει το ίδιο και στα σύνορα με την Ιταλία.

Από τους χιλιάδες μετανάστες που αποβιβάζονται κάθε εβδομάδα στην Ιταλία, ορισμένοι προσπαθούν να φτάσουν στη βόρεια Ευρώπη περνώντας από τη διάβαση του Μπρένερ. Όμως ο αριθμός των διελεύσεων παραμένει μικρός και σταθερός, μολονότι στην Ιταλία έχουν φτάσει από τις αρχές Ιανουαρίου περίπου 85.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον Χέλμουτ Τόματς, τον επικεφαλής της αστυνομίας του Τιρόλου, 15-25 μετανάστες εντοπίζονται σε καθημερινή βάση και περίπου 40 τα Σαββατοκύριακα. Δεν διευκρίνισε πόσοι από αυτούς στέλνονται πίσω στην Ιταλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: