Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ: Η Τουρκία θα απαντήσει στις γεωτρήσεις στην Κύπρο

Η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προειδοποίησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.

Ο Τσαβούσογλου εξήγησε πως τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Τουρκία επέλεξε και κινείται πάνω σε μια λεπτή γραμμή στην Κύπρο σε ό,τι αφορά στις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ και του FIR Λευκωσίας.

Στο μεταξύ, οι ενέργειες της Τουρκίας είναι μεν ενοχλητικές και προκλητικές, πλην όμως δεν εκφεύγουν των πλαισίων της νομιμότητας όπως αυτή καθορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο. Κινήσεις που ουσιαστικά έρχονται να δέσουν τα χέρια της ΚΔ σ’ ό,τι αφορά καταγγελίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, η Τουρκία επιχειρεί να παίξει ένα παιχνίδι νεύρων και όχι να οδηγήσει τα πράγματα είτε σε «θερμό επεισόδιο» είτε σε οτιδήποτε άλλο για το οποίο θα μπορεί να κατηγορηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: