Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Εγκρίθηκε αίτηση για έρευνα υδρογονανθράκων της Energean Oil & Gas στο Ιόνιο

Και δεύτερη πρόταση για έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα ενέκρινε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μαζί με την αίτηση (που είχε ανακοινωθεί πρόσφατα) της κοινοπραξίας Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ για τις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης. 

Η νέα πρόταση είναι της εταιρίας Energean Oil & Gas, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, και αφορά την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε περιοχή του Ιονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Energean ενδιαφέρεται για τη θαλάσσια περιοχή των «μπλοκ» 3 και 7 που είχαν προκυρυχθεί το 2014, τα οποία βρίσκονται δυτικά της Κέρκυρας και της Λευκάδας, συνολικής έκτασης περίπου 6.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων. 

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την έγκριση του ΥΠΕΝ προβλέπει ότι η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) θα προχωρήσει σε δύο νέες διακηρύξεις, τις οποίες θα εγκρίνει ο υπουργός. Οι δύο διακηρύξεις θα δημοσιευθούν έως τα τέλη Ιουλίου, ταυτόχρονα στην ελληνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους. 

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις: 

– Η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ ενδιαφέρεται για τη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της Κρήτης. Είχε γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον επίσημα στις 31 Μαϊου, ενώ νωρίτερα στελέχη των τριών εταιρειών είχαν επισκεφθεί τόσο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, όσο και τον υπουργό, Γιώργο Σταθάκη. Η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει, πλέον, τις έρευνες σε μεγάλα θαλάσσια βάθη, όπως αυτά που απαντώνται στη συγκεκριμένη περιοχή. 

– Η Energean έχει ήδη αναλάβει τις έρευνες στις περιοχές Ιωαννίνων, Αιτωλοακαρνανίας και Κατάκολου, ενώ έχει λάβει γνώση και των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο που έγιναν το 2013. Αυτά τα δεδομένα συνεκτιμήθηκαν με το γεγονός ότι στην ίδια γεωλογική ζώνη υπάρχουν σημαντικές ανακαλύψεις (σε Κροατία, Αλβανία, Ιταλία). 23/06/2017 15:33 ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα

Πηγή: Εγκρίθηκε αίτηση για έρευνα υδρογονανθράκων της Energean Oil & Gas στο Ιόνιο http://mignatiou.com/2017/06/egkrithike-etisi-gia-erevna-idrogonanthrakon-tis-energean-oil-gas-sto-ionio/

Δεν υπάρχουν σχόλια: