Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

"Η λόγχη που τρύπησε τα πλευρά του Ιησού"

Επιμέλεια: Κ. Σταμάτης 

Η ΛΟΓΧΗ ΤΟΥ ΛΟΓΓΙΝΟΥ και το μακρύ ταξίδι της μέσα στους αιώνες.(Ονομάζεται από μέρος ιστορικών και Λόγχη του Πεπρωμένου). 

Είναι η λόγχη με την οποία ο Ρωμαίος Εκατόνταρχος Γάΐος Κάσσιος Λογγίνος τρύπησε τα πλευρά του Ιησού Χριστού στην διάρκεια της σταύρωσης του Θεανθρώπου για να επισπεύσει τον θάνατο του. 

Τα πρώτα διακόσια χρόνια η τύχη της εν λόγω λόγχης είναι άγνωστη. Στα τέλη του 3ου αιώνα βρίσκεται στην κατοχή του Αγίου Μαυρικίου επικεφαλής της περίφημης Θηβαΐκής Λεγεώνας. Μερικές δεκαετίες αργότερα βρίσκεται στην κατοχή της Αγίας Ελένης μητέρας του Μέγα Κωνσταντίνου η οποία τα παραδίδει προς φύλαξη σε μια προσθήκη στην Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως όπου και παραμένει εννέα αιώνες. Την εποχή της κατοχής της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους το 1244 η λόγχη χαρίζεται από τον Βαλδουίνο Β στον βασιλέα της Γαλλίας Λουδοβίκο Θ. Το 1273 την συναντούμε στην τελετή στέψης του πρώτου Αμψβούργου δούκα της Αυστρίας Ροδόλφου Α. Το 1424 ο αυτοκράτορας Σιγισμούνδος παραδίδει την λόγχη προς φύλαξη στο θησαυροφυλάκιο της Νυρεμβέργης.Το 1796 όταν ο στρατός του Ναπολέοντα πλησιάζει στην Νυρεμβέργη η λόγχη μεταφέρθηκε στην Βιέννη για καλύτερη προστασία και παρέμεινε στο μουσείο Χόφμπουργκ. Μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στην ναζιστική Γερμανία με προσωπική εντολή του Χίτλερ η λόγχη επανέρχεται στην Νυρεμβέργη στο ναό της Αγίας Αικατερίνης. 

Στην διάρκεια της επέλασης του στρατού των ΗΠΑ στην ενδοχώρα της Γερμανίας στα τέλη του πολέμου την λόγχη την οικειοποιείται ο στρατηγός G.Patton για λογαριασμό των ΗΠΑ και αμέσως αλλάζει τα σχέδια του αποφασίζοντας να εισβάλλει στο Βερολίνο. Τελευταία στιγμή ακυρώνεται το σχέδιο από τον επιτελάρχη των ΗΠΑ D.Eisenhower ο οποίος εσπευσμένα κατάσχει την λόγχη και την στέλνει στις ΗΠΑ όπου και μετά από μερικά χρόνια την επιστρέφει στην Αυστρία στο Μουσείο των Αμψβούργων όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Για την ιστορία ο εκατόνταρχος Λογγίνος μετά την σταύρωση του Ιησού Χριστού βαπτίζεται χριστιανός και μεταβαίνει στην Καππαδοκία όπου εκτελείται με μαρτυρικό θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: