Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Κατάρ: Παράταση 48 ωρών στο τελεσίγραφο των αραβικών κρατών

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποφάσισαν, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε το Κουβέιτ, το οποίο διαμεσολαβεί στην κρίση με το Κατάρ, να παρατείνουν για 48 ώρες το τελεσίγραφο που είχαν δώσει στη Ντόχα για να απαντήσει θετικά σε έναν κατάλογο με 13 απαιτήσεις που διατύπωσαν.

Σύμφωνα με μια κοινή ανακοίνωση την οποία μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος δέχθηκαν να παραταθεί το τελεσίγραφο μετά την ανακοίνωση του Κατάρ ότι θα στείλει σήμερα στον εμίρη του Κουβέιτ την απάντησή του στις απαιτήσεις τους — ανάμεσα στις οποίες είναι να ανασταλεί η λειτουργία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, να κλείσει μια στρατιωτική βάση όπου σταθμεύουν δυνάμεις της Τουρκίας, καθώς και να υποβαθμιστούν οι σχέσεις ανάμεσα στη Ντόχα και το Ιράν.

Ανάληψη δράσης από τον Ντόναλντ Τραμπ 

Την ίδια ώρα στην άσκηση τηλεφωνικής διπλωματίας επιδόθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που είχε συνομιλίες με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και του Αμπού Ντάμπι εκφράζοντας "τις ανησυχίες του για την συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ του Κατάρ και μερικών αραβικών χωρών.”

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ επεσήμανε την ανάγκη τερματισμού της οικονομικής υποστήριξης της τρομοκρατίας, αλλά και της αποδόμησης της εξτρεμιστικής ιδεολογίας.

Στην συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τηλεφωνικής αυτής συνομιλίας βρέθηκε η ενότητα μεταξύ των δύο χωρών για την κλιμάκωση της άσκησης πιέσεων έναντι της Βόρειας Κορέας, προκειμένου ν' αλλάξει "τον επικίνδυνο δρόμο των προκλήσεων” που ακολουθεί. Οι δύο ηγέτες διαβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους για να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση ή επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος Τραμπ επικοινώνησε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, συζητώντας "τον αυξανόμενο κίνδυνο από το πυραυλικό και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας,” ενώ οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους, "στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.”

Παράλληλα, ο Τραμπ εξέφρασε στον πρόεδρο Σι την αποφασιστικότητά του για το ισοσκελισμό του εμπορικού ισοζυγίου στις σχέσεις με τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: