Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Μας βλέπω ταπί αλλά όχι ψύχραιμους…(Του Κώστα Στούπα)

Του Κώστα Στούπα 

Παλιά για δεκαετίες είχαμε το κράτος της δεξιάς όπου εκτός των δικών του παιδιών οι άλλοι δεν μπορούσαν ούτε δουλειά να βρουν και καλά καλά ούτε δίπλωμα οδήγησης να βγάλουν.

Στη μεταπολίτευση έχουμε το κράτος των πελατών και συνδικαλιστών του δημοσίου. Τα κόμματα διόριζαν τους πελάτες στο δημόσιο ή τους έβγαζαν από τα 50 σε σύνταξη και το κράτος δανειζόταν για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Μέχρι που η χώρα χρεοκόπησε και οι αγορές σταμάτησαν να μας δανείζουν.

Το 70-80% της ελληνικής χρεοκοπίας οφείλεται στη χρεοκοπία του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Μόνο από το 2000-2014 το κράτος έχει επιδοτήσει τα ασφαλιστικά ταμεία με
περισσότερα από 200 δισ. ευρώ.

Επτά χρόνια μετά τη χρεοκοπία με 1,5 εκατ. ανέργους, τις τράπεζες "ζόμπι", όλη τη δημόσια περιουσία στο υπερταμείο για 99 χρόνια και τις καταθέσεις και ακίνητα των ιδιωτών υπό κατάσχεση λόγω υπερβάλλουσας φορολογίας, τι νομίζετε πως συμβαίνει στη χώρα;

Το κράτος μοιράζει συντάξεις σε 50άρηδες και συνεχίζει να διώχνει τους 30άρηδες στο εξωτερικό.

Η είδηση δημοσιεύτηκε χθες στο Capital.gr και είχε τίτλο: "Σύνταξη πριν τα 55 για έναν στους τέσσερις νέους συνταξιούχους δημοσίου".

Κατά το δημοσίευμα, το 23% όσων δημοσίων υπαλλήλων πήραν σύνταξη το Φεβρουάριο ήταν έως 55 ετών, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η τελευταία έκθεση του πληροφοριακού συστήματος "Ήλιος" για το μήνα Φεβρουάριο.

Υπάρχει κανείς σώφρων που πιστεύει πως αυτή η χώρα μπορεί να σωθεί και να γλυτώσει την εξαθλίωση και την καταστροφή και πιθανόν την κατοχή;

Καλά οι δικοί μας όπως και οι προηγούμενοι είναι απατεώνες ή δεν έχουν αίσθηση των συνεπειών μιας κατάρρευσης, οι Τόμσεν και Σόιμπλε τόσα χρόνια πως τους εκταμίευαν δόσεις χωρίς να αλλάζει τίποτα στις συνθήκες που χρεοκόπησαν τη χώρα;

Η κατάρρευση παραμένει θέμα χρόνου. Καθυστερεί καθώς οι διεθνείς εξελίξεις στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία είναι ευαίσθητες σε αναταράξεις και η Ελλάδα κατέχει γεωπολιτικά μια σημαντική θέση στο νότιο άκρο της πυριτιδαποθήκης των Βαλκανίων στο υπογάστριο της Ευρώπης.

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί αυτές τις συντάξεις γιατί αυτοί που πληρώνουν εισφορές και φόρους εξαντλούνται.

Εδώ και επτά χρόνια παίζουμε τις καθυστερήσεις. Σπάνια όμως οι καθυστερήσεις ανέτρεψαν ένα ματς που ήταν χαμένο εξ αρχής με μεγάλη διαφορά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι καθυστερήσεις απλά μεγαλώνουν τη διαφορά στο τέλος...

Όποιος πιστεύει πως η χώρα έχει ελπίδες να βγει όρθια από αυτή την περιπέτεια, ας ρίξει μια ματιά στους τίτλους των χθεσινών ειδήσεων (και των προχθεσινών και των παραπροχθεσινών κλπ).

α) "Στην... ουρά 315.000 αιτήσεις για συντάξεις- Κύριες, επικουρικές και εφάπαξ..."

Δηλαδή, η κυβέρνηση μοιράζει συντάξεις σε 50άρηδες πελάτες και 65άρηδες περιμένουν στην ουρά πότε θα βρει χρήματα να ξεκινήσει να τους πληρώνει τις συντάξεις.

β) "Αποκάλυψη: Ο "τρομοφάκελος" του Παπαδήμου ήταν για 24 ώρες πεταμένος στο πεζοδρόμιο, έξω από το σπίτι του...".

Ο "τρομοφάκελος" υποτίθεται πως πέρασε από ειδικό μηχάνημα ανίχνευσης της Βουλής και δεν έγινε αντιληπτός. Τρεις μέρες μετά αναζητούσαν ποιος είχε βάρδια την μέρα που πέρασε κλπ κλπ. Ιστορίες του ελληνικού δημοσίου, όπου δεν έχεις άλλη επιλογή από το να τραβάς τα μαλλιά σου...

Στη συνέχεια επειδή δεν χώραγε στο γραμματοκιβώτιο ο "τρομοφάκελος" κάποιος τον είχε αφήσει στο πεζοδρόμιο.

Πάλι καλά που δεν τον άφησε σε κανένα παρακείμενο παιδικό σταθμό να τον παραδώσουν στον πρώην πρωθυπουργό, το όνομα του οποίου είχε βρεθεί στα κατάστιχα των τρομοκρατών με τους μελλοντικούς στόχους.

γ) "Αμετανόητος ο Φιλιππάκης: Παπαδήμος και Στουρνάρας ευθύνονται για 7.000 αυτοκτονίες...". 

Αν κοιτάξει κάποιος τα επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν 7.000 αυτοκτονίες συνολικά τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό επιβεβαιώνουν τόσο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ όσο και της ΕΛΑΣ.

Ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στα 400 με 500 άτομα το χρόνο. Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει έναν από τους χαμηλότερους στον κόσμο δείκτες αυτοκτονιών. Το 2015 από τις 183 χώρες καταλαμβάνει την 165η θέση...
δ) "Παπαδημούλης: Ο Κυριάκος να τηλεφωνήσει στη Μέρκελ και μετά... Συμβούλιο Αρχηγών..."

Μια εβδομάδα μετά την εξαγγελία της περίφημης γραβάτας (στο μόνο που έχει μείνει συνεπής αυτής η κυβέρνηση είναι η αποστροφή της γραβάτας) φτάσαμε στο "βοήθα Κυριάκο κινδυνεύει η χώρα...".

Είναι φανερό όπως και το καλοκαίρι του 2015 πως το "νηπιαγωγείο" αντί για τις "κουμπάρες" συνεχίζει παίζει το παιγνίδι "διαπραγμάτευση".

ε) Bild: "H Ελλάδα θα παραιτηθεί από την επόμενη δόση, εάν δεν γίνει ελάφρυνση του χρέους"...

Το να διαπραγματεύεται κάποιος με Τσίπρα και Τσακαλώτο είναι σαν να παίζει πόκερ με κάποιον που ποντάρει χωρίς να κοιτά τα χαρτιά του ενώ οι καθρέφτες γύρω επιτρέπουν στους άλλους να τα βλέπουν.

Αυτός είναι ο λόγος που 2 χρόνια τώρα πάμε από "επιτυχία" σε "επιτυχία". Στην περίπτωση της ελληνικής κυβέρνησης ισχύει αυτό που ισχύει στις αγορές όπου υπάρχουν αυτοί που γνωρίζουν πως δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν τι θα γίνει στο μέλλον και αυτοί που νομίζουν πως γνωρίζουν γιατί διάβασαν κάποιο εγχειρίδιο Game Theory που έτυχε να τους πέσει στα χέρια...

Είναι προφανές επίσης στο τέλος ποιοι χάνουν και μένουν ταπί και όχι ψύχραιμοι...

Εμείς δεν έχουμε καμιά ελπίδα να κερδίσουμε και οριακές πιθανότητες να μην χάσουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: