Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Μπλόκο στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group: Πολλά τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

Με τη φράση “δεν ήταν προγραμματισμένη” στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσαν μετά το μεσημέρι ότι η αναμενόμενη σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group δεν θα γίνει σήμερα. 

Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”, αντίστοιχη είναι και η ενημέρωση από Ευρωπαϊκές πηγές που ενημερώνουν ότι τελικά δεν κανονίστηκε. Έτσι το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο Euro Working Group με φυσική παρουσία που θα γίνει την Πέμπτη στη Σλοβενία με συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη. 

Ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου το EWG θα εξετάσει την πρόοδο για την υλοποίηση των
προαπαιτούμενων που εκκρεμούν από τη λίστα των 140 συνολικά δράσεων για να δώσει το πράσινο φως για τη δόση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση στα εκκρεμή προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται: 

-H παροχή από ελληνικής πλευράς νομικής γνωμοδότησης ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ καθώς και λεπτομερών ποσοτικών στοιχείων για τον αν οι αλλαγές αυτές θα έχουν αναδιανεμητικό αντίκτυπο. 

-Η επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας και το 2018. Με το ζήτημα αυτό σχετίζεται η επίθεση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην κυβέρνηση ο οποίος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι «υποσχέθηκε κατάργηση των προνομίων τους αλλά δεν έκανε τίποτα». Πέρα από την αντίδραση της κυβέρνησης στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της Ένωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θόδωρος Βενιάμης. Ο τελευταίος έκανε λόγο για αδικαιολόγητη επίθεση του κ. Σόιμπλε καταλογίζοντας του ότι «αγνοεί» το ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τη γερμανική ναυτιλία. 

-Η έναρξη της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. -Εκκρεμεί επίσης ο επανυπολογισμός και η επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης με βάση τους νέους κανόνες (δηλαδή τις μειώσεις) που θα ισχύουν για τις συντάξεις που θα εκδίδονται σύμφωνα το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016). Η προαπαιτούμενη ενέργεια προβλέπει ότι τουλάχιστον το 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαΐου 2016 ως τον Δεκέμβριο του 2016 πρέπει να επανυπολογιστούν και να διεκπεραιωθούν. 

-Για το Ελληνικό εκκρεμεί η ολοκλήρωση ενός σύνθετου προαπαιτούμενου που περιλαμβάνει: την επίλυση των εκκρεμοτήτων για τις αρχαιολογικές και δασικές εκτάσεις, την οριστική ρύθμιση για τη χορήγηση αδειών Καζίνο στην Αττική και τον ορισμό ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές. -Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης. Η κυβέρνηση πρέπει να δημοσιεύει ένα εξαμηνιαίο δελτίο τιμών (κάθε Μάιο και Νοέμβριο) για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων. 

-Στο πλαίσιο του Νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό εκκρεμεί ένα μέρος της δευτερεύουσας νομοθεσίας που θα ρυθμίζει τη δράση των διαχειριστών αφερεγγυότητας. -Εκκρεμούν επίσης ενέργειες για τα οικονομικά της ΔΕΗ καθώς και η προώθηση της μελέτης επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. -Εκκρεμεί, τέλος, μια υπουργική απόφαση για τις τεχνικές προδιαγραφές των χωροταξικών σχεδίων.

Πηγή: Μπλόκο στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group: Πολλά τα εκκρεμή προαπαιτούμενα http://mignatiou.com/2017/06/den-tha-gini-i-simerini-tilediaskepsi-tou-euroworking-group-polla-ta-ekkremi-proapetoumena/

Δεν υπάρχουν σχόλια: