Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Μηδένισε το κοντέρ της ανάπτυξης του Αλέξη Τσίπρα

Της Δήμητρας Καδδά

Δεύτερο ράπισμα δέχθηκε η κυβέρνηση από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., σήμερα, με την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων για το ΑΕΠ, τα οποία δείχνουν ότι είχε μηδενικό ρυθμό το 2016 και μάλιστα όταν προ ολίγων εβδομάδων, η κυβέρνηση προανήγγειλε ανάκαμψη 0,3% φέτος, ενώ το ίδιο εκτιμούσε και στις χειμερινές εκτιμήσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι μέσα στο 2016 χάθηκαν επιχειρηματικά κέρδη 3,2 δισ. περίπου (μειώθηκαν στα 91,3 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές το 2016). 

Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. καταγράφουν πτώση 2% στις εξαγωγές, σε όρους όγκου, για το σύνολο του 2016, αλλά και μείωση των επενδύσεων κατά 0,8% και της κρατικής κατανάλωσης κατά 2,1%. 

Οι ανακοινώσεις έρχονται δύο μέρες μετά από τη δεύτερη κοινοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου του 2016. Ανέτρεψε την πλασματική - εκ του αποτελέσματος - εικόνα ανάκαμψης που παρουσίαζε η κυβέρνηση με την αναπροσαρμογή των προβλέψεων από ανάπτυξη 0,3% σε ύφεση 1,1%. 

Τα στοιχεία, ειδικότερα, δείχνουν φορολογική κόπωση, καταρράκωση επενδύσεων, μείωση επιχειρηματικών κερδών, αλλά και μισθών, ενώ φέρουν και πλήγμα στην αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών σε μία κρίσιμη διαπραγματευτική πηγή, αν το ΔΝΤ επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την ανακοίνωση για να στηρίξει τη θέση του. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφει μηδενική μεταβολή για το ΑΕΠ το 2016 σε όρους όγκου, με το ΑΕΠ να ανέρχεται στα 184,5 δισ. ευρώ, αμετάβλητο από το προηγούμενο έτος.

Σε τιμές αγοράς, το ΑΕΠ ανήλθε σε 175,9 δισ. ευρώ από 175,7 δισ. ευρώ το 2015, εμφανίζοντας αύξηση 0,1%.

Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2016.


Δεν υπάρχουν σχόλια: