Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Υστερία στους αμερικανοσιωνιστές με την επέλαση του Συριακού στρατού

Νάσερ Καντίλ (Λιβανος)

Οι τελευταίες μιντιατικές και διπλωματικές εκστρατείες που ξεκίνησαν από την Ουάσιγκτον και το Ριάντ κατά του συριακού Κράτους δεν μπορούν να εξηγηθούν παρά μόνο ως αντιδράσεις σ ένα οδυνηρό, αλλά ακατονόμαστο χαστούκι.

Πράγματι, όταν το συριακό Κράτος επανακτά τα προπύργια του Μετώπου Αλ-Νούσρα σε διάφορες περιοχές της Δαμασκού, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία το κατηγορούν ότι διεξάγει μια «δημογραφική αλλαγή», διότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ανοιχτά μια τρομοκρατική οργάνωση.

Και όταν ο συριακός στρατός πετυχαίνει μέσα σε λίγες ημέρες, να πάρει από το Νταές μια «ευαίσθητη περιοχή» της συριακής ερήμου περίπου 80 χιλιόμετρα πλάτος με 100 χιλιόμετρα βάθος –που επιλέχτηκε από τους Αμερικανούς ως μελλοντικό καταφύγιο και προπύργιο για το Νταές, που είναι και στρατηγική γραμμή επικοινωνίας της Συρίας με το Ιράν και τη λιβανική Αντίσταση- οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία εφεύρουν όλα τα είδη των ψευδών ισχυρισμών που υποτίθεται ότι θα κατεδαφίσουν το ηθικό του συριακού λαού, ότι θα ανεβάσει το ηθικό των τρομοκρατών, ότι θα πιέσουν την συριακή κυβέρνηση και το ρωσικό σύμμαχο της· και πάλι, γιατί δεν μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ανοιχτά μια τρομοκρατική οργάνωση.

Και έτσι, εμφανίστηκε ξαφνικά ένας αμερικανικός φάκελος που κατηγορεί τις αρχές της Συρίας ότι κρύβουν μαζικές δολοφονίες σε ένα κρεματόριο που βρίσκεται στη φυλακή της Σεντνάγια βόρεια της Δαμασκού [ 1 ], φάκελος ο οποίος διαβιβάστηκε αμέσως στα Ηνωμένα Έθνη :

«Αυτή τη Δευτέρα (15 Μαΐου), ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Μέση ΑνατολήStuart Jones παρουσίασε στο Τύπο δορυφορικές φωτογραφίες της φυλακής και δήλωσε ότι το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ κατέστρεψε τα απομεινάρια χιλιάδων κρατούμενων που δολοφονήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Στη συνέχεια κάλεσε να τεθεί «τέλος σε αυτές τις φρικαλεότητες.» Αυτές οι «αποχαρακτηρισμένες» φωτογραφίες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ χρονολογούνται Απρίλιος 2017, Απρίλιος 2016, Ιανουάριος 2015 και Αύγουστος 2013. Δείχνουν κτίρια, ένα εκ των οποίων ονομάστηκε «κύρια φυλακή» και το άλλο «πιθανό κρεματόριο». Σε μια από τις φωτογραφίες, μια λεζάντα «λιωμένο χιόνι σε μέρος της στέγης» φέρεται να πιστοποιεί, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ύπαρξη κρεματόριου που εγκαταστάθηκε από το συριακό καθεστώς« !!!

Ισχυρισμοί που άρπαξε στον αέρα ο Ισραηλινός υπουργός Στέγασης και πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού, Yoav Galant, για να καλέσει ανοιχτά για τη δολοφονία του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ [ 2 ]:

« Νομίζω ότι διασχίζουμε μια κόκκινη γραμμή. Και για μένα, ήρθε η ώρα να δολοφονηθεί ο Άσαντ. Είναι τόσο απλό ... ».

Εν τούτοις, η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι η συνεργασία με τη Ρωσία δεν ήταν καλή, ειδικά στο θεμελιώδες ζήτημα των λεγομένων «ζωνών αποκλιμάκωσης» στη Συρίαπου ορίστηκαν στην Αστανά 4, ενώ αμερικανικές επιδρομές σκότωναν Σύρους πολίτες στη Χασάκα και al-Boukamal [ 3 ] με το πρόσχημα της καταπολέμησης του Νταές, το οποίο έσπευσε να επιτεθεί στο αεροδρόμιο της Ντέιρ αλ-Ζορ, που εξακολουθεί να βρίσκεται στη κατοχή του συριακού στρατού, όπως ακριβώς συνέβη το τελευταίο καλοκαίρι μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Όρος αλ-Θάρντα (Ντέιρ αλ-Ζορ).

Και να που, ακριβώς παρόμοια ξαφνικά, ο επικεφαλής του ιρακινού Κουρδιστάν μπαίνει στη γραμμή, αρθρώνοντας απειλές εναντίον της ιρακινής Χατσέντ αλ-Τσάαμπι (Hached al-Chaabi) για τη περίπτωση που θα συνεχίζει την πορεία της προς τα συριακά σύνορα, ενώ οι λεγόμενοι Σύροι αντιπολιτευόμενοι απειλούν να αποχωρίσουν από τις διαπραγματεύσεις της Γενεύη 6 [που ξανάρχισαν στις 16 Μαΐου], ενώ οι ένοπλες ομάδες που ήρθαν στην Αστανά ανακοίνωσαν ότι αποτελούν μέρος της «Επιχείρησης του Νότιου Μετώπου» που καθοδηγείται κυρίως από τους Αμερικανούς, Βρετανούς και Ιορδανούς, πάντα υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης από τη Διεθνή Συμμαχία κατά του Νταές, αλλά των οποίων ο πραγματικός στόχος είναι, προφανώς, να φτάσουν τα ιρακινοσυριακά σύνορα, ξεκινώντας από το Αλ-Τανάφ που βρίσκεται στη διασταύρωση των συνόρων Ιορδανίας-Συρίας-Ιράκ. 

Μια επιχείρηση που θεωρείται «εχθρική ενέργεια» από τη Συρία και εναντίον της οποίας δεν αρκέστηκε να προειδοποιήσει την Ιορδανία μέσω του υπουργού των Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ-Μουάλεμ [4], αλλά και προετοιμάστηκε για τη κούρσα προς τα ιρακινά σύνορα, πριν ακόμα ξεκινήσει.

Εξ ου και η υστερία και οι δυσφημιστικές εκστρατείες που εξηγούνται από την ταχεία και απροσδόκητη προέλαση ου συριακού στρατού προς τη Ντέιρ αλ-Ζορ και τα σύνορα με το Ιράκ, παράλληλα με την προέλαση της ιρακινής Χάτσεντ αλ-Τσάαμπι προς τα σύνορα με τη Συρία.

Απειλητικές προελάσεις για τα σχέδια των αμερικανο-σιωνιστών προγραμματιστών που γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται για μια αιτία και μια κοινή στρατηγική, σε συντονισμό με το Ιράν και τη Ρωσία, προκειμένου να τους αποτρέψει από τον έλεγχο των συνόρων Συρίας-Ιρακ.

Σύνορα που έγιναν η μητέρα όλων των μαχών στον πόλεμο κατά της Συρίας. 

Ο έλεγχος τους σημαίνει την αποκοπή του Ιράν και της Κίνας από μια έξοδο στη Μεσόγειο Θάλασσα, την παρεμπόδιση των ιρακινών αγωγών πετρελαίου και των ιρανικών αγωγών φυσικού αερίου προς την ίδια κατεύθυνση, σημαίνει έλεγχο της στρατηγικής γραμμής εφοδιασμού από το Ιράν προς τη Συρία και τις δυνάμεις της Αντίστασης· όλοι στόχοι που παρακίνησαν την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και, μετά την αποτυχία της, τον πόλεμο στην Συρία. 

Μια δεύτερη αποτυχία, η οποία παρακίνησε την προσπάθεια έλεγχου της περιοχής μεταξύ του Τίγρη και του Ευφράτη. 

Μια τρίτη αποτυχία λόγω της αντίστασης του συριακού στρατού στην Χασάκα και στο Ντέιρ αλ-Ζορ και της προέλασης της Χάτσεντ αλ-Τσάαμπι στο Ταλ Αφάρ στο Ιράκ, η οποία εξηγεί το τελευταίο σχέδιο των ΗΠΑ για τον έλεγχο των συρο-ιρακινών συνόρων.

Εάν αυτό το σχέδιο αποτυγχάνει με τη σειρά του, ο πόλεμος στη Συρία δεν θα έχει καμία πλέον στρατηγική σημασία. 

Θα απαιτήσει περισσότερο μια τακτική διαχείριση των συμμαχιών και των πόρων, προκειμένου να επιτευχθεί μια μερική διευθέτηση μεταξύ των εμπόλεμων δυνάμεων· οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το νότιο τμήμα της χώρας και την ασφάλεια του Ισραήλ· ασφάλεια που εξασφαλίζεται από τη Ρωσία ή από την επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης του Παλαιστινιακού ζητήματος εις όφελος του Ισραήλ.

Παρ 'όλα αυτά, όταν ο Αμερικάνος κινητοποιεί όλους τους συμμάχους του και ρίχνει όλο το βάρος του και όλες τις απειλές του, αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος είναι μακριά από το να έχει τελειώσει, με πολλές ευκαιρίες για να ανακατανέμονται τα χαρτιά· ειδικότερα, μέσω της Τουρκίας, του Ισραήλ, των Κούρδων του Ιράκ ή ακόμα με το κλείδωμα των συνομιλιών της Γενεύης.

Ένα αναμενόμενο μπλοκάρισμα από πολλούς παρατηρητές λόγω των αμερικανορωσικών διαφορών, της τουρκικής απροθυμίας να διαχωριστεί από το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, και λόγω της θέλησης κλιμάκωσης της αμερικανικής πλευράς. 

Αυτό εξηγεί γιατί ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Staffan de Mistura, έχει κάνει πίσω με την προτεραιότητα, ή τουλάχιστον την ίδια σημασία, για το «καλάθι» που αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για να επικεντρωθούν οι συζητήσεις για το μελλοντικό Σύνταγμα της Συρίας. Παραμελώντας αυτό το σημείο που είχε συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Γενεύης 5, κάλεσε για το σχηματισμό μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων συνταγματολόγων του Διεθνούς Δίκαιου, συμπεριλαμβανομένων μελών της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και των Ηνωμένων Εθνών· γεγονός το οποίο δεν αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων του ΟΗΕ, καθώς το συριακό Σύνταγμα είναι αποκλειστικό ζήτημα μόνο του συριακού λαού, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα 2254/2015.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η αμερικανική επιρροή στις συνομιλίες της Γενεύης 6 αντικατοπτρίζει, εν μέρει, την κινητοποίηση για το «πόλεμο στα σύνορα Συρίας και Ιράκ», όπως σχεδιάζεται από την πρόταση του Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Ντόναλντ Τραμπ [ 5 ]. 

Μια πρόταση που αποτελείται στο να ανατεθεί στους Κούρδους Πεσμεργκά του Ιράκ, με επικεφαλής τον Μασούντ αλ-Μπαρζανί, η αποστολή να βάλουν χέρι στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους της Συρίας και στις συρο-ιρακινές παραμεθόριες περιοχές, με, ουσιαστική αποστολή να καθαριστούν και οι δύο περιοχές του Σιντζάρ και του Καμισλί από την παρουσία του ΡΚΚ σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της Τουρκίας στη μάχη για τη Ράκκα.

Τελικά, οποίος θα ελέγχει τα συρο-ιρακινά σύνορα θα κερδίσει το παιχνίδι. 

Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι ένα από τους πιο σημαντικούς πολέμους στη Μέση Ανατολή εισέρχεται τώρα στο πιο επικίνδυνο στάδιο.

Mouna Alno-Naklhal

Πηγές : Μετάφραση από τα αραβικά στα γαλλικά και σύνθεση από «τα τελευταία νέα εν συντομία» του κ Νάσερ Καντίλ: πολιτικός άνδρας του Λιβάνου, πρώην βουλευτής, διευθυντής του Top News-Νάσερ-Καντίλ, και εκδότης της λιβανικής εφημερίδας «Al-Binaa». 
Μετάφραση από τα γαλλικά από Κριστιάν Ακκυριά.


Σημειώσεις:
[1] Συρία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν το καθεστώς Άσαντ για τη χρήση ενός «κρεματόριου» για να κρύψει «μαζικές δολοφονίες»
[2] «Ήρθε η ώρα» για να σκοτώσουμε τον Μπασάρ αλ-Ασαντ (Ισραηλινός υπουργός)
[3] Ο «αμερικανικός Συνασπισμός» σκοτώνει περισσότερους από 31 ανθρώπους σε μια νέα σφαγή στο Αμπού Καμάλ και Ντέιρ αλ-Ζορ
[4] Αμερικανικές, βρετανικές και ιορδανικές δυνάμεις στα ιορδανοσυριακά σύνορα. Ο συριακός στρατός προσεγγίσει επίσης
[5] Ο Τραμπ διαβεβαιώνει τον Ερντογάν για τη στήριξη των ΗΠΑ εναντίον των Κούρδων του ΡΚΚ
[5] Trump assure Erdogan du soutien américain contre les kurdes du PKK


http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2017/05/blog-post_675.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια: