Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Μαθήματα Πολιτικής Ηγεσίας από Theresa May. Απορρίπτει τον "χάρτη" των Βρυξελλών για το Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May απέρριψε τις "σκληρές απαιτήσεις" των Βρυξελλών για τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το telegraph.co.uk. Μάλιστα, πολιτικοί και από τις δύο πλευρές του Καναλιού της Μάγχης προειδοποιούν πως οι διαπραγματεύσεις μπορεί να πάρουν άσχημη τροπή.

Η πρωθυπουργός είπε πως ο "χάρτης" που έγινε γνωστός χθες μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αποτελεί απλά μια διαπραγματευτική θέση, εμμένοντας στις θέσεις της (που είναι ήδη γνωστές) για το αδασμολόγητο εμπόριο ή τον τερματισμό της ελεύθερης μετακίνησης των μεταναστών.

Όταν ερωτήθηκε από την εφημερίδα για τους φόβους πως η Βρετανία θα μπορούσε να εκφοβιστεί από τις Βρυξέλλες, αντέτεινε πως η επανεκλογή της από τους πολίτες θα αποτελεί την καλύτερη επιλογή για μια καλή συμφωνία με την Ένωση.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Telegraph, οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ απαίτησαν από τη Βρετανία να πληρώσει έναν "λογαριασμό" για την έξοδό της (Brexit bill) ύψους 50 δισεκατομμυρίων στερλινών. Επίσης υπέδειξαν στη May πως δεν θα υπάρξει συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ αν δεν αποδεχθεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός ότι το Ευρωδικαστήριο θα αποφασίζει για τις διενέξεις. Επιπλέον, χαρακτήρισαν ως "ψευδαίσθηση" την εντύπωση πως η Βρετανία θα μπορούσε να ρίξει τον σπόρο του διχασμού σε χώρες-μέλη της ΕΕ, σαν εκβιασμό για να κερδίσει μια καλή συμφωνία.

Κληθείσα, επίσης, από το ίδιο μέσο να σχολιάσει τις εν λόγω απαιτήσεις των Βρυξελλών, η May απάντησε πως πρόκειται για "τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές, όπως έχουμε και εμείς τις δικές μας".

"Αυτό που έχει σημασία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ένας ισχυρός πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, με ισχυρή εντολή από τον λαό του για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική μας θέση και να διασφαλίσει πως θα έχουμε αυτή την πιθανή συμφωνία", υπογράμμισε η πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: