Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Τουρκία-Κατάρ: Αρχηγείο με κοινή διοίκηση και "άλλα καθήκοντα" προβλέπει η συμφωνία

Κοινή τουρκο-καταριανή διοίκηση θα έχει το αρχηγείο της τουρκικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στο Κατάρ, δήλωσε Τούρκος ανώτατος αξιωματούχος μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου. Βάσει της σχετικής συμφωνίας της Άγκυρας με το Εμιράτο, το κοινό αρχηγείο προβλέπεται να έχει την έδρα του στην Ντόχα, με επικεφαλής έναν Αντιστράτηγο του Κατάρ και βοηθό του Τούρκο Ταξίαρχο. 

Ο αριθμός των στρατιωτών που θα αναπτυχθούν θα είναι 500 με 600 ενώ το Κατάρ έχει ζητήσει η αποστολή του τουρκικού κλιμακίου να έχει “ευέλικτη δομή” που θα επιτρέπει την μετάθεσή τους στο Εμιράτο “εάν απαιτηθεί”, ανακοίνωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. 

Χθες η τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε δύο συμφωνίες για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ και την εκπαίδευση των δυνάμεων Χωροφυλακής του Εμιράτου. Η αποστολή τουρκικής δύναμης στο έδαφος του Κατάρ για την “βελτίωση του Στρατού της χώρας” προβλέπει επίσης την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων ενώ μέλη της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής (Jandarma) θα αναλάβουν την εκπαίδευση των συναδέλφων τους εκεί. 

Από την πλευρά της η τουρκική αντιπολίτευση επέκρινε σφόδρα την συμφωνία, με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) να την χαρακτηρίζει “εκ φύσεως αυθαίρετη”. Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Κατάρ θα πρέπει να διερευνηθούν καθώς στην εισαγωγή της σχετικής συμφωνίας γίνεται μνεία σε “άλλα καθήκοντα που θα κριθούν πρέποντα”. Η διατύπωση αυτή σε μια τέτοια συμφωνία “αφήνει πολλά θέματα ανοικτά” επισημαίνει με νόημα η αντιπολίτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: