Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Βουλή: Ψηφίζουν απόψε τα προαπαιτούμενα μαζί με τα... ψάρια!

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ EUROGROUP, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΡΟΝ - ΑΡΟΝ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Βουλή | Προαπαιτούμενα: Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζονται το απόγευμα της Παρασκευής (09/06/2017) οι τροπολογίες με τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι οποίες κατατέθηκαν χθες το βράδυ στο νομοσχέδιο για την «Κύρωση της τροποποιημένης συμφωνίας για την ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο».

Σύμφωνα με την ενημέρωση, στις 10:00 θα αρχίσει στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Αλιεία, στο οποίο εντάσσονται οι τροπολογίες, με τον βασικό προγραμματισμό να ορίζει τη λήξη της συζήτησης στις 17:00, προκειμένου έως τις 18:00 να έχουν ολοκληρωθεί οι ονομαστικές ψηφοφορίες, εφόσον υποβληθούν αντίστοιχα αιτήματα.

Επί της ουσίας, πάντως, αυτό που αναμένεται να γίνει σήμερα στη Βουλή συνιστά ένα απίστευτο κοινοβουλευτικό παράδοξο: Αντί η κυβέρνηση να συζητήσει αναλυτικά για τα τελευταία προαπαιτούμενα, επιλέγει τη... γνωστή οδό των τροπολογιών και μάλιστα με κατεπείγουσες διαδικασίες, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό το χρόνο της διαβούλευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή συνεδρίαση των τελευταίων προαπαιτούμενων μέτρων αναμένεται θυελλώδης, καθώς τα κόμματα εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους τόσο για τις τακτικές αυτές της κυβέρνησης.

Μάλιστα, η όλη διαδικασία συνιστά κατά πολλούς «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», αφού δεν πρόκειται να ανοίξει καν κατάλογος ομιλητών! 

Οι πέντε προαπαιτούμενες ρυθμίσεις, των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών αφορούν αντιστοίχως:

- στην απαγόρευση να τεθεί ως ενέχυρο για τραπεζικό δανεισμό πολιτικού κόμματος η μελλοντική του κρατική χρηματοδότηση και επίσης στην υποχρέωση υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών να γνωστοποιούν στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου διακινούνται τα έξοδα και οι δαπάνες του.

- στην παράταση έως το τέλος του 2022 της έναρξης ισχύος της προσαύξησης των συντάξεων

- στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και συγκεκριμένα: η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), καθώς προβλέπεται πως αυτή θα ισχύσει έως την 20.08.2018, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Ορίζεται ότι ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, (αντί για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής).

- στους όρους λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμού και σε τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

- σε αλλαγές στη διατύπωση της διάταξης για το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος, που δεν μεταβάλλουν ωστόσο την ουσία του άρθρου 15 του νόμου 4472/2017 που ψηφίστηκε πρόσφατα

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: