Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Σεβαστείτε την Αγιά Σοφιά

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου ποια είναι η άποψη της Ουάσινγκτον για την πρόθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος, η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε: "Η Αγία Σοφία είναι ένας χώρος ιδιαίτερης σημασίας και το κατανοούμε και το σεβόμαστε. Οπότε ζητάμε από την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την Αγία Σοφία με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σεβαστή η πολύπλευρη ιστορία της".

"Αναγνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη σημασία για άλλες θρησκείες, για πολλές θρησκείες. Γι’ αυτό θα ενθαρρύναμε την τουρκική κυβέρνηση να τη διατηρήσει", πρόσθεσε η Νάουερτ.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: H Eλλάδα να σεβαστεί όλες τις θρησκείες 

Την ίδια ώρα το τουρκικό ΥΠΕΞ, μέσω της επίσημης σελίδας του, σχολίασε την χθεσινή αντίδραση του ελληνικού υπουργείου, που εγκάλεσε την τουρκική πλευρά για την ανάγνωση κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας.

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας αναφέρει πως οι ελληνικές αρχές πιέζουν την "τουρκική μουσουλμανική μειονότητα" και καταθέτουν νόμους εναντίον του Μουφτή.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει τζαμί καλώντας την να είναι μια σύγχρονη και δημοκρατική χώρα και να σεβαστεί όλες τις θρησκείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: