Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Η Τουρκία απέναντι σε Αίγυπτο και Σ. Αραβία: Στηρίζει το Κατάρ, λέει ο Ερντογάν, στέλνει στρατό

Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει το Κατάρ, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι εδώ παίζεται ένα διαφορετικό παιχνίδι. 

Σε δηλώσεις του προς τους Τούρκους Πρέσβεις στα γραφεία του ΑΚΡ στην Άγκυρα έπειτα από το ιφτάρ (το πρώτο γεύμα μετά την ολοήμερη νηστεία του Ραμαζανιού) ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν βρίσκει σωστές τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Κατάρ. “Δεν ωφελεί καμιά χώρα στην περιοχή μας τέτοιο επεισόδιο σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αλληλεγγύη και συνεργασία. Ο πιο σωστός δρόμος είναι οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου να λύσουν τα μεταξύ τους προβλήματα μέσω διαλόγου”, ανέφερε. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι επιδοκιμάζουν την ψύχραιμη και εποικοδομητική στάση του Κατάρ, προσθέτοντας ότι “δεν θα συμβάλει στη λύση κανενός προβλήματος η απομόνωση του Κατάρ, το οποίο γνωρίζουμε ότι δίνει αγώνα κατά της τρομοκρατίας”. Όπως είπε, θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις σχέσεις τους με το Κατάρ. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι τους αναλογεί για την επίλυση των προβλημάτων του Κατάρ με τις άλλες χώρες και πως σε αυτό το πλαίσιο ήδη ξεκίνησε διάφορες επαφές από χθες. Σήμερα όπως είπε θα μιλήσει με τον Γάλλο Πρόεδρο, τον Πρόεδρο της Ινδονησίας, τον βασιλιά του Μπαχρέιν, τον βασιλιά της Ιορδανίας, τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου και τον Πρωθυπουργό της Μαλαισίας. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να αρθούν όλες οι κυρώσεις εναντίον του Κατάρ, επειδή όπως είπε βλέπει ως πολύ βαριά κατηγορία τον χαρακτηρισμό του Κατάρ ως ύποπτο τρομοκρατίας. “Τους γνωρίζω καλά για 15 χρόνια. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο θα ήμουν ο πρώτος που θα ήμουν απέναντί τους”, ανέφερε. 

“Εδώ παίζεται ένα διαφορετικό παιχνίδι. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιοι είναι πίσω από αυτό το παιχνίδι”, είπε. 

Για τις ΗΠΑ ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι πολύ σύντομα θα καταλάβουν πόσο μεγάλο είναι το λάθος τους, που είναι, όπως είπε, η αποστολή όπλων στο ΡΚΚ από τις ΗΠΑ για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος που σύντομα θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής. 

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου 
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 07/06/2017 15:25 

Η Άγκυρα θα επισπεύσει τις διαδικασίες για την αποστολή στρατιωτών σε τουρκική βάση στο Κατάρ

Το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται σήμερα να επιτρέψει στους τούρκους στρατιώτες να αναπτυχθούν σε τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, δήλωσαν αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος AKP και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης. 

Η ενέργεια αυτή φαίνεται να υποστηρίζει την αραβική χώρα του Κόλπου η οποία αντιμετωπίζει διπλωματική και εμπορική απομόνωση από ορισμένες από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ και έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους σε εμπορικές πτήσεις τη Δευτέρα (προχθές), κατηγορώντας το Κατάρ ότι χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές οργανώσεις. 

Το Κατάρ αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες. 

07/06/2017 15:13 
ΑΠΕ-ΜΠΕ-
Reuters Άγκυρα, Turkey

Πηγή: Η Τουρκία απέναντι σε Αίγυπτο και Σ. Αραβία: Στηρίζει το Κατάρ, λέει ο Ερντογάν, στέλνει στρατό http://mignatiou.com/2017/06/i-tourkia-apenanti-se-s-aravia-ke-egipto-stirizi-to-katar-lei-o-erntogan-stelni-strato/

Δεν υπάρχουν σχόλια: