Τρίτη, 18 Απριλίου 2017

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ: Παρατείνεται για 3 ακόμα μήνες η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία

Το υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία αποφάσισε να παρατείνει κατά 3 μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ξεκινά από την Τετάρτη.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά παράταση του εν λόγω μέτρου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

Υπέρ της τρίμηνης παράτασης στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας, «ψήφισε» μόλις δύο μέρες πριν λήξει το ισχύον μέτρο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, του οποίου πρόεδρος είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφέρει σχετικά: «Προκειμένου να διασφαλίσουμε τη συνέχεια των μέτρων προστασίας της δημοκρατίας, των αρχών του κράτους δικαίου όπως και των δικαιωμάτων και ελευθεριών, αποφασίστηκε να συστήσουμε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Τονίζεται δε ότι αυτή η απόφαση ελήφθη μόλις δύο ημέρες προτού λήξει το μέτρο και μία ημέρα μετά τη νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν.

Επισημαίνεται μάλιστα, ότι δύο μέρες πριν το δημοψήφισμα της Τουρκίας, ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει το ενδεχόμενο να παραταθεί εκ νέου το χρονικό διάστημα στο οποίο θα παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ευνοϊκό το μέτρο για το καθεστώς Ερντογάν

Το μέτρο είχε επιβληθεί αρχικά μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016, ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα και σύμφωνα με την προκαθορισμένη του διάρκεια, υποτίθεται ότι θα έληγε την Τετάρτη 19 Απριλίου.

Βέβαια, μία τέτοια κατάσταση είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την κυβέρνηση Ερντογάν καθώς της επιτρέπει να παρακάμπτει το κοινοβούλιο για τη θέσπιση νέων νόμων και να περιορίζει ή να αναστέλλει δικαιώματα και ελευθερίες, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

«Αν εκπνεύσει η χρονική περίοδος του μέτρου, θα δώσουμε παράταση. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο αναφορικά με αυτό», είχε πει ο Ερντογάν στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TGRT.

Ωστόσο, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είχε παραταθεί και στις 19 Ιανουαρίου για τρεις επιπλέον μήνες με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι το μέτρο είναι αναγκαίο για να συνεχίσει τις διώξεις των υποστηρικτών του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο και κατηγορεί η Άγκυρα ως βασικό υπεύθυνο και εμπνευστή του πραξικοπήματος. Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες.

Τονίζεται δε, ότι η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου επέφερε «σημαντικούς» περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, σύμφωνα με την Επιτροπή της Βενετίας, μια ομάδα νομικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση, που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

Περισσότεροι μάλιστα από 113.000 άνθρωποι από την αστυνομία, το δικαστικό σύστημα, τον στρατό και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, έχουν ήδη αποπεμφθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από την 15η Ιουλίου ενώ έχουν κλείσει περισσότερα από 130 μέσα ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: