Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Το σχέδιο του Στάλιν για την απαγωγή παιδιών από την Ελλάδα

Εγκληματική η μη αντίδραση του ΟΗΕ αλλά και της Ελλάδας 

Του ανταποκριτή μας στα Σκόπια 
Vladislav Perunović 

Η υπόθεση των παιδιών που απήχθησαν από την Ελλάδα (κατά πολλούς χρησιμοποιήθηκαν ως όμηροι στην πορεία διαφυγής των κομμουνιστών προς την τότε ισχυρή κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία), αποτελεί ένα μυστήριο, που ποτέ δεν απαντήθηκε επαρκώς, αφού οι ό,ποιες πληροφορίες είτε ήταν από τα παιδιά αυτά (από τους τόπους διαμονής τους σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης), είτε από ανθρώπους που ήταν άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι στις απαγωγές αυτές.

Για πρώτη φορά, παρουσιάζεται η άποψη ενός πρώην γιουγκοσλάβου στρατιωτικού, ο οποίος συμμετείχε στην "διαδικασία" μεταφοράς και διασποράς αυτών των παιδιών. Αυτές οι πληροφορίες (αρκετά διαφοροποιημένες από τις ήδη υπάρχουσες) γίνονται πλέον γνωστές μέσα από ένα συγκεκριμένο απόσπασμα από την βιογραφία του υψηλόβαθμου Γιουγκοσλάβου αξιωματικού Στρατηγού Jovo Kapičić (1919-2013), που αφορά την τύχη των παιδιών που απήχθησαν από Γιουγκοσλάβους κομμουνιστές κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου. Η συγκλονιστική αλήθεια δηλώνεται ψυχρά.

JK: Εκτός από τους τραυματίες, έπρεπε να πάρουμε από την Ελλάδα και να εγκαταστήσουμε με ασφάλεια τα παιδιά των νεκρών και τραυματιών μαχητών. Πήραμε πάνω από 10.000 παιδιά.

TN: Για να τα εγκαταστήσετε πού;

JK: Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την ΕΣΣΔ.

TN: Αυτά τα παιδιά αργότερα επέστρεψαν στην Ελλάδα;

JK: Στην πλειοψηφία τους παρέμειναν για να ζήσουν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η ταυτότητά τους έχει αλλάξει και δεν επέστρεψαν ποτέ στην Ελλάδα.

Έλληνες αντάρτες μας ζήτησαν να τους παρέχουμε ένα ραδιοφωνικό σταθμό. 

Στο Avala δημιουργήθηκε ραδιοφωνικός σταθμός απο τοv οποίο μεταδίδονταν νέα, πληροφορίες σχετικά με τον Εμφύλιο Πόλεμο, για τις μάχες... Ήταν περισσότερο μια προπαγάνδα, για τηv οποία τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν διαμαρτυρία στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση. Αλλά δεν επρόκειτο για έντονη διαμαρτυρία: Βασικά, έκαναν τα στραβά μάτια σε ο,τι μας αφορούσε.

TN: Γιατί;

JK: Επειδή ήξεραν ότι η ελληνική εξέγερση δεν έχει καμία πιθανότητα να είναι επιτυχής. Πέρα από αυτό, ήξεραν ότι η διαμαρτυρία τους θα είχε να κάνει πρωτίστως με την ΕΣΣΔ, και δεν ήθελαν να έρθουν σε σύγκρουση με τον Στάλιν.

TN: H ελληνική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε για την Γιουγκοσλαβική συμμετοχή; 

JK: Νομίζω ότι δεν το έκανε. Σας λέω: όλοι ήξεραν ότι επρόκειτο για δουλειά του Στάλιν. Αυτός είναι ο λόγος που σιώπησαν.

TN: Ήταν ενημερωμένος ο γιουγκοσλαβικός λαός για την παρέμβαση της Γιουγκοσλαβίας στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών;

JK: Δεν ήταν. Αυτό που κάναμε ήταν κλασική περίπτωση βίας!

TN: Η οποία σύντομα θα στρεφόταν εναντίον σας.

JK: Όντως, ήρθε εναντίον μας.

TN: Μετά τη διαμαρτυρία του ΟΗΕ, έκλεισε ο ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός στο Άβαλα;

JK: Όχι. Λειτουργούσε μέχρι τον Ιούνιο του 1948 και ήταν o πρώτος που δημοσιοποίησε το επαίσχυντο ψήφισμα της Κομινφόρμ. Τους τοv κλείσαμε κατευθείαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: