Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Οι Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Προεκτάσεις - Επιπτώσεις (Δρ Αθανάσιου Δρούγου)

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος.Ε.Δρούγος
Διεθνολόγος- ΣτρατηγικόςΑναλυτής

Η κρίση στον Κόλπο ανάμεσα σε Αραβικές χώρες είναι η πιο έντονη στην 36χρονη ιστορία του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου(GCC) .Είναι προάγγελος σοβαρών επερχόμενων εξελίξεων, ακόμα και στην περίπτωση που κάποια προσωρινή διπλωματική διαμεσολάβηση επιτύχει οριακά αποτελέσματα. Συγκριτικά με την κρίση του 2014, η τωρινή είναι εντονότατη και χαρακτηρίζεται από στοιχεία που προκαλούν ευρύτερες ανησυχίες.

Ο αποκλεισμός του Κατάρ από σειρά Αραβικών χωρών οφείλεται στην προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να κυριαρχήσει στην ευρύτερη περιοχή επί κρατών που επίσης λόγω πλούτου έχουνε παγκόσμια εμβέλεια .Το Κατάρ είναι μια εμφανής περίπτωση. Στηρίζεται στρατιωτικά στις ΗΠΑ ,αλλά προσπαθεί να διατηρήσει λόγω των πολύ πλουσίων ενεργειακών οικοπέδων που συνορεύουν με το Ιράν μία σχετικά καλή σχέση μαζί του . Είναι σύμμαχος των ΗΠΑ ενώ φιλοξενεί το στρατηγείο της Κεντρικής Διοίκησης και από εκεί οι Αμερικανοί συντονίζουν τις επιχειρήσεις σε Ιράκ-Συρία-Υεμένη-Αφγανιστάν, Οι Σαουδάραβες και οι σύμμαχοι τους σταδιακά προετοιμάζονται για την πιο έντονη αντιπαράθεση τους με το Ιράν που μαζί με την Βόρεια Κορέα είναι οι κύριοι εχθροί των ΗΠΑ. Συνεπώς πιέζουν το Κατάρ σε θέματα ενεργειακά και αντιμετώπισης του βίαιου εξτρεμισμού -μετά την πρόσφατη Σύνοδο ΗΠΑ-Αραβικών και Μουσουλμανικών κρατών στο Ριαντ- να συγκλίνει σε κοινές θέσεις απέναντι στην Τεχεράνη.

Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να «Μπαχρενοποιήσει» το Κατάρ, δηλαδή να το ελέγξει πλήρως. Τα κράτη που συμβάδισαν στον αποκλεισμό του Κατάρ με το Ριάντ είναι υποχρεωμένα για την επιβίωση τους στην Σαουδική Αραβία. Πχ η νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης, ο Αιγύπτιος δικτάτορας Αλ Σίσι, οι Μαλδίβες, η Μαυριτανία ως και η κυβέρνηση του Υποστρατήγου Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη. Επίσης τα ΗΑΕ και η Σ.Αραβία έχουνε προβλήματα με το Κατάρ γιατί το τελευταίο υποστηρίζει επί χρόνια την Μουσουλμανική Αδελφότητα ως και την Χαμάς καθώς και ορισμένες ριζοσπαστικές δυνάμεις σε Συρία, Ιράκ, Λίβανο και Αφγανιστάν..

Το ISIS παρά την απώλεια εδαφών στην Μεσοποταμία διατηρεί υπολογίσιμες δυνάμεις που είναι ικανές να πλήξει στόχους σε ολόκληρη την Μ .Ανατολή. Αφρική καθώς και μέσα στην καρδιά των Ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Το Ισλαμικό Κράτος ως βαθύτατα Σουνιτικό έχει έντονα εκδικητικές τάσεις κατά της Τεχεράνης λόγω της υποστήριξης που παρέχει στρατιωτικά και οικονομικά στο καθεστώς Ασαντ στην Δαμασκό καθώς και σε εξτρεμιστικές Σιιτικές μονάδες στο Ιράκ. Η επίθεση ήταν αναμενόμενη, αλλά από πλευράς στόχων έπληξε το γόητρο της Χομεϊνικής Επανάστασης που αποδείχτηκε ότι παρά το σκληροπυρηνικό καθεστώς είναι τρωτή χώρα. Αναμένω και άλλες επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος σε Ιρανικούς στόχους. Αυτοί που την σχεδίασαν σίγουρα είχαν στο μυαλό τους ότι η ρίζα του κακού στην Υεμένη, στην Συρία, στο Ιράκ και στο Λίβανο είναι η Τεχεράνη .

Συμπερασματικά, η Μ.Ανατολή εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αποσταθεροποίησης στην όποια θα κυριαρχήσει πολύ έντονα ο νέος γύρος Αραβο-Ιρανικού ανταγωνισμού καθώς και η διευρυμένη δράση του Ισλαμικού Κράτους σε στόχους καθώς και σε εμπλουτισμό μεθόδων δράσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: