Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Στον "πάγκο" και ο Τσακαλώτος

Του Γιώργου Κράλογλου 

Από το "go back” κυρία Μέρκελ στο "σώσε μας Μέρκελ σώσε μας...". Τερματίζει στις 15 Ιουνίου η δεύτερη "Βαρουφακειάδα" με πρωταγωνιστή τον Τσακαλώτο. Τελευταία πράξη η διαρροή στις γερμανικές εφημερίδες πως οι "αντρειωμένοι της αριστεράς" λένε όχι στη δόση. Απέτυχε όμως ως διαρροή και την μάζεψαν. Πολιτική πλεκτάνη της Bild είπαν. Η συμφωνία έρχεται. Ο Τσακαλώτος μένει; 

Τα έδωσαν και τα παρέδωσαν όλα. Από συνταξιούχους, μισθωτούς, επαγγελματίες μέχρι ΔΕΚΟ και κρατικές περιουσίες. Έπεσαν στα τέσσερα... (που λέει ο Καμμένος). Και στη Μάλτα και στις Βρυξέλλες. 

Τελευταίο χαρτί, το δεν θέλουμε δανεικά. Έχουμε λεφτά... Τι εννοούν; Τα λεφτά των συνταξιούχων και τα 7 δισ. ευρώ κρατικά φέσια σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες από επιστροφές φόρων, ΦΠΑ και πληρωμές προμηθειών. 

Στα απόνερα της τελευταίας πράξης με τις πληροφορίες ότι δεν θέλουμε τη δόση...(και ας διαψεύσθηκε -γιατί ήταν διαρροή και άντε να το αποδείξεις-) τα χθεσινά ψελλίσματα για, ξανά- μανά, ρήξη με τους δανειστές...

Τώρα μας φταίει και ο Ντράγκι. Από χθες μας ξίνισε κι αυτός... Άρχισε να τα μασάει για το QE... Θέλει τη μάνα μας και τον πατέρα μας... για να μας δώσει την ποσοτική χαλάρωση και να βγούμε στις αγορές. 

Τα έχουμε με τον Ντράγκι γιατί πέσαμε στα τέσσερα. Και έτσι ο Σόιμπλε αναγκάζεται να υπογράψει τελικά τη συμφωνία. Και ας γκρινιάζει το ΔΝΤ. 

Η συμφωνία έρχεται λοιπόν. Μετά τις 15 Ιουνίου θα την έχουμε στην τσέπη μας. Και με τη συμφωνία στην τσέπη το σταγονόμετρο των δανειστών θα στάξει... και το πρώτο (μεγάλο μέρος) από τη δόση. Αυτά θα γίνουν βρέξει χιονίσει. 

Αυτά που δεν θα γίνουν είναι οι κουβέντες για το χρέος. Θα ξεκινήσουν (με άλλη κυβέρνηση) μόνο μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου και μετά την επόμενη αξιολόγηση. Το ίδιο και για τα αντίμετρα που (προς ώρας) είναι μαϊμουδίστικο αριστερό παραμύθι. 

Γιατί όμως να γκρινιάζουμε αφού και τη συμφωνία θα έχουμε και ίσως την ποσοτική χαλάρωση που θα είναι χρήσιμη αν ο Ντράγκι καταφέρει να πείσει τους Γερμανούς να την επεκτείνει και το 2018. 

Γκρινιάζουμε επειδή οι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν, σώνει και καλά, να παρουσιάσουν κάποιο θρίαμβο για να καταπιούμε τα μέτρα και να τους ψηφίσουμε το 2018. Γιατί οι αριστεροί είναι εξ ορισμού παλληκάρια... Και όσοι δεν είμαστε μαζί τους είμαστε ή φασίστες ή (στην καλύτερη περίπτωση) ξενέρωτοι και λαϊκιστές...

Τι τα ήθελαν όμως όλα αυτά τα "...δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας χωρίς ρύθμιση του χρέους και χωρίς αντίμετρα;" Γιατί τόση αντάρα; Ποιος θα τους πιστέψει; Να πεις ότι δεν τα ήξεραν. Τα ήξεραν. Τους τα είπαν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. 

Οι μισοί Έλληνες (τους είπαν) πιστεύουν πως τα αριστερά μνημόνια του ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότερα από εκείνα του Παπανδρέου και του Σαμαρά. Και το mail Χαρδούβελη χίλιες φορές οικονομικότερο από τα "παίγνια" Βαρουφάκη και αυτά που φέρνει ο Τσακαλώτος στα παρδαλά του σακίδια...

Υπάρχει εξήγηση; Υπάρχει. Και για το μακρόχρονο σήριαλ της συμφωνίας. Και για τη σύνδεση με το χρέος και τα αντίμετρα.

Η εξήγηση έχει αφετηρία στις προ μηνός διαρροές από το Μαξίμου για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια το 2018.

Διαρροές που "άδειαζαν" τον Τσακαλώτο όταν και ο Τσακαλώτος "άδειαζε" (από τις Βρυξέλλες) το Μαξίμου, παραπέμποντας εκεί τους δημοσιογράφους να μάθουν για τη συμφωνία.

Σήμερα όμως το αλαλούμ με το χρέος και τα αντίμετρα πρέπει πάση θυσία να "επουλωθεί". Και για τους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ άλλος τρόπος δεν υπάρχει από την "ανακάλυψη" εχθρών, υπονομευτών και απείθαρχων αριστερών προς το όραμα του κόμματος...

"Εχθροί" του αριστερού οράματος του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν. Είναι (κατά περίπτωση -από εβδομάδα σε εβδομάδα-) οι Σόιμπλε, Νταισελμπλουμ, Ντράγκι και Λαγκάρντ. 

Υπονομευτές είναι το κεφάλαιο (έτσι αόριστα) ο Μητσοτάκης προσωπικά... Και (μονίμως) ο Στουρνάρας. Ο απείθαρχος κομμουνιστής (μετά τον Βαρουφάκη) αναζητείται. Οι "53" του Τσακαλώτου είναι καλή ευκαιρία...

Οπότε αν το φιάσκο (χρέος και αντίμετρα) φορτωθούν (όπως από μηνός φάνηκε) σε πρωτοβουλία... Τσακαλώτου να τα συνδέσει με τη συμφωνία τον περιμένει ο "πάγκος". Και εμάς (το 2018) "νέα οικονομική ομάδα" στην κυβέρνηση. Με νέες παλικαριές... Με καινούργια φισεκλίκια... Εδώ ακριβώς είναι και το δικό μας πρόβλημα μέχρι να φθάσουμε στις εκλογές. Να γιατί γκρινιάζουμε.

george.kraloglou@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: